Uszkodzenia lamp

Lampy rtęciowe, sodowe, metalohalogenkowe

Re: Uszkodzenia lamp wyładowczych

Postprzez amisiek » 17 września 2012, 19:08

Spotkałeś się pewnie z tym w lampach kwarcowych. Gdy ceramiczne się kończą, to nie robią bum, ale raczej rozszczelniają się powoli. Ale jak się je wymieni na nowe zgodnie z planem wymiany grupowej to nic nie powinno się dziać.
Łuk okrężny na zewnątrz występuje wtedy, gdy zewnętrzna bańka się rozszczelni. Ma to miejsce w tanich kanluksach itp wynalazkach made in Państwo Roboty Całodobowej. Empirycznie sprawdzone. Wtedy próba odpalenia gorącej lampy kończy się łukiem okrężnym a to szybko i sprawnie prowadzi do konieczności utylizacji takiej lampki...
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Postprzez Lampka » 17 września 2012, 19:18

Nie, miałem na myśli nie łuk okrężny, tylko łuk, ślizgający się po ściance od wewnątrz jarznika. Wtedy, jego temperatura powoduje często przetopienie się ścianki jarznika w tym miejscu i często lustro na bańce zewnętrznej. Bywa jednak, że rozwali je mocno, dlatego wiele typów wymaga, zgodnie z zaleceniem, stosowania szkła ochronnego i zamkniętych opraw oświetleniowych.
W przypadku ceramicznych powstaje lustro na bańce tylko, jak u sodowych ;)
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Lampka

Zdjęcia: 14

Postprzez Lampka » 5 grudnia 2012, 16:40

MIX, w którym albo nastąpiło bardzo małe rozszczelnienie, albo do środka dostały się jakieś zabrudzenia. Znalazłem tego mixa fabrycznie nowego, po kilkunastu minutach świecenia u góry klosza zaczęły powstawać smugi i zaciemnienia, takie, jak niekiedy powstają przy utracie szczelności.
Mimo powstania tych smug, żarnik nie przepalił się jednak ;)

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Lampka

Zdjęcia: 14

Postprzez Elektroservice » 15 stycznia 2013, 22:23

No to coś, czego jeszcze nie było :twisted:
Uszkodzenie świetlówki Cold Cathode. W moim laptopie uszkodziła się taka właśnie świetlówka. Objawiało się to drżeniem światła, czerwonym zafarbem obrazu, a także gaśnięciem podświetlenia (zapalało się po zamknięciu i otwarciu pokrywy laptopa). Po wymontowaniu świetlówki zauważyłem że ma ona bardzo mocno zaczernione końce. Fotek na daną chwilę nie mam ale jutro zrobię. Niestety nie odpalę już tej świetlówki, bo złamała mi się ona :twisted:
Ale póki co jej nie wyrzuciłem aby zrobić jej zdjęcia i tutaj zapostować :mrgreen:
Precz z przewodami YDYt, oraz podobnymi w instalacjach elektrycznych !
Elektroservice

Zdjęcia: 0

Postprzez litak1 » 16 stycznia 2013, 13:52

Elektroservice napisał(a):No to coś, czego jeszcze nie było :twisted:
Uszkodzenie świetlówki Cold Cathode. W moim laptopie uszkodziła się taka właśnie świetlówka. Objawiało się to drżeniem światła, czerwonym zafarbem obrazu, a także gaśnięciem podświetlenia (zapalało się po zamknięciu i otwarciu pokrywy laptopa). Po wymontowaniu świetlówki zauważyłem że ma ona bardzo mocno zaczernione końce. Fotek na daną chwilę nie mam ale jutro zrobię. Niestety nie odpalę już tej świetlówki, bo złamała mi się ona :twisted:
Ale póki co jej nie wyrzuciłem aby zrobić jej zdjęcia i tutaj zapostować :mrgreen:

Bardzo duże zaczernienia nie świadczą jeszcze o całkowitym zużyciu, w przypadku CCFL są przypadki, gdzie zaciemnienia były tak duże, że przybrały metaliczno-lustrzaną barwę, a świetlówka nadal była sprawna, w CCFL najczęściej zużyciu ulega luminofor, który po pewnym czasie konwertuje UV na światło białe z dużymi stratami, przez co powoduje ciemnienie ekranu lub nawet zmienia kolor na różowawy, nie mniej jednak elektrody również się zużywają i z czasem podnosi się napięcie pracy i zapłonu do wartości niestabilnych na danym zasilaczu ;)\
A odnośnie MIXa Lampki czasem zdarza się takie uszkodzenie również w żarówkach, lampa z mikronieszczelnością, lub źle odpompowana powoduje takie zakopcenia, w tym przypadku żarnik wolframowy zadziałał jako getter :lol: i związał tlen resztkowy z bańki w postaci tlenków które osadziły się na obudowie, jednak tlenu nie było wiele więc pozostał w stanie prawie nieuszkodzonym. Teraz w zależności czy jest to tlen resztkowy, czy mikronieszczelność zakopcenie będzie postępowało lub zatrzyma się i lampa pozostanie sprawna
Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego. Na tym forum łączymy teorię z praktyką. Nic nie działa i nikt nie wie dlaczego. ;)
litak1

Zdjęcia: 259

Postprzez Elektroservice » 16 stycznia 2013, 17:46

Tak jak obiecałem wczoraj wrzucam dokładne zdjęcia uszkodzonej świetlówki CCFL z laptopa IBM ThinkPad T60 :roll:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam.

P.S. Ta świetlówka to chyba T1 :mrgreen:
Elektroservice

Postprzez bartek380V » 16 stycznia 2013, 18:32

Jaka wartość napięcia zasilała to maleństwo ? DC czy AC ?
Zawsze przestrzegaj zasad BHP . robisz to na wlasną odpowiedzialnosc,jesli nie jestes pewien swojego bepieczenstwa i otoczenia to skonsultuj sie z wykwalifikowanym elektrykiem inaczej mozesz byc zabójca siebie i innych! (wszelkie prawa zastrzezone)
bartek380V

Zdjęcia: 4

Postprzez Elektroservice » 16 stycznia 2013, 18:40

Nie wiem, to typowa świetlówka z laptopa.
W moim zainstalowałem wczoraj nową i podświetlenie działa jak należy :D
Elektroservice

Postprzez bartek380V » 16 stycznia 2013, 20:03

Elektroservice napisał(a):Nie wiem, to typowa świetlówka z laptopa.

Jak dlugo działała ta swietłóweczka ?
Zawsze przestrzegaj zasad BHP . robisz to na wlasną odpowiedzialnosc,jesli nie jestes pewien swojego bepieczenstwa i otoczenia to skonsultuj sie z wykwalifikowanym elektrykiem inaczej mozesz byc zabójca siebie i innych! (wszelkie prawa zastrzezone)
bartek380V

Zdjęcia: 4

Postprzez Elektroservice » 16 stycznia 2013, 20:21

bartek380V napisał(a):
Elektroservice napisał(a):Nie wiem, to typowa świetlówka z laptopa.

Jak dlugo działała ta swietłóweczka ?

Laptop pochodzi z drugiej połowy 2007r, a ja kupiłem go pod koniec stycznia 2010.
Elektroservice

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Wysokoprężne lampy wyładowcze