Świetlówki T5

Szeroko pojęte lampy fluorescencyjne

Re: Świetlówki T5

Postprzez JeD » 21 lipca 2016, 12:16

Cóż, Tomek, Marek oraz Lumix poparli moją tezę. Jeżeli chcesz oszukiwać samego siebie to spoko, ale to wiedza powszechna i mam nadzieję, że nikt z osób które może tylko to czytają nie zdecydują się na taki zabieg, gdyż jest to nie ekonomiczne i bez sensu. Chłopaki wyjaśnili co i jak, wiec nie będę uzasadniał.
Nawet z pozoru najdziwaczniejsza, najskromniejsza pasja jest czymś bardzo, ale to bardzo cennym... ;)
#lubie_sode
JeD

Zdjęcia: 776

Świetlówki T5

Postprzez Farel03 » 21 lipca 2016, 12:49

Ja nie oszukuję samego siebie. Poważnie nie widzę większej różnicy w świetle (a może to dlatego , że 3 rury świecą koło siebie). A pozatym lubię obserwować zużywanie się rur :).

Ale czy bez sensu ? Nie powiedziałbym. Czasem może się zdarzyć , że nie możemy znaleźć takiej samej rury , jaka nam się zużyła (akwarium czy inne specjalne oświetlenie ) i wtedy mostek jako półśrodek do czasu znalezienia nowej rury ma jak najbardziej sens.
Lepsze jest wrogiem dobrego. Najprostsze rozwiązania są najlepsze
Farel03

Postprzez JeD » 21 lipca 2016, 14:00

Adam, co tam dałeś tak przy okazji
Nawet z pozoru najdziwaczniejsza, najskromniejsza pasja jest czymś bardzo, ale to bardzo cennym... ;)
#lubie_sode
JeD

Zdjęcia: 776

Postprzez MRP200 » 21 lipca 2016, 14:14

Farel03 napisał(a):Ja nie oszukuję samego siebie. Poważnie nie widzę większej różnicy w świetle (a może to dlatego , że 3 rury świecą koło siebie). A poza tym lubię obserwować zużywanie się rur :).

Ale czy bez sensu ? Nie powiedziałbym. Czasem może się zdarzyć , że nie możemy znaleźć takiej samej rury , jaka nam się zużyła (akwarium czy inne specjalne oświetlenie ) i wtedy mostek jako półśrodek do czasu znalezienia nowej rury ma jak najbardziej sens.

Jak zużyje się świetlówka o nietypowej barwie światła to zastępczo wstawiłbym typową rurę a nie kombinował z przerabianiem oprawy, byle jeszcze wyciągnąć trochę światła ze zużytej świetlówki. A wstawienia mostka prostowniczego wcale takie proste nie jest, bo wiąże się to z demontażem oprawy, przerobieniem układu połączeń, a zazwyczaj w takich sytuacjach okazuje się, że część przewodów okazuje się za krótka i trzeba je albo sztukować albo wymieniać. Szybciej i prościej jest założyć tymczasowo zwykłą świetlówkę.
MRP200
Moderator

Zdjęcia: 639

Postprzez Farel03 » 21 lipca 2016, 14:21

@MRP200

Zależy jaką masz pokrywę. Ale generalnie masz rację , że prościej jest wsadzić zwykłą rurę.
Farel03

Postprzez Whites86 » 21 lipca 2016, 14:32

JeD napisał(a):Adam, co tam dałeś tak przy okazji

gdzie ?
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez Farel03 » 21 lipca 2016, 14:33

@Whites86

Zamiast jest migające T5.
Farel03

Re:

Postprzez Whites86 » 21 lipca 2016, 14:35

Farel03 napisał(a):@Whites86

Zamiast jest migające T5.

zamiast jest migające T5 jest niemigające T5 tyle ze jakiś noname 6400K
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez Utilizer » 21 lipca 2016, 14:45

Whites to fajnie że tak długo poświeciła, kupiłem taką samą sobie pod biurko i mam nadzieję że długo pożyje ;) a katalogowo mają tylko (w zależności od źródła 5000-10000h)
Utilizer

Zdjęcia: 2797

Postprzez Lampka » 22 lipca 2016, 23:12

W przypadku świetlówek na mostkach problemem jest jeszcze efekt kataforezy, czyli migracji rtęci w stronę katody, co objawia się świeceniem świetlówki "do połowy". Ten efekt jest szczególnie widoczny w długich rurach, ale gdy jest zimno, niektóre krótkie świetlówki te ukazują ten problem. Spadek strumienia świetlnego jest często sprawą losową, zależnie od danej rury. Najbardziej widać to wśród radzieckich rur oraz niektórych rur pokroju naszego Polamu, w których po prostu luminofor ciemniał z czasem pracy, ulegając degradacji pod wpływem UV, parującego wolframu z elektrod itp. Ciemnienie rury jest też widoczne w wielu kompaktach, np. starszych Ikeach z plecioną rurą, które po 10 latach pracy (dożywały tyle) często świeciły 1/3 słabiej.
Największy wspływ na spadek strumienia świetlnego ma właśnie ciemnienie i degradacja luminoforu świetlówki oraz migracja / ucieczka rtęci z przestrzeni wyładowczej.

Niemniej wiadomo, z takich świetlówek da się jeszcze jakieś światło wycisnąć, ja sam przerabiałem nieraz oprawy w ten sposób i używam kilka przerobionych na Gretza, z wykorzystaniem oryginalnej konstrukcji zapłonowej poprzez starter bimetaliczny ;) Używam w nich rury zużyte z jednej strony, aby zużyć także drugą elektrodę i doprowadzić je do migania przy obu elektrodach bez emitera. Najdłużej do tej pory migająca Pila 20W z 2008 roku wytrzymała u mnie prawie 2 lata codziennej eksploatacji, przy zasilaniu poprzez mostek.
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Lampka

Zdjęcia: 14

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Świetlówki liniowe i kompaktowe