Świetlówki T12

Szeroko pojęte lampy fluorescencyjne

Re: Świetlówki T12

Postprzez matit1 » 26 maja 2013, 18:28

Lub podlacz pod uklad zimnego startu.
matit1

Zdjęcia: 1394

Postprzez Lampka » 27 maja 2013, 12:25

Jak mruga, to najlepszą receptą będzie zakup 4 diod prostowniczych 3A/1300V lub większych, zrobienie z nich mostka i podłączenie wszystkiego tak, jak kiedyś już pokazywałem. Wtedy świetlówka będzie odpalać normalnie, zapłonnikiem, ale będzie świecić, o ile jedna z elektrod jest jeszcze sprawna. Jeżeli diody dobierze się na odpowiednie napięcie, to nie ma szans, żeby się uszkodziły od impulsu z dławika. U mnie w łazience, Pila 20w, która normalnie by migała, świeci mi już na mostku z diod 3A/1300V od 8 miesięcy :!: Odpala normalnie zapłonnikiem i normalnie, nie widać nawet, że jedną katodę ma bez emitera. Jeżeli zużyta skrętka się przerwie, to trzeba ją zewrzeć, bo i tak nie emituje ona elektronów i może nie świecić. Tylko sprawna katoda musi być tutaj w całości.
Zawsze można też pokombinować z układem zimnego strartu, też na mostku Graetza. Byle by świetlówka zasilana była napięciem wyprostowanym.
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Lampka

Zdjęcia: 14

Postprzez trojmiejski » 9 czerwca 2013, 01:49

Jak widać w Polsce również produkowano T12 840, jednak pytaniem jest czy ktoś spotkał się z sprzedażą tych rur na rynku polskim?
http://www.lighting-gallery.net/gallery ... &pid=77577
trojmiejski

Zdjęcia: 3344

Postprzez bartek380V » 9 czerwca 2013, 11:26

LF 20 Ruszyła na elektronice :D jeszcze ładnie swieci.
Zawsze przestrzegaj zasad BHP . robisz to na wlasną odpowiedzialnosc,jesli nie jestes pewien swojego bepieczenstwa i otoczenia to skonsultuj sie z wykwalifikowanym elektrykiem inaczej mozesz byc zabójca siebie i innych! (wszelkie prawa zastrzezone)
bartek380V

Zdjęcia: 4

Postprzez famabud » 9 czerwca 2013, 14:56

Normalnie jak za komuny, wszystko co dobre szło na wschód :evil:
Light is life
famabud

Zdjęcia: 1074

Postprzez JeD » 5 lipca 2013, 14:36

W garażu u kumpla osamotniona wobec philipsów 840, ostatnia została. Więc kupiłem najtańszego kija T8, i zamieniłem się. ;) (Dedykacja: Elektroservice i CDM, oraz Lampka)
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Nawet z pozoru najdziwaczniejsza, najskromniejsza pasja jest czymś bardzo, ale to bardzo cennym... ;)
#lubie_sode
JeD

Zdjęcia: 776

Postprzez Lampka » 6 lipca 2013, 23:47

Z października 2002 roku :)
Lampka

Postprzez Lampka » 10 lipca 2013, 21:53

GE produkuje, albo jeszcze do niedawna produkował świetlówki T12

Obrazek
Lampka

Postprzez Lampka » 28 września 2013, 19:27

Ciekawe dzisiejsze znalezisko recyklingowe :!: :D Świetlówki TELAM 20w wyprodukowane ciut dawno, bowiem w 1957 roku :P
Wyglądają zupełnie, jak Philipsy i są nadzwyczaj dobrze wykonane, jak na swój wiek. Widać, że rzeczywiście Telam wspomagał się Philipsem i od tej firmy zaczerpnął technologię, co z resztą jest opisane w historii marki. Świetlówki te mają naklejony na całej długości pasek zapłonowy oraz mają ekranowane elektrody :!: Bardziej przypominają współczesne Piły, niż klasyczne, niechlujnie wykonane Polampy :P
Świetlówki te trafiły mi się w składzie razem z Polampem i Pilą ze starej generacji, a także współczesnym Osramem T8, ale za to wraz z oryginalnym opakowaniem wraz z kartką opisującą parametry. Są one dwie i to są wszystkie, jakie miały być w opakowaniu, które także znajdowało się w składzie.
Czas na foty.

Najpierw ogólna paczka, tak, jak mi się trafiła ;)

Obrazek
Obrazek

I świetlówka, już umyta.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Teraz w akcji ;)

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Próbowałem przez wąziutką szparkę pokazać ekranowaną elektrodę.

Obrazek
Obrazek

Oto kartka z owych świetlówek, znajdująca się na brązowym opakowaniu. Jak się okazuje, mam obie sztuki z tej paczki ;)

Obrazek

Teraz jeszcze pozostałe świetlówki, które były w tej paczce.
Polamp, który ktoś włożył do opakowania z Telamów, jest modelem Polamp - Piła i nie ma jednego trzonka, ale jest szczelna i da się ją naprawić (wystające druty ma na tyle długie, że można je przylutować do innego trzonka):

Obrazek

Pila z pierwszej generacji, niestety zapowietrzona:

Obrazek

I współczesny Osram T8:

Obrazek
Lampka

Postprzez JeD » 28 września 2013, 19:32

Opowiadaj co ryra co nie, co umyłeś co nie, co oddasz do utylizacji a co zachowasz, pokaż polama wymytego i dwa telamki wymyte w oprawie i odpal z zapłonnikami telam, i nam pokaż wtedy klimat sięgnie zenitu. :D
Nawet z pozoru najdziwaczniejsza, najskromniejsza pasja jest czymś bardzo, ale to bardzo cennym... ;)
#lubie_sode
JeD

Zdjęcia: 776

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Świetlówki liniowe i kompaktowe