trojmiejski napisał(a):W wielu salach różnych wydziałów Uniwersytetu Gdańskiego stan oświetlenia jest taki, że 50% rur działa, 45% nie działa (jedną widziałem jak z zajęć na zajęcia była w coraz gorszym stanie, aż w pewnym momencie nawet końcówki się już nie żarzyły), a 5% rur nie jest w ogóle wkręcony.
Lampka napisał(a):trojmiejski napisał(a):W wielu salach różnych wydziałów Uniwersytetu Gdańskiego stan oświetlenia jest taki, że 50% rur działa, 45% nie działa (jedną widziałem jak z zajęć na zajęcia była w coraz gorszym stanie, aż w pewnym momencie nawet końcówki się już nie żarzyły), a 5% rur nie jest w ogóle wkręcony.
Migała coraz słabiej, aż zupełnie wysiadła?![]()
Takie sytuacje nie są rzadkie, u mnie w podstawówce w każdej oprawie, regularnie jedna świetlówka świeciła, a druga nie, albo w ogóle jej nie było. Chodziło ponoć o oszczędność, ale były to stare oprawy i dzięki temu w niektórych do dziś ostały się (zużyte oczywiście) stare Polamy, Razno, Telamy nawet i inne podobne. Nieraz idąc ulicą, widzę przez okno, że nic się nie zmieniło.
Lampka napisał(a):To chyba nie kondensator się zużył, tylko była stara instalacja, a w tych wiele świetlówek w oprawach z takimi kondensatorami ma problem z odpaleniem właśnie z jednej strony oprawy, z której one zawsze działają nieco słabiej, niż z drugiej. Taka świetlówka jest niedociążona i wtedy szybciej ujawnią się jej wady, szybciej pojawi się problem ze startem. W mojej podstawówce elektryk czasem stosował metodę, że wykręcał obie spalone w wkładał jedną dobrą, ale gdy zdarzyło się wyjątkowo, że gdzieś wkręcone zostały dwie nowe świetlówki, to prawie natychmiast, w bardzo szybkim czasie, jedna z nich wysiadała. Zauważyłem nawet, że gdy w oprawie świeciła jedna świetlówka (z tej "słabszej" nieco strony wkręcona), to działała jeszcze normalnie, ale gdy dokręcono jej drugą, to natychmiast ta pierwsza się zużywała. Jedynym plusem było, że przy pewnym niedociążeniu wiele rur wytrzymywało tam lata i gdy wychodziłem z tej szkoły w 2004 roku, to nadal świeciło tam dużo Polamów i innych rur, pamiętających późniejszy PRL lub młode lata 90
litak1 napisał(a):Piszesz o układach pojedynczych czy podwójnych bo coś mi tu nie gra
Powrót do Świetlówki liniowe i kompaktowe
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość