Lampy do zastosowań specjalnych

Lampy rtęciowe, sodowe, metalohalogenkowe

Re: Lampy do zastosowań specjalnych

Postprzez kubaxxx » 3 września 2025, 14:25

Marcin napisał(a):Ma ktoś jakiś pomysł, jak można to "bezpiecznie" odpalić, tak, żeby nie wypalić sobie oczu?

Owszem
Obrazek

P.S.Przepraszam adminów,ale nie mogłem się powstrzymać
kubaxxx

Zdjęcia: 0

Postprzez KaszeL » 8 września 2025, 15:27

Marcin, ja bym uważał. Można sobie serio zrobić krzywdę. Koniecznie osłona oczu, obawiam się, że okulary przeciw-słoneczne nie wystarczą. Dodatkowo osłona skóry ogólnie. Długie spodnie, długie rękawy. Kombinezon Kuby to lekka przesada, no ale jednak ;) Swoją drogą, jak już będziesz ją odpalał, to koniecznie na wolnym powietrzu. Ta lampa wygeneruje takie ilości ozonu, że praca w pomieszczeniu będzie nie tylko niekomfortowa ale też niebezpieczna - ozon jest silnie toksyczny a powyżej pewnego stężenia nie wyczuwalny przez ludzi. Można sobie zrobić kuku.
Uwaga zły, zły admin. W razie problemów szukaj pomocy u dobrego -> neon44
KaszeL
Site Admin

Zdjęcia: 534

Postprzez Marcin » 8 września 2025, 19:20

Wiadomo, to nie byle źródło. Odpalenie na zewnętrz jak najbardziej, bo taka ilość wyprodukowanego ozonu będzie zwyczajną trucizną. Po zaświeceniu na może max 5 sekund pod STS-400 śmierdziało konkretnie.
Co do ochrony przed samym światłem, to pomyślałem, żeby zamknąć ten jarzniczek w dużym naświetlaczu do sodówek 2x 400W. Nie powinno się to ugotować, a dodatkowo szyba powinna odfiltrować sporą część UV (no chyba, że źle myślę).
wiki.lighting-gallery.pl
Marcin

Postprzez litak1 » 10 września 2025, 23:29

Dobrze myślisz... jednak pamiętaj jeszcze o ochronie wzroku przed wysoką luminancją, bardzo przed tym przestrzegam bo sam sobie po części załatwiłem wzrok tymi mega mocnymi lampami
Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego. Na tym forum łączymy teorię z praktyką. Nic nie działa i nikt nie wie dlaczego. ;)
litak1

Zdjęcia: 259

Postprzez KaszeL » 12 września 2025, 08:08

Co do ugotowania lampy, to trzeba sprawdzić specyfikację. Przy tej mocy może być już wymagane wymuszone chłodzenie. Jak zamkniesz lampę w małej przestrzeni bez wentylacji, to w skrajnym przypadku ci się stopi. Nie raz już na forum ktoś wrzucał zdjęcia takich podtopionych lampek i to w dedykowanych oprawach :)
KaszeL
Site Admin

Postprzez Marcin » 12 września 2025, 10:33

Dobrze, że zwróciłeś na to uwagę, bo bym przeoczył...
Na ulotce dołączonej z lampą, jest info, że nie może przekroczyć 350*C. To samo z resztą jest w katalogu Tesli, z tym, że tam napisali o intensywnym przepływie powietrza. Coś pokombinujemy, jakiś nawiew z wentylatorów serwerowych się zrobi, oprawę częściowo otworzy.
wiki.lighting-gallery.pl
Marcin

Postprzez KaszeL » 12 września 2025, 13:49

No i raczej tam nie zaglądaj do środka podczas pracy :)
KaszeL
Site Admin

Poprzednia strona

Powrót do Wysokoprężne lampy wyładowcze