świetlówki kompaktowe

Szeroko pojęte lampy fluorescencyjne

Re: świetlówki kompaktowe

Postprzez LUMILUXDELUXE » 31 grudnia 2009, 19:08

Pamiętam, że w 1998 roku kupiliśmy trzy takie kompakty i dwa padły w 2005 (padła elektronika a nie świetlówka), ten padł "prawidłowo" - po zużyciu emitera
LUMILUXDELUXE

Zdjęcia: 0

Postprzez slaweklampy » 31 grudnia 2009, 19:17

Statecznik elektroniczny w świetlówce zwykle uszkadza się od kondensatora, który stracił pojemność.
Spieszmy się zbierać stare lampy i radia, tak szybko odchodzą.
slaweklampy

Zdjęcia: 1766

Postprzez andrzejlisek » 2 stycznia 2010, 02:18

slaweklampy napisał(a):Statecznik elektroniczny w świetlówce zwykle uszkadza się od kondensatora, który stracił pojemność.

Tam jest jeden kondensator elektrolityczny (chyba zaraz po mostku prostowniczym, żeby otrzymać napięcie prawie stałe), więc nic dziwnego, że on traci pojemność.
andrzejlisek

Zdjęcia: 96

Postprzez Edziu » 2 stycznia 2010, 08:30

Z elektrolitem padniętym jeszcze się nie spotkałem, ale w wielu kompaktach są one dość lichej jakości, tym bardziej że tzw. "udaru" dostają przy włączeniu, zresztą w 1s. zapłonu taka świetlówka pobiera wielokrotność swojej mocy. Częściej pada kondensator między żarnikami, lub termistor w lepszych egzemplarzach. U mnie w domu najstarszy kompakt Piła z 99r, działa nadal, wtedy kosztował dość sporo 40zł, obecne a zwłaszcza apollo średnio po pół roku padały
W poszukiwaniu miejsc gdzie występowały bądź występują duże kwiaty opraw oświetleniowych...
Edziu

Zdjęcia: 497

Postprzez Whites86 » 2 stycznia 2010, 12:24

Edziu napisał(a):Z elektrolitem padniętym jeszcze się nie spotkałem, ale w wielu kompaktach są one dość lichej jakości, tym bardziej że tzw. "udaru" dostają przy włączeniu, zresztą w 1s. zapłonu taka świetlówka pobiera wielokrotność swojej mocy. Częściej pada kondensator między żarnikami, lub termistor w lepszych egzemplarzach. U mnie w domu najstarszy kompakt Piła z 99r, działa nadal, wtedy kosztował dość sporo 40zł, obecne a zwłaszcza apollo średnio po pół roku padały

to jest ułamek sekundy ;) licznik w tym czasie nawet niejest w stanie sie tak szybko obrócic bo ten prąd odrazu stabilizuje sie do wartości znamionowej, pozatym to sie tyczy kazdego źródla, nawet żarówka w chwili zaplonu pobiera duży prąd zanim włokno rozgrzeje sie na maxa trwa to naprawde ulamek sekundy
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez LUMILUXDELUXE » 8 stycznia 2010, 15:25

Whites86 napisał(a):
Edziu napisał(a):Z elektrolitem padniętym jeszcze się nie spotkałem, ale w wielu kompaktach są one dość lichej jakości, tym bardziej że tzw. "udaru" dostają przy włączeniu, zresztą w 1s. zapłonu taka świetlówka pobiera wielokrotność swojej mocy. Częściej pada kondensator między żarnikami, lub termistor w lepszych egzemplarzach. U mnie w domu najstarszy kompakt Piła z 99r, działa nadal, wtedy kosztował dość sporo 40zł, obecne a zwłaszcza apollo średnio po pół roku padały

to jest ułamek sekundy ;) licznik w tym czasie nawet niejest w stanie sie tak szybko obrócic bo ten prąd odrazu stabilizuje sie do wartości znamionowej, pozatym to sie tyczy kazdego źródla, nawet żarówka w chwili zaplonu pobiera duży prąd zanim włokno rozgrzeje sie na maxa trwa to naprawde ulamek sekundy

No tak ale dla statecznika elektronicznego nawet ten ułamek sekundy może oznaczać śmierć. To jest główny powód przedwczesnych awarii świetlówek zintegrowanych.
LUMILUXDELUXE

Zdjęcia: 0

Postprzez Utilizer » 3 lutego 2010, 15:55

Oto filmik na którym widać ciepły zapłon mojego kompakta SL Decor 18W 800lm E27 2700k

http://www.youtube.com/watch?v=Io3FfhC8zdI
Utilizer

Zdjęcia: 2797

Postprzez andrzejlisek » 3 lutego 2010, 16:27

Utilizer napisał(a):Oto filmik na którym widać ciepły zapłon mojego kompakta SL Decor 18W 800lm E27 2700k

http://www.youtube.com/watch?v=Io3FfhC8zdI

Wygląda, jakby to była świetlówka na zwykłym dławiku.
andrzejlisek

Zdjęcia: 96

Postprzez OBp » 3 lutego 2010, 16:34

Ta świetlówka ma chyba zwykły statecznik i zapłonnik tlący :roll:
Pozdrawiam
OBp

Zdjęcia: 666

Postprzez Utilizer » 3 lutego 2010, 16:47

No, na to wygląda. Słychać ciche brzęczenie po przybliżeniu się do lampy
Utilizer