Trwałe zmiany w lampach MH od niedociążenia

Lampy rtęciowe, sodowe, metalohalogenkowe

Trwałe zmiany w lampach MH od niedociążenia

Postprzez andrzejlisek » 28 października 2008, 16:31

Kiedyś pisałem, że chciałem zasilać lampę MH 150W i LRJ 400W prądem katalogowym na statecznikach powodujących niewielkie przeciążenie, z powodu nieposiadania prawidłowego do tych lamp osprzętu (wykorzystałem stateczniki do lamp sodowych).

Cały proces pierwszego uruchomienia wygląda następująco:
1. Łączymy normalnie wszystko z tą różnicą, że całość zasilamy przez autotransformator, a w obwodzie wtórnym, przed zapłonnikiem wpinamy amperomierz prądu przemiennego.
2. Ustawiamy napięcie ok. 150V i włączamy do sieci.
3. Podczas pierwszych chwil rozgrzewania utrzymujemy natężenie prądu nieco większe niż katalogowe, a w miarę upływu czasu i kształtowania się barwy światła korygujemy napięcie tak, aby amperomierz pokazał wartość katalogową.
4. Zapisujemy ustawioną wartość napięcia
5. Każde następne uruchomienie to zasilanie zapisanym napięciem od początku do końca

W obu lampach po kilku uruchomieniach każdy zapłon był bardzo trudny, także po normalnym zasileniu na 230V. O tym już pisałem wcześniej, tylko chciałem przypomnieć.

Odnośnie tej lampy MH150 to później doszukałem, że ona była grubo niedociążona (pomyliłem katalogową wartość prądu lampy), co można było poznać po tym, że daje sinoniebieską, nienaturalną barwę.

Jednak prąd był mierzony zwykłym miernikiem wielofunkcyjnym cyfrowym za 40 zł. Wiem, że taki miernik nie pokaże prawidłowej wartości dla przebiegów niebędących czystą sinusoidą. Wtedy rozwiązaniem jest miernik True-RMS (ale cena takich mierników jest już wysoka), w którego posiadaniu nie jestem.

Czy lampy wyładowcze odkształcają sinusoidę na tyle, aby zafałszować pomiar natężenia prądu?

Z obu tych lamp wychodzi mi taki wniosek, że zasilanie lampy metalohalogenkowej/LRJ prądem mniejszym niż zalecany powoduje trwałe zmiany w samej lampie, które utrudniają jej zapłon.

Czy ten wniosek jest słuszny i prawdziwy?
andrzejlisek

Zdjęcia: 96

Re: Trwałe zmiany w lampach MH od niedociążenia

Postprzez Michal » 28 października 2008, 22:38

Lampy wyładowcze z osprzętem zniekształcają sinusoidę,jak również inne elektroniczne urządzenia(odbiorniki nieliniowe),ale czy na tyle aby wyrażnie zafałszować wynik pomiaru prądu to trudno sprawdzić,zależy to również od mocy biernej(w przypadku statecznika magnetycznego czy autotransformatora)
Michal

Zdjęcia: 323

Postprzez cieszyn » 28 października 2008, 22:43

Moim zdaniem prawdziwy pomiar prądu czy napięcia przemiennego dałby tylko dobry miernik analogowy np. MERATRONIK (kto to jeszcze pamięta?) o wysokim omie na volt :roll: :? (on pomierzy napięcie skuteczne)

Sinusoidę zniekształca chyba najbardziej dławik w obwodzie ?
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Zdjęcia: 9

Postprzez Whites86 » 28 października 2008, 23:12

ja zawsze myslalem ze trwale niepozadane zmiany w lampach wyladowczych moze spowodowac tylko jej przeciązenie :roll:
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez lampa123 » 28 października 2008, 23:21

Przecież jakoś przygaszają MH na stadionach (z okna nawet dziś widziałem) czyli lampa dostaje mniejszy prąd.
A zakłócenia to może przez pojemność?
lampa123

Zdjęcia: 45

Postprzez andrzejlisek » 28 października 2008, 23:59

Nie wiem, jak z lampą LRJ, ale o ile pamiętam, na pudełku z 150W bylo napisane, że lampa nie może być ściemniana.

Są takie lampy MH, które mogą być ściemniane i wtedy mniejszy prąd im nic nie robi. Ale z takimi zwykłymi, nie ściemnialnymi, to jak to jest?
andrzejlisek

Zdjęcia: 96

Postprzez Michal » 29 października 2008, 00:06

andrzejlisek napisał(a):Nie wiem, jak z lampą LRJ, ale o ile pamiętam, na pudełku z 150W bylo napisane, że lampa nie może być ściemniana.

Są takie lampy MH, które mogą być ściemniane i wtedy mniejszy prąd im nic nie robi. Ale z takimi zwykłymi, nie ściemnialnymi, to jak to jest?

Kiedyś próbowałem ściemnić lampę LRF.Zaczęła najpierw wyrażnie pulsować przy lekko zmniejszonym strumieniu świelnym,następnie zgasła.Było to spowodowane niskim napięciem zasilającym co spowodowało nie podtrzymanie wyładowania w jarzniku.
Michal

Zdjęcia: 323

Postprzez DocBrown » 29 października 2008, 10:07

Nie ma trwałych zmian od niedociążenia, zarówno w MH jak i w WLS.
Jeśli odpalimy MH albo WLS na mniejszym niż dedykowany stateczniku i lampa jakiś czas popracuje, to nic jej nie będzie, wystąpi jedynie zjawisko utrudnionego rozruchu nawet na normalnym osprzęcie, jednak w końcu lampa odpali i jeśli dalej będzie użytkowana na normalnym osprzęcie, to będzie odpalać normalnie, testowałem na różnych WLSach i na MH100W, wszystkie lampy nadal działają normalnie.
DocBrown

Uszkodzenie MH poprzez zanizenie prądu.

Postprzez bartek380V » 6 maja 2010, 12:37

Wiem ze temat był juz poruszany ale mam pytanie czy komus z Was ,udało sie zepsuc lampe MH wskutek niedociazenia. Mam pomysł zeby sciemnic taką lampe własnie w ten sposob. Jestem pewien ze barwa zmieni sie bo zalezy od temperatury-wiec to zaburzy rownowage termodynamiczna jarznika ale czy jestem w stanie cos uszkodzic w ten sposob. Czy macie takie doswiadczenia? Jesli tak to prosze napisac co to za lampa i jak zasilona była,jak długo wytrzymała? Z gory dzieki :) :) :)
Zawsze przestrzegaj zasad BHP . robisz to na wlasną odpowiedzialnosc,jesli nie jestes pewien swojego bepieczenstwa i otoczenia to skonsultuj sie z wykwalifikowanym elektrykiem inaczej mozesz byc zabójca siebie i innych! (wszelkie prawa zastrzezone)
bartek380V

Zdjęcia: 4

Re: Uszkodzenie MH poprzez zanizenie prądu.

Postprzez DocBrown » 6 maja 2010, 12:39

Mi nic sie nie uszkodziło, ale zauważyłem, że niedociążony MH, albo MH który został odpalony i nie wygrzał sie do końca później odpala zdecydowanie ciężej niż normalnie.
DocBrown

Następna strona

Powrót do Wysokoprężne lampy wyładowcze