świetlówki kompaktowe

Szeroko pojęte lampy fluorescencyjne

Re: świetlówki kompaktowe

Postprzez amisiek » 8 sierpnia 2012, 13:59

Doskonale wiemy, że takich wypowiedzi jest pełno. W obie strony. U nas przeważają przeciwnicy (do których sam się zaliczam, wolę świetlówki liniowe T5/T8), chociaż nie mam wątpliwości, że dobrze wykonana świetlówka kompaktowa może być trwałym i oszczędnym źródłem światła jakości od słabej do dostatecznej. Tylko, że trudno takie świetlówki znaleźć, bo większość sprzedawanych obecnie produktów to tanizna o słabej trwałości.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Postprzez trojmiejski » 8 sierpnia 2012, 14:37

Ciekawi mnie czy na zachodzie też jest zalew badziewnych kompaktów jak u nas czy importowanych jest więcej tych dobrych?
trojmiejski

Zdjęcia: 3344

Postprzez Lampka » 8 sierpnia 2012, 20:38

Oczywiście, na zachodzie badziewne / tanie kompakty pojawiły się dużo wcześniej, niż u nas. Chociaż wtedy jeszcze nawet te chińskie nie były niekiedy aż taką tandetą, jak obecnie.
Na zachodzie także Osram i Philips wyrabiał tanie marketówki dla poszczególnych sklepów, w Polsce pojawiły się trochę później.
Warto dodać, że tam kompakty wprowadzono od razu, tzn. od początku lat 80 (wtedy tylko SL), ale już pod koniec lat 80 technologia elektroniki zaczęła się szybko rozwijać.
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Lampka

Zdjęcia: 14

Postprzez ousd » 9 sierpnia 2012, 14:02

dodam tylko, że chińska świetlówka no-name (firefly) z 1998 świeciła codziennie zapalana w lampce! W 2010 została zastąpiona świetlówką Megaman gdyż padła. A megaman, również chiński poświecił półtora roku i padł, został zastąpiony takim samym i świeci już półtora roku.
ousd

Postprzez Lampka » 9 sierpnia 2012, 19:34

Firefly była na pewno z 1998 roku :?: Mi się wydawało, że dopiero od stycznia 2000 roku, Kania zaczęła importować kompakty pod tą marką. Wcześniej, w latach 90 ta firma sprowadzała kompakty głównie pod marką Luxtek lub Stltek ;)

Tak poza tym, czy kojarzycie z lat 90tych jakieś chińskie kompakty, tańsze alternatywy dla drogich wówczas kompaktów Philipsa, Osrama, czy GE? Jakich były one firm?
Lampka

Postprzez qba » 9 sierpnia 2012, 21:05

Ja nie bardzo kojarzę. W latach 90 dominowały SLe Phillipsa, globy, Osram Dulux EL 2U i 3U. Widziałem w jednym miejscu ok 94-95r wkręconego dziennego kompakta 2U, który dość szybko padł i mrugał jak liniowa świetlówka, ale nie wiem jakiej był marki.
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
qba

Zdjęcia: 1020

Postprzez Lampka » 10 sierpnia 2012, 20:21

Może to był PL-S lub PL-C, wkręcony do odpowiedniej przejściówki z dławikiem (kiedyś takie były dość popularne). Skoro migała, jak liniowe, to możenie była elektroniczna :) Mógłbyś jakoś opisać jej wygląd, tzn. wielkość obudowy i inne podobne dane?
Lampka

Postprzez qba » 10 sierpnia 2012, 22:10

Lampka napisał(a):Może to był PL-S lub PL-C, wkręcony do odpowiedniej przejściówki z dławikiem (kiedyś takie były dość popularne). Skoro migała, jak liniowe, to możenie była elektroniczna :) Mógłbyś jakoś opisać jej wygląd, tzn. wielkość obudowy i inne podobne dane?

Ona wyglądała jak typowy kompakt 2U o mocy 9 - 11W. Raczej nie była to przejściówka. Wkręcona była w oprawę na E 27 do żarówek reflektorowych, wbudowaną w podwieszony sufit z płyt styropianowych. W tym samym rzędzie były Jeszcze dwa ciepłobiałe kompakty, prawdopodobnie Dulux EL, nie pamiętam, bo to właśnie na tą dzienną zwracałem szczególną uwagę, bowiem był to pierwszy kompakt w takiej barwie, jaki w ogóle widziałem.
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
qba

Zdjęcia: 1020

Postprzez ousd » 11 sierpnia 2012, 09:30

Lampka napisał(a):Firefly była na pewno z 1998 roku :?: Mi się wydawało, że dopiero od stycznia 2000 roku, Kania zaczęła importować kompakty pod tą marką. Wcześniej, w latach 90 ta firma sprowadzała kompakty głównie pod marką Luxtek lub Stltek ;)

Tak poza tym, czy kojarzycie z lat 90tych jakieś chińskie kompakty, tańsze alternatywy dla drogich wówczas kompaktów Philipsa, Osrama, czy GE? Jakich były one firm?

Tak, był on z 1998, moi rodzice pamiętają kiedy go kupowali. Świeciła bardzo ładnym światłem, szkoda że padła :(
ousd

Postprzez Lampka » 11 sierpnia 2012, 09:57

Wywaliłeś ją już, czy jeszcze ją gdzieś masz? Jak masz, to możesz cyknąć jakieś fotki, bo bym się jej przyjrzał :)
Lampka

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Świetlówki liniowe i kompaktowe