Świetlówki T8

Szeroko pojęte lampy fluorescencyjne

Postprzez Utilizer » 27 października 2015, 15:54

Ja Ci poleciłbym świetlówki Piła Natural Daylight 850. 950 jak najbardziej mozesz kupic wypróbować, Graphica ma wyższy wspolczynnik CRI (oddawanie barw) od Deluxe ale okupiony nizszym strumieniem swietlnym.
Utilizer

Zdjęcia: 2797

Re: Świetlówki T8

Postprzez amisiek » 27 października 2015, 15:55

W praktyce mogę powiedzieć, że De Luxe daje odczuwalnie gorszą jakość światła niż Graphica ale nie jest to różnica, która dyskwalifikuje użycie rur De Luxe w takich pomieszczeniach. Jedną z najważniejszych zalet takich rur (w odróżnieniu od zwykłych 8xx) jest bezwładność luminoforu, która sprawia, że rura o wiele mniej miga w takt zmian prądu w sieci na osprzęcie elektromagnetycznym. To bardzo ważna zaleta, bo oczy się o wiele mniej męczą.
Zaletą rur De Luxe jest odrobinę większy strumień świetlny - luminofor stosowany w rurach Color Proof/Graphica był projektowany pod kątem najlepszej dostępnej jakości światła. De Luxe jets pośrodku między dobrym światłem a wydajnością.
Świetlówki 850 przy De Luxe i Graphicy to liga okręgowa...
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Postprzez Chester70 » 27 października 2015, 16:10

A powiedzcie mi jeszcze, chociaż to chyba temat na osobny wątek.

Znajomy ma oprawy firmy pxf track - kiedyś przypadkowo, przy kręceniu filmiku najechałem na światło pochodzące ze świetlówek i odziwo bardzo słabo, ale migotało.

Gdy najadę kamerą telefonu na moje oprawy i świetlówki 36W/840 (moje oprawy made in china) już leciwe, nawet raster jest chyba z plastiku malowanego, a nie aliuminium - migocze jak choinka tesco.

Czy to ma też jakiś wpływ na komfort pracy?
Chester70

Postprzez jacekk » 27 października 2015, 18:13

Nawet post wyżej masz co nieco na temat tego migotania. Czasem jest to nawet niedopuszczalne (efekt stroboskopowy) a efekt mimo że na pierwszy rzut oka niewidoczny to jednak po jakimś czasie przy niesprzyjających warunkach (jakies wady wzroku czy coś podobnego) może wyjść bokiem.
Nie lubię sody.
jacekk

Zdjęcia: 0

Postprzez Chester70 » 27 października 2015, 19:12

Tak, tak widziałem. Chodziło mi bardziej o to czy na migotanie wpływ ma też oprawa oświetleniowa, bo wydaje mi się że skoro zakupie tak drogie świetlówki - a zakupie bo przekonały mnie Wasze wpisy to bezsensowne byłoby wkładanie ich do obecnych opraw. Te nawet nie mają zapłonu elektronicznego (EVG).
To tak jakby włożyć silnik z porsche do malucha:)

Takie to cuś wisi teraz w Biurze:
Obrazek

A gdyby barwa 950 okazała się zbyt zimna, to można w jednej oprawie połączyć świetlówkę 1x940 i 1x950?
Teraz mam wpiętą Radium 2x 36W/865 i wydaje się że przedmioty są blade.
Chester70

Postprzez trojmiejski » 27 października 2015, 19:16

Ze względu na bezwładność luminoforu to migotanie świetlówek nie jest aż zauważalne jak migotanie wysokoprężnych lamp wyładowczych i bardzo niskiej jakości lamp diodowych. Oczywiście jak się wymieni osprzęt na elektronikę to problem znika. Nawet przy klasycznym układzie elektromagnetycznym zastosowanie kondensatora przesuwającego fazę spowoduje, że minima i maksima na sinusoidzie nie będą osiągane przez dwie rury jednocześnie, to też trochę pomaga. Efekt stroboskopowy ma istotne znaczenie przy obracających się maszynach, gdy efekt ten występuje w dość zauważalny sposób to łatwo o wypadek przy takich maszynach.
trojmiejski

Zdjęcia: 3344

Postprzez lumix26 » 27 października 2015, 19:26

Chester70 napisał(a):A gdyby barwa 950 okazała się zbyt zimna, to można w jednej oprawie połączyć świetlówkę 1x940 i 1x950?
Teraz mam wpiętą Radium 2x 36W/865 i wydaje się że przedmioty są blade.

bez obaw możesz robić kombinacje tj dać najgorsze i najlepsze świetlówki do jednej oprawy ,mieszanie barw nie wpływa na pracę układu tak więc bez problemu możesz dać 950 i 960 czy 960 i 940 to już od Ciebie zależy

edit
tu masz przykład tyle ze to seria 8xx
Obrazek
Nie rezygnuj nigdy z celu tylko dlatego, że osiągniecie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie.
lumix26

Zdjęcia: 3827

Postprzez toomm40 » 27 października 2015, 20:30

jeśli masz 865 , to już bardzo zimna barwa. 850 idzie w kierunku 840, a jak jeszcze dasz de Luxe 950, to uzyskasz naprawdę bardzo dobre światło do pracy .
a jeśli jeszcze się skusisz na Color Proof/Graphicę, to już w ogóle super. cena wysoka, ale jest warta tych rur. zanim się któraś przepali, to już zapomnisz, ile kosztowały, bo trwałość maja niezłą. jeśli nie są co chwilę gaszone i zapalane, to można przyjąć ,że 10.000h powinno byś dolną granicą ich wytrzymałości.
TELAM - i wszystko jasne :D
toomm40

Postprzez Chester70 » 27 października 2015, 20:33

Ok dzięki, patrząc na zdjęcie myślę że 950 będzie naprawdę dobrym wyborem. Nie jest tak niebieski jak myślałem.

A w kwestii świetlówek jeszcze jedno pytanie ma znaczenie rozmiar T8 czy T5? Większość opraw jest już w większości produkowane pod świetlówki T8 (sam mam upatrzone 2 modele z firmy Pxf) jednak są one na świetlówki T5.
Chester70

Postprzez toomm40 » 27 października 2015, 20:50

T5 to najnowsze rury o dużej luminacji, więc spokojnie też mogą być . one działają tylko na statecznikach elektronicznych - co tez jest dodatkowo pewnym plusem.
TELAM - i wszystko jasne :D
toomm40

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Świetlówki liniowe i kompaktowe