Migotanie lampy rtęciowej - czy da się złagodzić? OURW-250

Lampy rtęciowe, sodowe, metalohalogenkowe

Migotanie lampy rtęciowej - czy da się złagodzić? OURW-250

Postprzez stanley » 15 maja 2010, 01:47

Witam Użytkowników tego Forum :)
Posiadam OURW 250-1, prawie nówka sztuka (zachowała się nawet naklejka jakości \1/ ;) ).
Może to zabrzmi dziwnie (choć na tym forum pewnie nie :P ), w każdym razie chciałem ją przeznaczyć nie do oświetlenia ulicy, lecz do zapewnienia jasnego światła w pomieszczeniu (w połączeniu z klasycznym światłem żarowym).
Wszystko byłoby wspaniale, gdyby nie to, że lampa migocze, co na dłuższą metę męczy oczy.
I teraz nasuwa się pytanie - czy ten efekt da się jakoś zmniejszyć, czy tak po prostu musi być, ot natura rtęciówek? Może jakieś kombinacje z odpowiednim kondensatorem?

Pozdrawiam :)

A tu zdjęcie mojej "lampki warsztatowej":

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Ostatnio edytowano 21 maja 2010, 11:08 przez stanley, łącznie edytowano 1 raz
stanley

Zdjęcia: 74

Re: Migotanie żarówki rtęciowej - czy da się złagodzić? OURW-250

Postprzez slaweklampy » 15 maja 2010, 07:54

Aby całkowicie wyeliminować migotanie, należy zasilić rtęciówkę prądem stałym.
Spieszmy się zbierać stare lampy i radia, tak szybko odchodzą.
slaweklampy

Zdjęcia: 1766

Postprzez andrzejlisek » 15 maja 2010, 10:44

slaweklampy napisał(a):Aby całkowicie wyeliminować migotanie, należy zasilić rtęciówkę prądem stałym.

To tak nie da rady. Do tego musi być przetwornica, która zasila lampę prądem przemiennym o wysokiej częstotliwości. Taka przetwornica (statecznik elektroniczny) jest zasilana z 230V. Poza tym, zasilanie lamp tego typu napięciem wyprostowanym (każde wyładowanie przebiega w tą samą stronę przez jarznik) powoduje szybsze zużycie lampy.
andrzejlisek

Zdjęcia: 96

Postprzez max » 15 maja 2010, 13:58

Powiem tak - ta lampa nie nadaje się do oświetlenia takiego miejsca. Chcesz taką ilość światła? Kup lampę MH 150W i statecznik elektroniczny do niej i tyle. Do rtęciówki nie ma takich stateczników. A MH da dobre światło z ładnym współczynnikiem oddawania barw. A nie takie zielone paskudne. Taki statecznik daje max kilkaset Hz. Lampy MH źle znoszą w.cz.
max

Postprzez KaszeL » 15 maja 2010, 14:58

Max faktycznie sugeruje bardzo dobre rozwiązanie. Rtęciówka będzie męczyła oczy nie tylko migotaniem, ale także kiepskim odwzorowaniem barw.
Uwaga zły, zły admin. W razie problemów szukaj pomocy u dobrego -> neon44
KaszeL
Site Admin

Zdjęcia: 534

Postprzez max » 15 maja 2010, 17:15

Poza tym co do mocy - nie za dużo nawet te 150w MH - to już jest potężna ilość światła. Wg mnie 70w to trochę za dużo jak na oświetlenie miejscowe - to jak 2x T8 36W trójpasmowe gdzieś. Ja bym się wściekł od tego. Dlatego lepiej może pomyśleć o dwóch 36W 840 albo 865 jak lubisz takie zimne światło (dla mnie niemiłe). Do tego statecznik elektroniczny, który jest łatwo dostępny i tańszy. Można by i T5 dać tylko HO jakieś 35w x2 albo PL-L 36w x2. Mi by starczyła jedna 14w albo jedna PL-L 18w. Lampki biurkowe mają 9 albo 11w typowo. Do czytania lub pisania nisko nad zeszytem jest w sam raz. Na całe stanowisko to to co wyżej napisałem. Chcesz więcej też napisałem co dać. Ja raz włączyłem mixa 250w mniej więcej w tej pozycji co ta OURW. To myślałem że mi oczy wyjdą z orbit. Tyle światła że odbija się od ścian i wszystkiego. No i takie paskudne zielonkawe. A mix ma połowę mniej lumenów od tej rtęciówki. Poza tym ładnie (słabiej i ładniejszą barwą) świecił na początku - wiadomo czemu. A te rtęciówki to są jak te stare świetlówki o gorszych parametrach. Gorsze światło i niższa skuteczność, straty na dławiku. Warto zastosować coś nowocześniejszego i lepszego. Bo oczu mamy tylko jedną parę i nikt nam nie wymieni ich. No i dobrać ilość lumenów z głową do danego zastosowania. A nie dawać mocne źródła by tylko mieć kilka tysięcy lm i więcej płacić za energię. Taka OURW służyła do oświetlania ulicy a nie biurka i u nas jedna jak była to świeciła lepiej od pozostałych OUR125, 125 to już dużo na takie miejsce a co dopiero 250 (może od razu 2250 dać albo 400). Mi tam niepotrzeba tyle światła. Standardowa 36W T8 trójpasmowa 840 lub odpowiednik T5 mi wystarcza tam, gdzie ma być jasno (na całe pomieszczenie), a miejscowo to co podałem. Do pokoju itp to jakiś najsłabszy kompakcik o barwie ciepłej 827 lub 825 ale to już inny wątek.
max

Postprzez neon44 » 15 maja 2010, 20:27

Witamy na forum

Tak oprawa OURW może co najwyżej oświetlać wjazd do garażu tudzież duży ogród.
Fanatyk opraw ulicznych

Zrobiłem już 5564 zdjęcia opraw oświetleniowych
neon44
Site Admin

Zdjęcia: 62

Postprzez arw » 15 maja 2010, 21:54

Masz mój respekt, jesli przy tym swietle dajesz radę usiedziec.
W takim miejscu z powodzeniem zainstalowałbym T8 36W 950 nad miejscem pracy i drugą gdzieś z tyłu, włączaną sporadycznie dla dużej ilosci swiatła. Na statecznikach elektronicznych, oczywiscie - to jak dla mnie najlepsze źródła swiatla dla takich zastosowań.
MH i jego rozgrzewanie wymaga czasu, co w takich miejscach jest szczegolnie irytujące, chyba ze masz lekkie zboczenie i to lubisz ;)
arw

Zdjęcia: 0

Postprzez stanley » 16 maja 2010, 00:46

Dziękuję Wam za porady. Powiem wprost: po pierwsze - lubię zimne światło w warsztacie, po drugie - cóż tu dużo mówić, podoba mi się ten OURW, dość specyficznie wygląda w warsztacie :) A na zdjęciu oczywiście siedziałem w okularach przeciwsłonecznych, uściślając - w lenonkach :ugeek: Docelowo OURW miał wisieć wyżej. Możliwe, iż wykręcę LRF-kę, zdemontuję statecznik, wstawię coś innego, chociażby korzystając z Waszych pomysłów.

Jest jeszcze inna opcja - kolega obiecał mi sprezentować klasyczną żarówkę z dużą bańką (bardzo ciekawa "plecionka" żarnika), o mocy 1000W z gwintem E40 - takie, jak dawniej stosowano chyba w reflektorach teatralnych - czy oprawa wytrzyma taką moc? Ale podejrzewam, że i tak, w przypadku wkręcenia tej tysiączki, będzie za jasno i prąd ograniczę oryginalnym statecznikiem. A jakimś innym, zimnym źródłem światła oświetlę sam stół (a OURW będzie oświetlał całe pomieszczenie).

Pozdrawiam :)
stanley

Zdjęcia: 74

Postprzez KaszeL » 16 maja 2010, 02:39

Pamiętaj, że zawsze możesz do tego OURW wkręcić lampę metalohalogenkową. Trzeba będzie tylko dołożyć układ zapłonowy w komorze osprzętu. Koszt znikomy, a jakość światłą diametralnie różna.
Uwaga zły, zły admin. W razie problemów szukaj pomocy u dobrego -> neon44
KaszeL
Site Admin

Zdjęcia: 534

Następna strona

Powrót do Wysokoprężne lampy wyładowcze