"Zamienniki" lamp MH

Lampy rtęciowe, sodowe, metalohalogenkowe

"Zamienniki" lamp MH

Postprzez amisiek » 7 września 2010, 19:09

Przy okazji pytania związanego z lampą IHQ, ktore zadał moog w dziale kolekcja opraw, zainteresowałem się tak zwanymi "zamiennikami" lamp MH znanych producentów, które można znaleźć na Allegro.
Po obejrzeniu katalogu zauważyłem, że większość MH tego producenta świeci tak sobie. Znalazłem jednak lampę, która ma obiecujące parametry:
IHQ-T 250/D E40, ma 250W, żywotność 10 tys h, strumień 20 tys lm, ale Ra >90 i barwa 5200K. Czy ktoś może się pokusić o przetestowanie takiej lampy? Ile ona kosztuje w hurtowniach i czy naprawdę świeci tak dobrze, jak piszą?
To chyba jedyny sensowny "zamiennik" lamp MH produkowanych przez Philips czy Osram. Reszta ma Ra rzędu 70-80 i parametry też nie nadzwyczajne.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Re: "Zamienniki" lamp MH

Postprzez mosfetkiler » 8 września 2010, 12:39

Trochę to dziwne, że pomiędzy wieloma jarznikami o przeciętnych parametrach znajduje się jeden nadzwyczajny.
Chociaż ta IHQ-T250/D E40 ma co dziwne jarznik ceramiczny całkiem podobny do stosowanych w lampach sodowych,
reszta IHQ to kwarc.
Trochę dziwny jest też deklarowany prąd pracy - 2,15A jak dla LRF 250W, podczas gdy MH 250W Philips czy Osram
potrzebują 3A.
Przetestować to raczej mółby ktoś, kto ma już osprzęt stosowny do takich lamp.
Zresztą przydatność lampy o takiej mocy w warunkach domowo-amatorskich byłaby dość problematyczna
(no chyba że do stodoły lub na duże podwórko przy domu za miastem).
Zresztą pojawia się coraz więcej produktów tak trochę nie wiadomo skąd np.:
wzmiankowany przeze mnie w innym poście Helios, trafiłem też kiedyś na jakieś BEMKO z dwoma lampami na RX7s,
i może jakieś jeszcze, których dokładnie nie zapamiętałem.
Ciekawe czy uruchomiono produkcję - wg. mnie wytwarzanie jarzników do MH i WLS to nie taka "pojedyńcza" sprawa.
Czy to nie czasem bratnia współpraca z pewnym przesympatycznym narodem o skośnych oczach i niewielkim wzroście...
mosfetkiler

Zdjęcia: 3

Postprzez amisiek » 8 września 2010, 14:06

mosfetkiler napisał(a):Trochę to dziwne, że pomiędzy wieloma jarznikami o przeciętnych parametrach znajduje się jeden nadzwyczajny.

Mnie też to dziwi, ale zwróć uwagę, że wśród HQI Osram też tak jest, jest sporo lamp o niskim Ra i kilka naprawdę dobrze świecących.
mosfetkiler napisał(a):Chociaż ta IHQ-T250/D E40 ma co dziwne jarznik ceramiczny całkiem podobny do stosowanych w lampach sodowych, reszta IHQ to kwarc.

Zdjęciami się nie sugeruj, obstawiam, ze to pomyłka w katalogu i jarznik jest kwarcowy.

mosfetkiler napisał(a):Trochę dziwny jest też deklarowany prąd pracy - 2,15A jak dla LRF 250W, podczas gdy MH 250W Philips czy Osram potrzebują 3A.

chyba, że ma to być bezpośredni zamiennik, pracujący na prądzie rtęciowym ze statecznikem STR-250. Mało prawdopodobne, może prędzej ktoś przekleił nie te komórki w arkuszu. To trzeba by sprawdzić z lampą w ręku i na stanowisku pomiarowym.

mosfetkiler napisał(a):Zresztą przydatność lampy o takiej mocy w warunkach domowo-amatorskich byłaby dość problematyczna (no chyba że do stodoły lub na duże podwórko przy domu za miastem).

Tu niekoniecznie. Gdyby oświetlać pośrednio, na sufit, to jest to bardzo sensowne źródło silnego światła, zamiast 3x70W MH /942 HCI lub obwieszania całego sufitu belkami T8, użyłbym jednej lampy i już. Są na tym forum ludzie, którzy regularnie odpalają MH w domu, ba nawet są tacy, co odpalali MH 400W w pokoju na sufit by mieć naprawdę jasno. Także wszystko jest kwestią potrzeb. Wg mnie jest to sensowne rozwiązanie do miejsc, gdzie potrzebne jest bardzo silne światło dobrej jakości. Do warsztatu? Dlaczego nie. Do fotografii? Jeśli ma Ra>90 to nie najgorzej będzie.
Ważne pytanie - czy ta tania lampa naprawdę ma Ra >90 przy 5600K? Czy to tylko pic na wodę.

mosfetkiler napisał(a):Zresztą pojawia się coraz więcej produktów tak trochę nie wiadomo skąd np.:
wzmiankowany przeze mnie w innym poście Helios, trafiłem też kiedyś na jakieś BEMKO z dwoma lampami na RX7s,
i może jakieś jeszcze, których dokładnie nie zapamiętałem. Ciekawe czy uruchomiono produkcję - wg. mnie wytwarzanie jarzników do MH i WLS to nie taka "pojedyńcza" sprawa. Czy to nie czasem bratnia współpraca z pewnym przesympatycznym narodem o skośnych oczach i niewielkim wzroście...

To na pewno chińska sprawa, BEMKO nawet się do tego nieoficjalnie przyznaje, jarzniki są bardzo podobne. Dodaj do tego chińską mentalność - gdy w Państwie Roboty Całodobowej jakaś firma (dla ustalenia uwagi niech to będzie Philips) buduje fabrykę lamp, to gdzieś obok powstaje druga, taka sama... I prawdopodobnie z tej drugiej pochodzą jarzniki do BEMKO itp produktów. Masz rację, że zrobienie jarznika to trudne zadanie, zobacz ile czasu poświęcili polscy inżynierowie na opracowanie poprzednika MH, czyli LRJ. Tam są naprawdę trudne warunki pracy i niełatwo osiągnąć długą trwałość jarznika, dlatego skojarzenie z transferem technologii do Chin i wdrożeniem tam produkcji kwarcowych MH jest jak najbardziej poprawne. Zauważ, że wszystkie te lampy "zamienniki" pojawiły się w tym samym czasie!
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Postprzez KaszeL » 8 września 2010, 21:20

amisiek napisał(a):Są na tym forum ludzie, którzy regularnie odpalają MH w domu, ba nawet są tacy, co odpalali MH 400W w pokoju na sufit by mieć naprawdę jasno.

No dobra, przyznaje się, to ja ;)
Uwaga zły, zły admin. W razie problemów szukaj pomocy u dobrego -> neon44
KaszeL
Site Admin

Zdjęcia: 534

Postprzez amisiek » 8 września 2010, 21:48

Tak, ale Ty odpalasz konkret, który ma Ra >90 :)
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Powrót do Wysokoprężne lampy wyładowcze