Świetlówki T8

Szeroko pojęte lampy fluorescencyjne

Re: Świetlówki T8

Postprzez KaszeL » 2 kwietnia 2016, 08:01

Tia, miałem kiedyś u siebie zestaw 4x36W/880. Niestety to było dramatycznie za mało na to pomieszczenie. Teraz w tym samym miejscu świeci bateria LED 25k lm 5000K i dopiero teraz mam wrażenie, że jest wystarczająco jasno.
Uwaga zły, zły admin. W razie problemów szukaj pomocy u dobrego -> neon44
KaszeL
Site Admin

Zdjęcia: 534

Postprzez PKPENK » 2 kwietnia 2016, 08:39

Przywiozłem z Francji, ale z tego co widziałem to są w internecie w sklepach akwarystycznych. Identycznie pakowane osramy widziałem też w Juli więc może i ta barwa również tam jest.
PKPENK

Zdjęcia: 3

Postprzez daylight » 2 kwietnia 2016, 16:02

Coś mi nie pasuje, ale jeszcze nie wiem co... Że niby grudzień '92? W którym roku Piła wprowadziła do produkcji T8?

Obrazek
daylight

Postprzez toomm40 » 2 kwietnia 2016, 19:27

nie pamiętam dokładnie , ale chyba od 1990 ? jakoś w tym czasie Philips ostatecznie wykupił i przejął polskie fabryki
TELAM - i wszystko jasne :D
toomm40

Zdjęcia: 0

Postprzez daylight » 2 kwietnia 2016, 22:08

Skądś mi się ubzdurało, że T8 wprowadzono do produkcji nieco później... Zostałem wyprowadzony z błędu!

Wyraźnie widać, że wraz z Philipsem pojawiła się znacznie świeższa technologia produkcji luminoforu. Różnica pomiędzy tymi Piłami a wściekle różowiastym zafarbem niewiele starszych Polam(p)ów jest spora.
daylight

Postprzez Lampka » 3 kwietnia 2016, 13:16

Rury T8 wprowadzono do produkcji dokładnie w 1990 roku. W świetlówkach tych zastosowano inne pokrycie luminoforem, niż w rurach T12 - pokrywane były one luminoforem aż do samych trzonków. Stosowano w nich już elektrody i komponenty Philipsa. Rury Pila w wersji T12, produkowane do połowy 1993 roku, wykonywano jednak z trzonkami Polampu, takimi jak dawniej, ale w środku stosowano już ekranowane elektrody Philipsa. Generalnie pojawienie się samej marki PILA na świetlówkach (czyli nie opisywanie ich jako P12-Polamp, ale jako Pila), było właśnie jednym z elementów, towarzyszących wykupieniu tych zakładów przez Philipsa. Rury znakowane jako P12-Polamp, pochodzące z pilskiej fabryki, spotykałem jeszcze z września 1990 roku, ale wygląda na to, że już równocześnie istniała linia, która produkowała świetlówki znakowane jako Pila, albo stosowano różne rodzaje stempli jeszcze w tym czasie.
Ta świetlówka, którą pokazałeś, pochodzi nie z grudnia 1992 roku, ale jest o pół roku starsza.
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Lampka

Zdjęcia: 14

Postprzez daylight » 3 kwietnia 2016, 13:31

Ależ Bartku, opierałem się na Twoim opisie znakowania daty! :P

Lampka napisał(a):Natomiast w przypadku tej Pili, kod daty znajduje się w tych kropkach i kresce na dole nadruku. Badając wiele świetlówek z różnym układem kropek, wybadałem, że kropki po lewej stronie oznaczają dany rocznik i ilość kropek zmniejsza się co roku o jedną, z założenia od 1990, do 1995 roku. Sprawa jest dość prosta, bo marka cechowana jako tako jako "PILA", pojawiła się dopiero w 1990 roku. Najwięcej kropek po lewej stronie, może być 6 i to były pierwotne partie świetlówek Pila z 1990 roku. Potem, rok 1991 oznacza 5 kropek po lewej stronie, 1992 rok to 4 kropki, a 1993 rok (ostatni, w którym produkowano Pile w tym wykonaniu), to 3 kropki po lewej stronie.
Natomiast po prawej stronie, kropki, jakie się tam znajdują, oznaczają poszczególne miesiące, gdzie co miesiąc dodaje się jedną kropkę, aż do maksymalnej ilości 6 kropek. Za to myślnik, widoczny pośrodku, oznacza daną połowę roku (gdy jest lub gdy go brak). Jako, że zmiana marki z "POLAMP" na "PILA" miała miejsce w drugiej połowie 1990 roku, można wybadać, że obecność tego myślnika na środku, oznacza drugą połowę roku, a jego brak, to pierwsza połowa roku.
Według tego toku myślenia, świetlówka widoczna na powyższych zdjęciach pochodziłaby z grudnia 1992 roku (4 kropki po lewej stronie, myślnik i 6 kropek po prawej).
daylight

Postprzez Lampka » 3 kwietnia 2016, 13:41

Tak kodowało je większość producentów - myślnik oznaczał drugą połowę roku, ale w tym przypadku jest odwrotnie, widocznie się pomyliłem jak to wtedy opisywałem. Dowodzi tego fakt, że świetlówki liniowe z 1993 roku, produkowane w pierwszej połowie roku z oznaczeniem za pomocą kropek, a w drugiej połowie już kodowane cyfrą - literą, jak w innych Philipsach - mają też ten myślnik w nadruku. Podobne sposoby kodowania używało wielu producentów za granicą (np. Sylvania) z tym, że tam często myślnik oznaczał drugą połowę roku. W przypadku wczesnych rur Pila byłoby odwrotnie.
Lampka

Postprzez daylight » 3 kwietnia 2016, 13:47

No ok, zanotowałem. ;) Czyli czerwiec 1992.
daylight

Postprzez Lampka » 3 kwietnia 2016, 13:54

Na to wychodzi ;) W sumie trochę dziwne, że nie zastosowano od razu kodowania typowego dla Philipsa. Na żarówkach kod w postaci kropek i kresek był stosowany dużo dłużej - aż do 1999 roku.
Lampka

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Świetlówki liniowe i kompaktowe