Świetlówka to pic na wodę!

Szeroko pojęte lampy fluorescencyjne

Re: Świetlówka to pic na wodę!

Postprzez arw » 23 maja 2010, 00:57

DocBrown napisał(a):Ad PS. Never :twisted: W życiu Audi nie zamieniłbym na BMW

Znów sie musze powtorzyć ;) Piszesz tak, bo nie jezdziłes. Przejedz sie 530d, tylko ostrzegam - grozi bezsennością i jedynym lekarstwem na to jest zakup :mrgreen:

Koniec OT.
arw

Zdjęcia: 0

Postprzez amisiek » 23 maja 2010, 09:41

Ja twierdziłem tak samo, że nigdy bym nie zamienił.... zanim nie przejechałem się takim samochodem jak mój:).

A co do uzupełniania żółtego, to znam dwa sposoby - albo MH 930 35W albo halogen na ściemniaczu.
Możesz spróbować tego, to naprawdę fajnie świeci.
Świetlówka 930 świeci inaczej niż MH930. Świetlówka 930 według mnie posiada za dużo fioletu, ponadto przejście między zieleniami jest takie sobie.
Światła żarówki nie da się podrobić stuprocentowo. Ponadto żarówka ma miłą własność, przydatną do budowania nastroju - po zapodaniu ściemniacza można sprawić, by światło było jeszcze bardziej ciepłe, przytulne a nawet wchodzące w czerwienie jak płomień. Ideał na wieczór. To jest moje prywatne zdanie i nie każdy musi się zgadzać.

Arw - możesz kierować na sufit, to dobry pomysł, jest też wyjście w postaci oprawy London (przezroczyste klosze sześcienne z grubego szkła) na cztery halogeny. Do tego ściemniacz. Rewelacja, polecam na wieczór przy piwku.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Postprzez arw » 23 maja 2010, 10:24

Czyli żółć to powszechny problem widzę.
amisiek, a jak wyglada sprawa żółci w MH 942 ?

Może zrezygnuje z rur i dam dwie MH 35W 942 w sufit po obu stronach pokoju... :roll:
Zwłaszcza, ze rozkminiłem patent na rozgrzewanie się tych MH...
arw

Postprzez amisiek » 23 maja 2010, 22:45

Długa odpowiedź, ale może jednak warto przeczytać? ;)
Moim zdaniem jest nieźle, to musiałbyś sam obejrzeć, bo to jest sprawa subiektywna. Wg mnie żółć jest problemem przy świetlówkach, MH są inne. Według mnie to świetne światło, dajesz to na sufit, by było rozproszone i już. A że się trochę traci - trudno, większa wydajność źródła z powodzeniem to rekompensuje.
Żółci w MH 942 jest mniej, niż przy 930 35W, ale wydaje się całkiem sensowne.
Do wyboru jedynie Philips i Osram, Osram wydaje się zimniejszy nieco, ale w zamian za to jest bardziej wyrównany, bliżej mu do słońca przez szybę - a tego zdaje się szukasz. Philips jest cieplejszy, ma więcej żółci, ale poza tym obaj producenci idą łeb w łeb.
Widmo na CD jest ciągłe, z kilkoma nieco jaśniejszymi paskami (zieleń, czerwień, fiolet). To światło mi się bardzo podoba, moim skromnym zdaniem jest lepsze niż świetlówki Lumilux Deluxe 950, nie proofy, ale "zwykłe" 950 (bo w zwykłych sa "przeskoki" w widmie i to niestety na czerwieni i żółci). Po sprawdzeniu na aparacie i analizie obrazu, najlepiej wypadały lampy MH 942 Osram HCi-Ts, Ra jest rzędu 94-95, zależnie od wygrzania źródła, punktu pracy i tak dalej. Najlepsze sztuczne źródło światła, które łączy 96 lm/W z Ra>94.
Nie znam wielkości ani Twoich potrzeb w tej dziedzinie, gdybym od zera projektował główne oświetlenie mojej kuchni, użyłbym 2x70W 942 na sufit. Ale jak doskonale wiesz, ja jestem fanem methalu (widziałem w stopce na starym forum ;) i też się zaraziłem tą chorobą ;) ).
Świetlówki 930 odpadają, moim zdaniem przyjemniejsze swiatło daje MH 930, ale jednak zwykły halogen wygląda ładniej w obu przypadkach.
Daj namiary na PW, może pogadamy na GG. Jak sądzę, nie wszyscy chcą czytać taki offtop na ten temat.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Postprzez arw » 29 maja 2010, 17:45

Bardzo, bardzo mi pomagasz.
Dla mnie w oswietleniu kryterium glownym jest odpowiednio silne swiatlo, a jego barwa ma nie powodowac zmęczenia.
Jak miałem same rury 950, po jakims czasie robiło się mdło i czegoś zaś brakowało.
Po zastąpieniu jednej rurą 840, jest o niebo lepiej. 840 uzupełnia któreś widmo, ktorej 950 brak.
Dalej jestem przekonany, że wszelkie rury trzeba ze sobą mieszać, tylko trzeba to robić umiejętnie.

Tak sobie mysle, ze temperatura barwy to jedno, ale wazny jest wciąż pewien składnik. Wiesz, zachmurzone niebo daje coś pod 5tyś K, ale wciaz wpływa na złe samopoczucie, dopiero jak słonce zaczyna swiecic jest dopełniona pewna składowa i zapewne chodzi tu o tą żółć, zmieszaną z czerwienią. Taki halogenik z nieba ;-)

Z MH popróbuję w przyszłym m-cu, może coś wybiorę dla siebie. Spróbuję 942.
arw

Postprzez Whites86 » 29 maja 2010, 18:34

zachmurzone niebo daje ponad 6000K ;) 5000K to jest w bezchmurny słoneczny dzien ;)
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez amisiek » 29 maja 2010, 18:44

To, co osiągasz mieszając rury 950 i 840 z grubsza odpowiada MH 942, chociaż nie bardzo da się porównać oba źródła.
Teraz na aledrogo gość sprzedajeMH 930 35W. Odpal toto i poświeć, zobacz czy Ci się spodoba, może być co najwyżej nieco zbyt różowe, ale światło jest fajne i nie męczy oczu jeśli jest dobrze rozproszone. Mam identyczny zestaw, oprócz tej oprawy Lival, którą poprzednio opisywałem. Ra na pewno większe niż 93 a lampka bardzo fajna i niedrogo taki eksperyment wychodzi.
Pogadaj z KaszeLem, on powinien jeszcze mieć układ zapłonowy do tego MH 35W i podstawkę na G12.
Nie mam 942 w tej mocy, mam 70W obsadzone w Apollo HQZ71 (Osram HCI-Ts), to świeci w kuchni oraz Philips Unicone (Philips G8,5 70W), który świeci w pokoju.
Opcja nr 2, to jakaś tania oprawa + 942 dwustronnie trzonkowane.

Edit:tutaj jest relacja z odpalania tego małego MH.
Ostatnio edytowano 29 maja 2010, 19:34 przez amisiek, łącznie edytowano 1 raz
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Postprzez DocBrown » 29 maja 2010, 19:22

arw napisał(a):
DocBrown napisał(a):Ad PS. Never :twisted: W życiu Audi nie zamieniłbym na BMW

Znów sie musze powtorzyć ;) Piszesz tak, bo nie jezdziłes. Przejedz sie 530d, tylko ostrzegam - grozi bezsennością i jedynym lekarstwem na to jest zakup :mrgreen:

Koniec OT.

Jeździć nie jeździłem, ale widziałem to auto nie jeden raz :P
Wizualnie średnie, pozatym brak ocynku dyskwalifikuje je u mnie, pozatym o ile sie nie myle, to ustrojstwo ma napęd na tył, a ja uznaje tylko napęd na przód, albo Quattro :P
Pozatym designem nic nie pobije klasycznych modeli Audi z lat 80 i początku 90 :mrgreen:
Ale faktycznie koniec już tego offtopu :P
DocBrown

Postprzez arw » 30 maja 2010, 13:08

DocBrown napisał(a):Wizualnie średnie, pozatym brak ocynku dyskwalifikuje je u mnie, pozatym o ile sie nie myle, to ustrojstwo ma napęd na tył, a ja uznaje tylko napęd na przód

A niby czemu na przód? Sprobuj pojezdzić z 200KM silnikiem z napędem FWD. Depniesz na max i stwierdzisz, ze auto za bardzo nie chce skrecać, o znikomej trakcji na niskich biegach nie wspominając. Ale fakt, Odi 80 nie wywyższa mocą, więc tego problemu tam nie ma.
Kto Ci takich głupot nagadał, że bmw nie ma ocynku? Nie ma 100% ocynku, co nie znaczy, ze go tam nie ma. Bodajże cześć dachu nie ma, czyli elementy najmniej narazone na obicia.
arw

Postprzez DocBrown » 30 maja 2010, 13:25

arw napisał(a):
DocBrown napisał(a):Wizualnie średnie, pozatym brak ocynku dyskwalifikuje je u mnie, pozatym o ile sie nie myle, to ustrojstwo ma napęd na tył, a ja uznaje tylko napęd na przód

A niby czemu na przód? Sprobuj pojezdzić z 200KM silnikiem z napędem FWD. Depniesz na max i stwierdzisz, ze auto za bardzo nie chce skrecać. Ale fakt, Odi 80 nie wywyższa mocą, więc tego problemu tam nie ma.
Kto Ci takich głupot nagadał, że bmw nie ma ocynku? Nie ma 100% ocynku, co nie znaczy, ze go tam nie ma. Bodajże cześć dachu nie ma, czyli elementy najmniej narazone na obicia.

W takim razie egzemplarze które widziałem musiały być bite, bo miały zgnite nadkola z przodu i część progu. Do mocy 200KM to już koniecznie Quattro by nie mieć problemów z trakcją :twisted:
Widać że mało wiesz na temat Audi 80, bo w B3 były montowane silniki mające nawet 170coś KM, ale wtedy to auto wychodziło tylko z napędem Quattro. Ja nie mówie, że BMW to złe auta, ale po prostu wolę Audi, zwłaszcza klasyki :) Faktycznie moja 80tka nie pluje mocą, ale mi to nie przeszkadza, aktualnie skromne 80KM, ale było już pod 120, w najbliższym czasie planuje znów taki setup :twisted: Dla mnie RWD jest dobry jak ktoś ma naprawde spore umiejętności i lubi się pobawić, to dobre rozwiązanie do typowo sportowego auta, ale nie do Sedana którym sie jeździ na codzień, zwłaszcza zimą taki napęd jest upierdliwy, dzięki temu, że mam ośkę przód tej zimy niejednokrotnie wyszedłem cało z nieciekawych sytuacji, przy RWD nie byłoby już tak wesoło. Reasumując: FWD jest najlepszy do jazdy na codzień i przy umiarkowanej mocy, RWD dobry do zabawy, zwłaszcza do sportowych wozów, natomiast najlepszy jest Quattro, tylko do Quattro to minimum 100KM, inaczej jeździ się raczej kiepsko, bo auto gorzej sie zbiera niż odpowiednik z ośką.

P.S. w Audi 80 były takie potwory jak m.in 3B (2,3ltr 220KM) oraz ABY (2,3 ltr 230KM), sportowa odmiana B4ki mająca oznaczenie RS2 zamiast 80 (ale tak naprawde to 80 B4) posiadała silnik pojemności 2,2ltr i mocy 315KM :twisted: To tak na dowód tego, że w 80 również były montowane całkiem mocarne silniczki :twisted:
Ja nie gustuje w benzyniakach, mnie interesują Turbo Diesle, następnym samochodem jaki sobie sprawie będzie albo Audi 100 koniecznie 2,5 TDI, albo Audi V8, z tym że jakbym kupił V8kę, to bym musiał przełożyć silnik na V10 TDI :mrgreen:
DocBrown

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Świetlówki liniowe i kompaktowe