Świetlówki T5

Szeroko pojęte lampy fluorescencyjne

Re: Świetlówki T5

Postprzez trojmiejski » 4 września 2015, 14:39

OUKS340 napisał(a):
jacekk napisał(a):One wyglądają jak ledy. Jeszcze chyba nie widziałem (a może mało widziałem?) opisu na świetlówce 100-260V

Bo to są tzw. tuby LEDowe, zamienniki świetlówek T8

To akurat nie jest LED tylko prawdziwa świetlówka.
Dziś się temu przyjrzałem i w odbiciu od reflektora dostrzegłem nadruk na świetlówce i na tej podstawie doszedłem, że GWJ nie bierze udziału w produkcji, jest tylko importerem chińskiego wynalazku:
http://www.alibaba.com/product-detail/h ... 78235.html
Jak widać instalacja tego cuda podobnie jak w przypadku rur ledowych wymaga odłączenia dławika i zapłonników ze względu na obecność elektronicznego układu stabilizacyjno-zapłonowego.

Obrazek

Obrazek

Widać zaczernienie przy elektrodach:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
trojmiejski

Zdjęcia: 3344

Postprzez litak1 » 4 września 2015, 17:40

Bardzo fajny patent, szkoda że ma słabą trwałość,i że jest już skazany na niebyt... :(
Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego. Na tym forum łączymy teorię z praktyką. Nic nie działa i nikt nie wie dlaczego. ;)
litak1

Zdjęcia: 259

Postprzez Lampka » 4 września 2015, 20:30

Czemu skazany na niebyt? Raczej w dobie współczesności będą się popularyzować. W sumie fajnie by było jakby można ich było więcej kupić i jakby stały się popularniejsze. W Polsce dotychczas nie miałem przyjemności ich spotkać na żywo.
Natomiast sama marka GWJ jest mi już znana - specjalizuje się w sprowadzaniu różnych dziwnych i mało spotykanych lamp, jak choćby lamp indukcyjnych kompaktowych. Jakiś czas temu jedna taka lampa wpadła mi w ręce, z resztą prezentowałem jej foty na forum ;)

Na stronie firmy można je znaleźć i to w różnych ciekawych wersjach (nawet jako odpowiednik osobno rur 36W i 40W):
http://www.gwj.pl/p,s,oferta,s2,led.html
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Lampka

Zdjęcia: 14

Postprzez litak1 » 4 września 2015, 20:40

Lampka napisał(a):Czemu skazany na niebyt? Raczej w dobie współczesności będą się popularyzować. W sumie fajnie by było jakby można ich było więcej kupić i jakby stały się popularniejsze. W Polsce dotychczas nie miałem przyjemności ich spotkać na żywo.
Natomiast sama marka GWJ jest mi już znana - specjalizuje się w sprowadzaniu różnych dziwnych i mało spotykanych lamp, jak choćby lamp indukcyjnych kompaktowych. Jakiś czas temu jedna taka lampa wpadła mi w ręce, z resztą prezentowałem jej foty na forum ;)

Na stronie firmy można je znaleźć i to w różnych ciekawych wersjach (nawet jako odpowiednik osobno rur 36W i 40W):
http://www.gwj.pl/p,s,oferta,s2,led.html

Raczej nie będą się popularyzować bo ledy wszystko zeżrą w niedługim czasie, przynajmniej takie mam przeczucie :(
Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego. Na tym forum łączymy teorię z praktyką. Nic nie działa i nikt nie wie dlaczego. ;)
litak1

Zdjęcia: 259

Postprzez Lampka » 4 września 2015, 20:41

Zobaczymy jak będzie - na stronie GWJ jest opisane, że świetlówki te kosztują ileś tam mniej od LEDów, więc importer uwzględnił ten fakt oferując te świetlówki ;)
Lampka

Postprzez trojmiejski » 4 września 2015, 23:15

Dużej popularności to nie zdobędzie ze względu, że te świetlówki nie należą do standardowych typoszeregów i niska trwałość tego wynalazku. W profesjonalnych instalacjach albo będą stosowane standardowe świetlówki T8 i T5 jak dotychczas albo będą stosowane oprawy ze zintegrowanymi diodami. Nie bez powodu Philips i Osram takich cudów T5 nie robią, gdyby to było takie dobre i opłacalne to by było bardziej popularne. W końcu spiralne kompakty wpierw robili Chińczycy, a wielcy dopiero potem wprowadzili do oferty takie kompakty. Zrobili to, bo miało to sens, większość chińskich wynalazków się nie popularyzuje. Może gdyby nie było LEDów i świetlówki dominowałyby jak dawniej to może niektóre ciekawostki byłyby podchwycone, lecz obecnie przy LEDach to świetlówki zeszły na drugi plan.
trojmiejski

Postprzez Lampka » 6 września 2015, 23:27

Wiele chińskich wersji lub wynalazków było produkowanych z opóźnieniem przez duże koncerny. Elektroniczne kompakty z kloszem w kształcie np. żarówki, Philips i Osram wprowadzili w 1997 roku, a w chinach produkowano je już wcześniej. Podobnie z kompaktami z rurką T2. Takich przykładów jest więcej. Niemniej jest mało prawdopodobne, by Philips, czy Osram wprowadzili te świetlówki, gdy tak inwestują w LEDy - są one i będą raczej tańszą alternatywą oferowaną przez chińskich producentów. Spiralne kompakty, czy te z małym kloszem były po prostu kolejnym krokiem technologicznym, który duże firmy podłapały.
Tak samo produkowane są neony CCFL zastępujące świetlówki liniowe i one sprawdzają się jeszcze lepiej od T5, mają większą trwałość.
Lampka

Postprzez trojmiejski » 6 września 2015, 23:39

Faktem jest, że mimo powszechności CCFL w monitorach to szerszego zastosowania w oświetleniu ogólnym nie znalazły. Kwestia pewnie tego, że postanowiono rozwinąć standard T5 i nie chciano wprowadzać nowego standardu. Trwałość CCFL swoją drogą wielkim producentom też była nie na rękę. Poza tym, czy dobrze kojarzę, że mimo wielu zalet to CCFL są względnie mało wydajne w porównaniu do zwykłych świetlówek?
trojmiejski

Postprzez toomm40 » 25 września 2015, 10:47

dostałem dziś paczuszkę z Niemiec, jak się okazuje nasze Polamy były swego czasu również dostępne w Niemczech, najprawdopodobniej w ramach wymiany handlowej wysyłane były do Wschodnich Niemiec.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
TELAM - i wszystko jasne :D
toomm40

Zdjęcia: 0

Postprzez Farel03 » 25 września 2015, 12:51

Fajne kartoniki. Pierwszy raz widzę walcowate opakowania na światlówki. Czy one nie były używane ? (POLAM ma lekko przyciemnioną jedną z elektrod.)

#KeepItSlim
Lepsze jest wrogiem dobrego. Najprostsze rozwiązania są najlepsze
Farel03

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Świetlówki liniowe i kompaktowe