[arw] Moje MH

Lampy rtęciowe, sodowe, metalohalogenkowe

Re: "Zamienniki" lamp MH

Postprzez KaszeL » 15 marca 2011, 10:29

Tutaj masz całkiem niezłe lampki Osrama -> http://allegro.pl/metalohalogen-powerba ... 87861.html
Niestety tańszych Philipsów nie ma w tej chwili. Trafiają się zazwyczaj w cenie 25-30/zl sztuka. No ale akurat teraz nie ma :(
Uwaga zły, zły admin. W razie problemów szukaj pomocy u dobrego -> neon44
KaszeL
Site Admin

Zdjęcia: 534

Postprzez amisiek » 15 marca 2011, 11:24

W razie czego masz także cenę typową dla hurtowni, np. tu (Osram) i tu (Philips).

Potwierdzam, że HCI-T* są to bardzo dobre lampki, mam takie dwie, mają nieco inne światło niż CDM-T, zimniejsze odrobinę, mi akurat bardziej odpowiada Osram przy /942 a Philips przy /930 CDM-T Elite 70W. To sprawa osobista ;)
Niemniej poluj, na Allegro się trafiają CDMy w trzonku Rx7s i barwie /942. Ja ostatnio kupiłem za 35zł sztuka.

Barwę /930 możesz zastosować do pokoju albo w innym miejscu wieczorem, gdzie do odpoczynku chciałbyś mieć cieplejsze światło. U mnie się mega dobrze sprawdziło, na późny wieczór mam jeszcze SDW-T.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Postprzez arw » 19 marca 2011, 12:53

No to przyjezdzają do mnie 2x HCI-Ts 942 ;) (dzięki KaszeL za info - wyłowił lampki za 35zł z allegro)

Ale bedzie light... ;)
arw

Zdjęcia: 0

Postprzez amisiek » 19 marca 2011, 19:43

Będzie, będzie! Wstaw zdjęcia jak odpalisz.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Postprzez arw » 19 marca 2011, 20:29

Wstawie, tylko poumieszczam je docelowo (na szynie jakoś) i spłodze jakiś sterownik oswietlenia.
Na chwilę obecną moja kolekcja MH wygląda tak:
2x CDM-T 70W 942
2x CDM-T 70W 930 Elite (w drodze)
2x HCI-Ts 70W 942 (w drodze)

Wszystkie będą obsadzone w oprawach na elektronice

PS. Kumpla namówiłem na CDM-T, bo mu padła lampa w projektorze i bedziemy kombinować z MH. Może coś z tego wyjdzie, zobaczymy.
arw

Postprzez amisiek » 19 marca 2011, 22:01

To będzie trudno, ale próbujcie. Nie raz rozmawiałem na ten temat z KaszeLem na GG. Niby można, ale UHP pracuje na innych parametrach, także musisz jeszcze przebudować projektor, by odpalać MH z innego zasilania. Nie będzie jasno, bo UHP ma mały łuk i jest on w ognisku a MH - nie.. Wyjściem byłoby może użycie CDM-R ale też problem może być. I koniecznie filtr podczerwieni trzeba, bo zjaracie matryce.
A może odpalisz to, co masz i zrobisz zdjęcie? Sterownik prosty, ot, jakiś przekaźnik i wyłącznik albo zestaw kilku wyłączników, zapnij i niech świeci.
Ciekawie będzie wyglądać porównanie CDM-T z HCI-T, wg mnie Philips wydaje sie nieco bardziej różowy, HCI jest zimniejsze, chociaz obie lampy mają /942. Zdziwisz się jeszcze jakością światła /930 Elite, to naprawdę dobre lampy, jeśli tylko lubisz ciepłe światło wieczorem (podpowiem, doskonale sie pije piwo przy takim świetle ;) ).
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Postprzez arw » 20 marca 2011, 00:35

Mała poprawka. Nie mam lamp HCI-T, tylko HCI-Ts.
Nie wiem czy jest wielka różnica miedzy G12 a Rx7s, poza sposobem zamcowania i określoną pozycją pracy, ale oprawy z Rx7s mają mniej skupioną wiązke światła i bardziej sie nadaje do pośredniego oświetlenia.
Niemniej, wkleje oczywiscie porównanie lampek obu firm.

Co do sterownika - myślę o czymś z małą automatyką + zapalanie lamp sekcjami i jakieś sterowanie z magistralą 1-wire, albo RS485, zeby całość byla uruchamiana z miejsca, w ktorym zainstalowany jest zwykły załącznik naścienny.
Automatyka bedzie uniemożliwiała wyłączenie swiatła, zanim nie zdażą się lampy porządnie wygrzać (podobno 10-15min świecenia wystarczy), oraz uniemozliwi załączanie światła, jesli lampa nie zdąży się wystudzić. Mam podwieszany sufit więc z wiązką kabli nie bedzie problemu.

PS. Światło ciepłe oczywiscie, ze lubie. Wszystko ma swoje zastosowanie, póki co, wieczorem śmiga żarzona lampka GU10 50W (tylko, ze troche ciemnawo jednak)
arw

Postprzez amisiek » 20 marca 2011, 09:57

arw napisał(a):Mała poprawka. Nie mam lamp HCI-T, tylko HCI-Ts.
Nie wiem czy jest wielka różnica miedzy G12 a Rx7s, poza sposobem zamcowania i określoną pozycją pracy, ale oprawy z Rx7s mają mniej skupioną wiązke światła i bardziej sie nadaje do pośredniego oświetlenia.

Jarznik pewnie jest ten sam, opakowali go tylko w inną bańkę. Oprawy Rx7s są "szersze", bo jarznik jest zainstalowany inaczej, zatem prościej zrobić oprawę o szerokiej wiązce. G12 jest mocowane tak, by jarznik był w ognisku odbłyśnika. Rzadko widziałem oprawy wewnętrzne, gdzie lampa na G12 byłaby mocowana w taki sposób, by świeciła powierzchnią jarznika a z tyłu miała karbowany odbłyśnik dający szeroką wiązkę.

arw napisał(a):Co do sterownika - myślę o czymś z małą automatyką

Ambitna sprawa. Może najważniejsze jest pilnowanie, by nie włączało się za szybko po wyłączeniu. To bardzo prosto zrobić. Ale interesują mnie szczegóły Twojego rozwiązania.

arw napisał(a):PS. Światło ciepłe oczywiscie, ze lubie. Wszystko ma swoje zastosowanie, póki co, wieczorem śmiga żarzona lampka GU10 50W (tylko, ze troche ciemnawo jednak)

Jak zapodasz 70W będzie na pewno jaśniej ;)
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Postprzez arw » 20 marca 2011, 11:22

amisiek napisał(a):interesują mnie szczegóły Twojego rozwiązania.

Myślałem o zastosowaniu prostego µkontrolera (attiny2313 np) jako sterownika, do tego kartę przekazników, lub triaków.
Rozwiązanie o tyle wygodne, że po załączeniu oswietlenia w czasie, gdy one jeszcze stygną, µC będzie pamiętało, że było załączenie przez uzytkownika i sam załączy światło po upływie tego czasu. Dodatkowo można się pokusić o zdalne sterowanie oświetleniem poprzez pilota IR, albo jeszcze lepiej radiem na paśmie 433MHz.
Skoro całość ma już mini-sieć, to można się pokusić o ethernet i sterować całością z jednej jednostki zarządzalnej lub nawet z drugiego końca polski :mrgreen:

Żart, żartem, może to troche przerost formy, ale przy większych halach czy w domku jednorodzinnym ma to ogromny sens jak dla mnie.

PS. Z tym wygrzaniem to też chyba ważne? Jesli jarznik nie wygrzeje się dostatecznie, to MH ma poźniej kłopoty z zapłonem.
arw

Re: [arw] Moje MH

Postprzez amisiek » 20 marca 2011, 13:37

To by się sprawdziło nie tylko w domu, niektóre sklepy mają takie sterowanie, podobnie działa to na lotnisku we Frankfurcie i Amsterdamie, tyle, że jest to zintegrowane ze sterownikami pozostałych elementów inteligentnego budynku (żaluzje, czujniki itp).
Problemy z zapłonem? Nie spotkałem się z tym, ale może dlatego, że lampy u mnie się świecą dość długo, odpalają się zazwyczaj na 2-3h minimum.

P.S.Wydzieliłem do nowego wątku, bo ten już z zamiennikami MH nie miał nic wspólnego.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Wysokoprężne lampy wyładowcze