Świetlówka to pic na wodę!

Szeroko pojęte lampy fluorescencyjne

Re: Świetlówka to pic na wodę!

Postprzez amisiek » 21 marca 2010, 22:52

Szukałem 930 i są tylko ceramiczne metalohalogeny o takiej barwie (np. Osram Shoplight, trzonek G12) i niektóre z nich mają Ra = 96-98 na elektronicznym układzie zapłonowym. Świetlówek o Ra >90 i temp od 2700K do 3200K nie znalazłem. Świetlówki o wysokim Ra to w zasadzie dwa produkty - wspomniane Philips Graphica oraz Osram Lumilux Deluxe (lub Color Proof). Obie mają Ra także rzędu 96-98, temperatura barwowa 5000-5200K. Do proofingu barw należy je odpalić i odczekać minimum 20 minut, nie wiem dlaczego, ale tak piszą. Z MH jest to samo - może nie chcieli mącić ludziom w głowie i przypisali tę zasadę dla obu źródeł.
Wzrok może się psuć od olśnień, efektu stroboskopowego, ale także od nieliniowego widma - widziałem kiedyś PDF z opracowaniem angielskich badaczy. Właśnie dlatego zainteresowałem się źródełkami o Ra>90, a potem zawitałem na tym forum.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Postprzez DocBrown » 22 marca 2010, 00:14

A mi wystarcza RA 70 i temp barwowa nie powinna być niższa od 5200K.
DocBrown

Postprzez KaszeL » 22 marca 2010, 02:15

amisiek napisał(a):Szukałem 930 i są tylko ceramiczne metalohalogeny o takiej barwie (np. Osram Shoplight, trzonek G12) i niektóre z nich mają Ra = 96-98 na elektronicznym układzie zapłonowym. Świetlówek o Ra >90 i temp od 2700K do 3200K nie znalazłem. Świetlówki o wysokim Ra to w zasadzie dwa produkty - wspomniane Philips Graphica oraz Osram Lumilux Deluxe (lub Color Proof). Obie mają Ra także rzędu 96-98, temperatura barwowa 5000-5200K. Do proofingu barw należy je odpalić i odczekać minimum 20 minut, nie wiem dlaczego, ale tak piszą. Z MH jest to samo - może nie chcieli mącić ludziom w głowie i przypisali tę zasadę dla obu źródeł.
Wzrok może się psuć od olśnień, efektu stroboskopowego, ale także od nieliniowego widma - widziałem kiedyś PDF z opracowaniem angielskich badaczy. Właśnie dlatego zainteresowałem się źródełkami o Ra>90, a potem zawitałem na tym forum.

Oj w przypadku świetlówek to ja przekopałem masę katalogów :)

Zarówno Osram jak i Philips produkuje świetlówki liniowe o oznaczeniu 930:
Osram Lumilux DeLuxe /930, Ra > 90
Philips Master TL-D 90 Deluxe /930 Ra8 = 92

Jeśli chodzi o wyższe temperatury barwowe, to polecam coś o temperaturze zbliżonej do 5200k:

Osram Lumilux DeLuxe /954, Ra > 90, 2850 lm z 36W
Osram Color Proof /950, Ra = 98, CCT = 5300K, 2151 lm z 36W
Philips Master TL-D 90 Deluxe /950, Ra8 = 93, CCT = 5300K, 2800lm z 36W
Philips Master TL-D 90 Graphica /954, Ra8 = 98, CCT = 5300K, 2340 lm z 36W
Uwaga zły, zły admin. W razie problemów szukaj pomocy u dobrego -> neon44
KaszeL
Site Admin

Zdjęcia: 534

Postprzez arw » 22 marca 2010, 09:34

Jak rozpoznać zjawisko olśnienia?
Nic nie daje tyle lumenów, co światło dzienne, a jednak w tym swietle oczy nie bolą, a przy moich 840 36W ,po dwoch godz. pracy w tym oswietleniu, bolą.
Przy 865 podobny efekt wystepuje już po 15min przebywania w tej kostnicy.
Pomieszczenie 10m2. Nad miejscem pracy swieci jedna rura, czyli w jednym koncu pomieszczenia, za mną druga - dla bardziej rozproszonego swiatła.

Albo inaczej, jak najefektywniej dostosować natezenie swiatla do pomieszczenia?
Tak pytam, bo mam pewne pole manewru - jesli zakupione color deluxe 954 z ~2800lm okaze sie za duzo, zawsze moge kupić color proof/grafica, ktore maja ok. ~2100lm

PS. Sam kolor barwowy 6500K podoba mi sie bardzo. Ale nie nadaje sie do dluzszego przebywania, niestety.
arw

Zdjęcia: 0

Postprzez DocBrown » 22 marca 2010, 10:48

Widzę, że każdy z nas ma inaczej jak o temp barwową chodzi :)
Mi 6500K nie przeszkadza, właśnie w tym świetle czuje się najlepiej i wystarczy mi już RA=70 :mrgreen:
Wydaje mi się, że to właśnie 6500K jest optymalną barwą, w końcu nie bez powodu ma nazwę Daylight, a zatem po polsku światło dzienne :)

P.S. Wie ktoś jaka jest temp barwowa prawdziwego światła dziennego ?
DocBrown

Postprzez arw » 22 marca 2010, 10:53

W sklepie przed chwila widzialem 765 i one swieca inaczej niz 865. Nie wiem - moze to kwestia przyzwyczajenia do zoltego w moim pomieszczeniu.
Temp dzienna to 5400K.
Te 865 mają bodajże 6200K i świecą lekko na niebiesko. Dla mnie to swiatlo nalezy do dekoracyjnych, niz oswietlenia roboczego.
arw

Zdjęcia: 0

Postprzez Whites86 » 22 marca 2010, 10:55

ja za to niemoge dłuzej wysiedzieć przy barwach X27 X30 niezależnie od ilosci RA :roll: dla mnie to swiatlo to masakra i przy nim najbardziej bolą mnie oczy przy dłuzszym siedzeniu
4000K jest juz dla mnie bardziej akceptowalne ale najlepiej się czuje przy 5200K do max 6400K oczywiscie jesli oddawanie barw ma minimum 80% :)

Te 865 mają bodajże 6200K i świecą lekko na niebiesko. Dla mnie to swiatlo nalezy do dekoracyjnych, niz oswietlenia roboczego.

czytalem kiedys jakis artykol w ktorym stwierdzono ze wlasnie ta barwa jest jak najbardziej wskazana do oswietlania stanowisk roboczych gdyz jest najbardziej zblizona do naturalnego światla i niepowoduje takiego znużenia , co zresztą moglem przekonac się nieraz w warsztacie
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez KaszeL » 22 marca 2010, 11:54

arw napisał(a):Jak rozpoznać zjawisko olśnienia?

Olśnienie występuje w momencie, gdy mając oczy przystosowane do niskiego natężenia światła, spojrzysz na jasne źródło. Dlatego w słoneczny dzień, idąc ulicą nie doświadczasz tego zjawiska - no chyba, że spojrzysz w słońce ;)

DocBrown napisał(a):P.S. Wie ktoś jaka jest temp barwowa prawdziwego światła dziennego ?

Nie ma czegoś takiego jak barwa prawdziwego światłą dziennego. W słoneczny dzień, w południe masz CCT 5200K, jeśli występuje zachmurzenie to jest już CCT 6500K. Natomiast pod wieczór, gdy widać niebieskie niebo jest CCT 8000K i więcej. Wszystko zależy od sytuacji.
Uwaga zły, zły admin. W razie problemów szukaj pomocy u dobrego -> neon44
KaszeL
Site Admin

Zdjęcia: 534

Postprzez DocBrown » 22 marca 2010, 12:05

KaszeL napisał(a):Nie ma czegoś takiego jak barwa prawdziwego światłą dziennego. W słoneczny dzień, w południe masz CCT 5200K, jeśli występuje zachmurzenie to jest już CCT 6500K. Natomiast pod wieczór, gdy widać niebieskie niebo jest CCT 8000K i więcej. Wszystko zależy od sytuacji.

Wiem, że takie pojęcie nie istnieje, jednak nie bardzo wiedziałem jak sformułować pytanie, ale chyba sformułowałem dobrze, bo uzyskałem zadowalającą mnie odpowiedź :) Po prostu chodziło mi o to jaką temp barwową ma światło dzienne pochodzące od słońca :)
DocBrown

Postprzez amisiek » 22 marca 2010, 12:29

Olśnienia nie będzie także w rozsądnie oświetlonym studio, mimo bardzo dużej ilości światła. Na planie filmowym oświetlanym 4x 18 kW ARRIMax + 8x400W Bron Kobold + jeszcze kilka ARRISun, jest naprawdę jasno, ale to zupełnie nie przeszkadza, bo oświetlenie jest w miarę równomierne i nie migocze. Wszystkie powyższe lampy to daylighty. Jako ciekawostka - ARRIMAx ma żywotność lampy zaledwie rzędu 300h ale świeci jak diabli.
Przy zdjęciach korzystam z MH CCT 4200K i lampa o takiej barwie pracuje w kuchni, jest bardzo OK. Temperatura barwowa 6500 to dla mnie za zimno, wieczorem to już nie pasuje. Dzięki KaszeL, nie znalazłem świetlówek o takiej barwie i wysokiej Ra a widzę, że są. Trzeba będzie pomęczyć hurtownię;). Kompaktowych to w ogóle nie ma.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Świetlówki liniowe i kompaktowe