Elektroservice napisał(a):No to coś, czego jeszcze nie było
Uszkodzenie świetlówki Cold Cathode. W moim laptopie uszkodziła się taka właśnie świetlówka. Objawiało się to drżeniem światła, czerwonym zafarbem obrazu, a także gaśnięciem podświetlenia (zapalało się po zamknięciu i otwarciu pokrywy laptopa). Po wymontowaniu świetlówki zauważyłem że ma ona bardzo mocno zaczernione końce. Fotek na daną chwilę nie mam ale jutro zrobię. Niestety nie odpalę już tej świetlówki, bo złamała mi się ona

Ale póki co jej nie wyrzuciłem aby zrobić jej zdjęcia i tutaj zapostować

Bardzo duże zaczernienia nie świadczą jeszcze o całkowitym zużyciu, w przypadku CCFL są przypadki, gdzie zaciemnienia były tak duże, że przybrały metaliczno-lustrzaną barwę, a świetlówka nadal była sprawna, w CCFL najczęściej zużyciu ulega luminofor, który po pewnym czasie konwertuje UV na światło białe z dużymi stratami, przez co powoduje ciemnienie ekranu lub nawet zmienia kolor na różowawy, nie mniej jednak elektrody również się zużywają i z czasem podnosi się napięcie pracy i zapłonu do wartości niestabilnych na danym zasilaczu

\
A odnośnie MIXa Lampki czasem zdarza się takie uszkodzenie również w żarówkach, lampa z mikronieszczelnością, lub źle odpompowana powoduje takie zakopcenia, w tym przypadku żarnik wolframowy zadziałał jako getter

i związał tlen resztkowy z bańki w postaci tlenków które osadziły się na obudowie, jednak tlenu nie było wiele więc pozostał w stanie prawie nieuszkodzonym. Teraz w zależności czy jest to tlen resztkowy, czy mikronieszczelność zakopcenie będzie postępowało lub zatrzyma się i lampa pozostanie sprawna
Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego. Na tym forum łączymy teorię z praktyką. Nic nie działa i nikt nie wie dlaczego. ;)