Trwałe zmiany w lampach MH od niedociążenia

Lampy rtęciowe, sodowe, metalohalogenkowe

Re: Uszkodzenie MH poprzez zanizenie prądu.

Postprzez bartek380V » 6 maja 2010, 12:43

Aha ,ostatnio czytałem własnie na ten temat ze moga jednak kłopoty byc. Widocznie musi pracowac przy znamionowych parametrach bo cos moze byc nie tak. Pozyjemy zobaczymy
Zawsze przestrzegaj zasad BHP . robisz to na wlasną odpowiedzialnosc,jesli nie jestes pewien swojego bepieczenstwa i otoczenia to skonsultuj sie z wykwalifikowanym elektrykiem inaczej mozesz byc zabójca siebie i innych! (wszelkie prawa zastrzezone)
bartek380V

Zdjęcia: 4

Postprzez DocBrown » 6 maja 2010, 13:23

Generalnie MH nie sprawiają problemu jeśli są zasilane na statecznikach o dedykowanej mocy i tutaj już obojętnie czy sodowym, czy rtęciowym, grunt by moc sie zgadzała, jedynie lampy przeznaczone do pracy tylko na rtęciowym mogą nie wytrzymać przeciążenia dławikiem do sody.
Natomiast te co są przystosowane do prądu sodowego i rtęciowego wiadomo, że na obu działają OK, zaobserwowałem też, że te którym dedykowany jest prąd sodowy także nie protestują przy pracy z dławikiem do rtęci :)
DocBrown

Postprzez Whites86 » 6 maja 2010, 17:29

DocBrown napisał(a):Generalnie MH nie sprawiają problemu jeśli są zasilane na statecznikach o dedykowanej mocy i tutaj już obojętnie czy sodowym, czy rtęciowym, grunt by moc sie zgadzała, jedynie lampy przeznaczone do pracy tylko na rtęciowym mogą nie wytrzymać przeciążenia dławikiem do sody.
Natomiast te co są przystosowane do prądu sodowego i rtęciowego wiadomo, że na obu działają OK, zaobserwowałem też, że te którym dedykowany jest prąd sodowy także nie protestują przy pracy z dławikiem do rtęci :)

dokladnie, chociaz ja raz opalalem MH 250W na dlawiku sodowym 150W, jego barwa byla praktycznie caly czas zielona bo niemogl sie do konca wygrzac , mial tez dosc duze problemy z ponownym startem
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez andrzejlisek » 7 maja 2010, 08:17

Bartek: Pewnie przejrzałeś temat, który ja kiedyś założyłem. Przy LRJ 400W po niedociążaniu bardzo ciężko odpali lampę, trzeba się namęczy, a przy MH 150 firmy Osram, trzonek r7x, po długotrwałym świeceniu na niedociążeniu nie chciał się potem odpalać nawet na właściwym sprzęcie. Akurat ten MH kupowałem w Castoramie i zwróciłem jako uszkodzony.
andrzejlisek

Zdjęcia: 96

Postprzez bartek380V » 8 maja 2010, 17:22

To juz wszystko wiadomo. Dzieki :)
Zawsze przestrzegaj zasad BHP . robisz to na wlasną odpowiedzialnosc,jesli nie jestes pewien swojego bepieczenstwa i otoczenia to skonsultuj sie z wykwalifikowanym elektrykiem inaczej mozesz byc zabójca siebie i innych! (wszelkie prawa zastrzezone)
bartek380V

Zdjęcia: 4

Postprzez andrzejlisek » 8 maja 2010, 20:36

Zapomniałem napisać, że ten MH 150W miał na opakowaniu informację, że nie nadaje się do opraw ze ściemniaczem.
andrzejlisek

Zdjęcia: 96

Poprzednia strona

Powrót do Wysokoprężne lampy wyładowcze