Migotanie lampy rtęciowej - czy da się złagodzić? OURW-250

Lampy rtęciowe, sodowe, metalohalogenkowe

Re: Migotanie żarówki rtęciowej - czy da się złagodzić? OURW-250

Postprzez DocBrown » 16 maja 2010, 08:41

Witaj na forum Stanley :)
OURW bardzo fajna, ja także lubię światło LRF, ale do warsztatu faktycznie lepszy będzie MH :)
Aha, mała poprawka, nie ma takiego czegoś jak żarówka rtęciowa, LRF jest lampą rtęciową, a OURW oprawą :)
Tak więc popraw swój pierwszy post i tytuł tematu.
DocBrown

Postprzez bartek380V » 16 maja 2010, 18:45

Ja pokoj oswietlam lampa HCI TS 70W POWERBALL I JEST SWIETNIE , SWIATŁO JEST SKIEROWANE W SUFIT ,WIEC ODBITE OD NIEGO TWORZY MIŁA ILLUMINACJE. POKOJ JEST BLOKOWY JAKIES 3 X 4 WYSOKOSC OKOŁO 2,45
Zawsze przestrzegaj zasad BHP . robisz to na wlasną odpowiedzialnosc,jesli nie jestes pewien swojego bepieczenstwa i otoczenia to skonsultuj sie z wykwalifikowanym elektrykiem inaczej mozesz byc zabójca siebie i innych! (wszelkie prawa zastrzezone)
bartek380V

Zdjęcia: 4

Postprzez amisiek » 19 maja 2010, 21:53

Porady są bardzo sensowne, wstaw ceramiczny metalohalogen HCI 70W w barwie 942, układ zapłonowy da się kupić na Allegro, powinien się zmieścić w komorze osprzętu w tej oprawie. Ale mimo wszystko poleciłbym inną oprawę, by nie było olśnień, 6 tys lm to naprawdę sporo.
MH 70W 942 używam od niemal pół roku w kuchni jako głównego oświetlenia, ale podobnie jak ma bartek380V (nawet to samo źródełko, HCI-Ts), oprawa jest skierowana na sufit. Polecam do pomieszczeń, gdzie światło się świeci przez długi czas i nie przeszkadza powolne "odpalanie" MH oraz konieczność ostygnięcia lampy przed ponownym włączeniem.
Rtęci raczej w domu nie chcę - zbyt słaba jakość tego światła.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Postprzez arw » 20 maja 2010, 09:58

amisiek napisał(a):Rtęci raczej w domu nie chcę - zbyt słaba jakość tego światła.

Graphica 950, to slaba jakość swiatla? :?
arw

Zdjęcia: 0

Postprzez DocBrown » 20 maja 2010, 11:48

arw napisał(a):
amisiek napisał(a):Rtęci raczej w domu nie chcę - zbyt słaba jakość tego światła.

Graphica 950, to slaba jakość swiatla? :?

Amisiek miał na myśli wysokoprężne rtęciówki :)
DocBrown

Postprzez amisiek » 20 maja 2010, 18:41

Rtęć = wysokoprężna lampa rtęciowa. Graphica 950 to świetlówka liniowa (np. T8) i tak nazywam to źródło. Nota bene świetnej jakości światło daje.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Poprzednia strona

Powrót do Wysokoprężne lampy wyładowcze