Świetlówki T8

Szeroko pojęte lampy fluorescencyjne

Re: Świetlówki T8

Postprzez Elektroservice » 14 stycznia 2015, 23:40

jacekk napisał(a):
Elektroservice napisał(a):P.S. Jacekk jeśli ktoś woli zimne światło od ciepłego to wg Ciebie nienormalny jest ?Trochę się zastanów zanim coś napiszesz, bo w tym momencie poczułem się urażony ...

No dobra, mogłem napisać przeciętnych ludzi ;) Mea culpa. Tak czy inaczej w oknach chłodnego światła to trzeba z lupą szukać. A biorąc pod uwagę Twoje plany z 880 to pod względem oświetleniowym jednak "normalny" nie jesteś ;) (tylko bez fochów ;) )

Przeprosiny przyjęte.
Gdybyś uważnie czytał co napisałem wcześniej to byś się doczytał że 880 mam zamiar kupić tylko z czystej ciekawości, raczej w celu kolekcjonersko-testowym niż użytkowym. Co nie zmienia faktu że wycofuję się z tego tematu. Dodam jeszcze na odchodne że to co napisał Amisiek to może i jest prawda ale nie w 100%. Jakoś od zawsze lubiłem zimne światło, a mam normalną pracę, itp.
Ciepłe światło jest dla mnie męczące z racji tego, że zwyczajnie działa zamulająco.
Precz z przewodami YDYt, oraz podobnymi w instalacjach elektrycznych !
Elektroservice

Zdjęcia: 0

Postprzez amisiek » 14 stycznia 2015, 23:51

Ależ ja nie zamierzam wszystkich pakować do jednego wora. Pozyskałem informację u źródła - u osoby, która na ten temat wie więcej ode mnie. A dowiedziałem się, bo ta osoba chciała skorzystać z wiedzy na temat różnych źródeł światła.
Elektroservice będzie się dobrze czuł w Barcelonie, Neapolu albo w Atenach. Tak jasnego i zimnego światła słonecznego nie widziałem nigdzie indziej w Europie. Ewentualnie na Wyspach Kanaryjskich. U nas słoneczko jest słabowite i jakieś tępe w porównaniu do południowej "żarówy".
Ilością, jakością i temperaturą barwową światła w domach to ja bym się tak nie przejmował. Zauważcie, że większość ludzi w domach ma oświetlenie o gorszej jakości niż niejedna oprawa uliczna (pewna część latarni np. w Warszawie jest obsadzana MH i to dobrej jakości, porównajcie to z gów.... chińśką tanią świetlówką kompaktową Ra=70 CCT=3000K).
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Postprzez Lampka » 15 stycznia 2015, 00:00

Ja mam świetlówkę Osram T8 18W w tejże ciekawej barwie Skywhite i rzeczywiście daje światło o rzadko spotykanych cechach.
Natomiast w jednej z hurtowni elektrycznych, w oświetleniu widziałem świetlówki Philips T5, w barwie 9xx, które miały temperaturę barwową bodajże około 20000K. Miało to imitować światło, jakie daje błękitne niebo latem. Trzeba przyznać, że barwa światła tych świetlówek działała pobudzająco, tak, jak było w założeniu.
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Lampka

Zdjęcia: 14

Postprzez toomm40 » 15 stycznia 2015, 00:01

ja osobiście nie faworyzuję żadnej barwy światła. lubię wszystkie. jednak jeśli miałbym siedzieć w bardzo zimnym świetle, to wolałbym żeby ono było jednak bardzo dobre. bo np. dłuższe przebywanie przy rurach 6 lub 765 trąci trochę lampą rtęciową , czyli sino-zielonkawy zafarb.
a większość ludzi rzeczywiście ma w domu ciepłe barwy,to też wynika zapewne z braku świadomości,że można inaczej i-niejednokrotnie -lepiej . ale nikt o tym na codzień nie myśli.

ps :arrow: Elektroservice, ja jakoś nie wyobrażam sobie romantycznej kolacji z kobietą muskany blaskiem rury Razno 665 :mrgreen:
tu jednak wolałbym ciepłą barwę, nawet tą nienajlepszą
TELAM - i wszystko jasne :D
toomm40

Postprzez Watt » 15 stycznia 2015, 00:05

Ale tu się dyskusja rozwinęła ;) Osobiście mam zdanie takie jak amisiek, ciepłe światło rano i wieczorem, chłodne w dzień (mam już zapewnione w szkole katowanie cały dzień oczu świetlówkami 7xx ;) ), jak odrabiam lekcje to odpalam sobie KS 1x18W z 865, do czytania w łóżku to OWF 2x8W też z 865. Docelowo, do KSa wpakuję Graphicę 950, a do OWF 954 ;) A żeby tak Narva BioVital była łatwo dostępna na E14, to nie miałbym już w oświetleniu pokoju źródła gorszego niż z Ra 90 :D
Lampka napisał(a):Ja mam świetlówkę Osram T8 18W w tejże ciekawej barwie Skywhite i rzeczywiście daje światło o rzadko spotykanych cechach.
Natomiast w jednej z hurtowni elektrycznych, w oświetleniu widziałem świetlówki Philips T5, w barwie 9xx, które miały temperaturę barwową bodajże około 20000K. Miało to imitować światło, jakie daje błękitne niebo latem. Trzeba przyznać, że barwa światła tych świetlówek działała pobudzająco, tak, jak było w założeniu.

Chyba sobie kupię taką 880, i porównam do Graphiki :D Skoro to światło pobudza, to powinni je stosować w szkołach :twisted:
Watt

Postprzez toomm40 » 15 stycznia 2015, 00:06

Watt napisał(a):Chyba sobie kupię taką 880, i porównam do Graphiki :D Skoro to światło pobudza, to powinni je stosować w szkołach :twisted:

ale tylko na przerwach :mrgreen:
TELAM - i wszystko jasne :D
toomm40

Postprzez amisiek » 15 stycznia 2015, 00:09

Watt napisał(a): Skoro to światło pobudza, to powinni je stosować w szkołach :twisted:

Nie mozna. Organizm dzieci jest bardzo labilny (poddaje się wpływom). Ponadto oświetlenie w takich miejscach powinno spełniać właściwe normy (taka jest teoria, ale sami wiemy jak to jest w praktyce). Niestety!
8000K stosuje się czasami w biurach, efekty są różne, u ludzi zestresowanych (w korporacjach i niektórych biurach jest to niestety standard) powoduje problemy. Spróbuj, zobacz sam.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Postprzez Watt » 15 stycznia 2015, 00:13

Moja szkoła po prostu idealnie spełnia te normy. 95% to stare Daylighty 765 na magnetykach... pozostałe 5% to... 840 :| Z tą 880 jak kupię to oczywiście spróbuję, jak już będę miał żyrandol ze świetlówkami na suficie to wkręcę sobie Graphikę i taką 880 razem. Dla porównania ;)
Watt

Postprzez KaszeL » 15 stycznia 2015, 00:26

Ja próbowałem, że SkyWhite i efekty były takie sobie. Ciężko na dłuższą metę wytrzymać przy tym świetle. Pewnie dlatego, że było go dużo za mało. Ledwie 4x 36W T8 jak przy świeczce. Może powinienem spróbować z 6x 54W na suficie, pewnie będzie nieco lepiej - ale tam już 965 było dla mnie nie do zniesienia. Za chłodne, zbyt niebieskie światło. 880 jest tylko gorsze :(
Uwaga zły, zły admin. W razie problemów szukaj pomocy u dobrego -> neon44
KaszeL
Site Admin

Zdjęcia: 534

Postprzez Watt » 15 stycznia 2015, 00:29

Cóż, 880 do świetlówek akwarystycznych blisko ;)
Watt

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Świetlówki liniowe i kompaktowe