Farel03 napisał(a):Polyluxy definitywnie już nie wrócą
https://eu.bucyrustelegraphforum.com/st ... 437867002/
Wojtek26162 napisał(a):Ja pamiętam, że Polyluxy, zarówno węgierskie jak i amerykańskie swego czasu były u mnie częstym widokiem, obecnie faktycznie od dłuższego czasu nigdzie ich w handlu nie widziałem. Co do samego wycofania świetlówek T8, które niby ma być za rok, to wie ktoś może jak to będzie wyglądać z 15W, 30W oraz wersjami Eco (16W, 32W i 51W)Ogólnie to trzeba przyznać, że pomimo upływu czasu T8 są jeszcze wszędzie, o ile wycofanie T12 dało się przeżyć, bo większość opraw do nich jest kompatybilna z T8, to teraz ratunkiem dla różnych klasyków (i jednocześnie zamiennikiem dla dotychczasowych źródeł światła) staną się pewnie coraz powszechniejsze tuby LED. Cóż, trzeba sobie nagromadzić zapas T8, chociaż jakby nie patrzeć to T12 wciąż jest łatwo zdobyć, więc można się ratować leżakami
Polamp napisał(a):trojmiejski napisał(a):Dobrze wiedzieć, że wkręcili Osramy, SKM konsekwentnie trzyma się Philipsów. Jeśli ta jednostka ma barwy KŚ to jedyne dwie jednostki ze świetlówkami metrówkami w tych barwach to są odpowiednio EN57-3001 i 3002, obie dawne jugosławiańskie, ze zmienionymi czołami, ale zachowanymi metrówkami. Akurat w przypadku tych jednostek to mnie nie zdziwiłoby, że mogli w nich instalacje przerobić na stateczniki tranzystorowe, nawet wręcz dziwne, że nie przerobili w nich oświetlenia całkowicie z nowymi oprawami na typowe 36W.
Najpewniej są to właśnie wspomniane przez Ciebie jednostki. Niestety nie kursują one na liniach z których korzystam najczęściej, nie mam więc możliwości wykonania aktualnych zdjęć. Stan przeze mnie opisany zauważyłem w grudniu 2020. Być może dzisiaj świecą w tych oprawach już inne źródła.
Powrót do Świetlówki liniowe i kompaktowe
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości