Barwy świetlówek liniowych.

Szeroko pojęte lampy fluorescencyjne

Re: Barwy świetlówek liniowych.

Postprzez LUMILUXDELUXE » 7 stycznia 2009, 18:59

qba napisał(a):Ostatnio widziałem świetlówkę Phillips o barwie 29, a chwile potem jakąś inną ciepłobiałą, ale nie mogłem doczytać się pieczątki. Ale ta druga miała cieplejszą barwę niż Phillips mimo iż obie były różowiste.

Ta druga to było albo '527' albo '530' ale innej firmy - nie od dziś wiadomo, że każda firma robi nieco inną barwę, nawet jeśli mają identyczne oznaczenia
LUMILUXDELUXE

Zdjęcia: 0

Postprzez qba » 7 stycznia 2009, 23:07

Zauważyłem wyraźną różnicę w barwach świetlówek Phillips Master 840 i OSRAM Lumilux 840.
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
qba

Zdjęcia: 1020

Postprzez andrzejlisek » 7 stycznia 2009, 23:26

qba napisał(a):Zauważyłem wyraźną różnicę w barwach świetlówek Phillips Master 840 i OSRAM Lumilux 840.

Czy jesteś w stanie opisać, jak różnią się barwy tych lamp?
andrzejlisek

Zdjęcia: 96

Postprzez qba » 8 stycznia 2009, 11:42

Phillips jest jakby bardziej ciepły, z kolei Osram obok Phillipsa wydaje się mieć jakby lekko różowisty odcień. Pracowałem w drukarni, gdzie w oprawach rastrowych na 4 świetlówki 18w były obok siebie powtykane i Osram i Phillips.
qba

Postprzez andrzejlisek » 8 stycznia 2009, 12:47

qba napisał(a):Phillips jest jakby bardziej ciepły, z kolei Osram obok Phillipsa wydaje się mieć jakby lekko różowisty odcień.

W takim razie lepiej wziąć Philipsa. Dla mnie różowiste światlo (obojętnie jakiej lampy) nie jest dobre, jeżeli tą "różowistość" widać. Kiedyś oglądałem świetlówki kompaktowe różnych firm (nie pamiętam jakich, ale raczej po cenie były te dobrej jakości) porównując z żarowkami, to niektóre też były różowiste, czego bez żarówek nie widać. Taką świetlowką jest między innymi Polux, chyba wszystkie kompakty ciepłobiałe.

qba napisał(a):Pracowałem w drukarni, gdzie w oprawach rastrowych na 4 świetlówki 18w były obok siebie powtykane i Osram i Phillips.

Czy na tym stanowisku, w którym pracowałeś było wymagane oświetlenie zapewniające prawidłowe oddawanie barw? Jeżeli tak, to myślę, że lepiej nie wymieniać świetlówek na bieżąco na taką, jaką aktualnie można kupić, tylko co jakiś czas wymieniać świetlówki w całym pomieszczeniu bez względu na ich stan techniczny.
andrzejlisek

Zdjęcia: 96

Postprzez LUMILUXDELUXE » 8 stycznia 2009, 18:20

andrzejlisek napisał(a):
qba napisał(a):Phillips jest jakby bardziej ciepły, z kolei Osram obok Phillipsa wydaje się mieć jakby lekko różowisty odcień.

W takim razie lepiej wziąć Philipsa. Dla mnie różowiste światlo (obojętnie jakiej lampy) nie jest dobre, jeżeli tą "różowistość" widać. Kiedyś oglądałem świetlówki kompaktowe różnych firm (nie pamiętam jakich, ale raczej po cenie były te dobrej jakości) porównując z żarowkami, to niektóre też były różowiste, czego bez żarówek nie widać. Taką świetlowką jest między innymi Polux, chyba wszystkie kompakty ciepłobiałe.

qba napisał(a):Pracowałem w drukarni, gdzie w oprawach rastrowych na 4 świetlówki 18w były obok siebie powtykane i Osram i Phillips.

Czy na tym stanowisku, w którym pracowałeś było wymagane oświetlenie zapewniające prawidłowe oddawanie barw? Jeżeli tak, to myślę, że lepiej nie wymieniać świetlówek na bieżąco na taką, jaką aktualnie można kupić, tylko co jakiś czas wymieniać świetlówki w całym pomieszczeniu bez względu na ich stan techniczny.

Z kolei Philips produkuje bardziej 'różowiste' 827 niż Osram, tyle że one mi się podobają. Co do drukarni, powinny być tam zainstalowane świetlówki pięciopasmowe, najlepiej 954 Osram lub TL-D Graphica Philipsa
LUMILUXDELUXE

Postprzez qba » 9 stycznia 2009, 01:32

LUMILUXDELUXE napisał(a):
andrzejlisek napisał(a):

Z kolei Philips produkuje bardziej 'różowiste' 827 niż Osram, tyle że one mi się podobają. Co do drukarni, powinny być tam zainstalowane świetlówki pięciopasmowe, najlepiej 954 Osram lub TL-D Graphica Philipsa

Nie wiem czy zwracali tam uwagę na barwę światła, bo w jednej z opraw w moim dziale była 1 świetlówka Osram Lumilux 830, a na innym dziale były pomieszane daylighty z cool white.
qba

Postprzez LUMILUXDELUXE » 9 stycznia 2009, 19:08

Więc nie zwracali. Dobrze, że były to przynajmniej świetlówki trójpasmowe
LUMILUXDELUXE

Postprzez LUMILUXDELUXE » 13 stycznia 2009, 18:15

Ostatnio firma Osram wprowadziła kolejne zamieszanie w nazewnictwie barw świetlówek. W sklepach Obi można dostać 827 określane jako 'relax warm white' a nie 'interna' jak dotychczas. z kolei 640 nazwano zamiast 'cool white' 'basic white' choć ta nazwa byla do tej pory zarezerwowana dla barwy 535. Żeby było śmieszniej, dotyczy do tylko rur T8, bo świetlówki 6W,8W,13W wciąż mają stare nazwy (może to starszy towar). 840 nazwali teraz nazywa się 'daywhite' zamiast 'lumilux cool white' . Wszystkie świetlówki zamiast w tekturowych rękawach, znajdują się w papierowych opakowaniach umożliwiających powieszenie świetlówek na hakach. Ciekawe czy nazwy świetlówek normalnie pakowanych też się zmienily? Stawiam dolary przeciw orzechom że nie.
Jeszcze jedno: od kiedy Obi dystrybuuje Osram zamiast Philipsa, nie można dostać tam świetlówek w barwie 865
LUMILUXDELUXE

Postprzez qba » 14 stycznia 2009, 04:07

Widziałem ostatnio w "Żabce" świecące briluxy 2700k 18w. Ich barwa jednak jest różowista.
qba

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Świetlówki liniowe i kompaktowe