Lampa sodowo-rtęciowa (bylo: Oswietlenie w Chinach)

Lampy rtęciowe, sodowe, metalohalogenkowe

Lampa sodowo-rtęciowa (bylo: Oswietlenie w Chinach)

Postprzez bartek380V » 1 maja 2011, 21:20

Znalazlem PDF a w mojej dokumentacji nt wysokopreznych lamp sodowo-rteciowych .Wiecej nie wiem bo pisze po chinsku -trzeba byloby tlumaczyc :D . Dokument ten kiedys sciagnalem z neta. Lampa zawiera 2 jarzniki. Lampa ma 3 wyprowadzenia i umozliwia selekcje ich pracy. Trzonek b40d/45 Moce jarznikow 80 i 50W , 200 i 110 W , 400 i 220 z temperatur barwowych i skutecznosci wynika ze to soda i rtec (MH raczej nie) w jednym, parametry zasilania porownywalne z naszymi lampami o tej mocy.
Ostatnio edytowano 1 lipca 2011, 16:49 przez amisiek, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Zmiana tytułu wątku
Zawsze przestrzegaj zasad BHP . robisz to na wlasną odpowiedzialnosc,jesli nie jestes pewien swojego bepieczenstwa i otoczenia to skonsultuj sie z wykwalifikowanym elektrykiem inaczej mozesz byc zabójca siebie i innych! (wszelkie prawa zastrzezone)
bartek380V

Zdjęcia: 4

Re: Oswietlenie w Chinach

Postprzez KaszeL » 1 maja 2011, 21:25

Z tego co pamiętam, iwasaki produkuje taką lampkę. Ma faktycznie dwa jarzniki. Jeden sodowy i jeden rtęciowy. Używają tego głównie jako oświetlenia architektonicznego.
Uwaga zły, zły admin. W razie problemów szukaj pomocy u dobrego -> neon44
KaszeL
Site Admin

Zdjęcia: 534

Postprzez bartek380V » 1 maja 2011, 21:55

Probowalem kiedys takiego eksperymentu w mojej OURW 2250-1 musze przyznac ze ciekawe to bylo LRF i WLSP. Na karcie katalogowej podano tez widma, widac ze jesli dwa jarzniki razem swieca (tak mysle ) ladnie sie nakladaja.
Zawsze przestrzegaj zasad BHP . robisz to na wlasną odpowiedzialnosc,jesli nie jestes pewien swojego bepieczenstwa i otoczenia to skonsultuj sie z wykwalifikowanym elektrykiem inaczej mozesz byc zabójca siebie i innych! (wszelkie prawa zastrzezone)
bartek380V

Postprzez andrzejlisek » 1 maja 2011, 22:52

Tak, to wystarczyłaby oprawa na dwie różne lampy, a oprawę taką, jak OURW 2250 lub OUR2x250 myślę, że dałoby się przygotować do stosowania lampy sodowej i rtęciowej. Jedyne utrudnienie, to zmieszczenie się zapłonnika do lampy sodowej i znalezienie statecznika sodowego dającego się zamontować w tej oprawie. Czy w tym PDF jest informacja, czy bańka jest przezroczysta, czy z luminoforem? Jeżeli przezroczysta, to potrzebna będzie oprawa na dwie lampy z szczelnym kloszem i przed założeniem rtęciówki rozbić ją lub wyciągnąć luminofor domowymi sposobami, które już pojawiały się na forum, skoro LR jest prawie nie do zdobycia. Sodówka też musi być przezroczysta. :)

Nie pamiętam, czy już to kiedyś wspominałem, kiedyś byłem na pływalni w Trutnovie (Czechy), to na suficie hali były założone w kilku punktach po dwie oprawy obok siebie, w jednej lampa sodowa, a w drugiej metalohalogenkowa tak na oko 4000K lub 5000K (już nie pamiętam, bo to było 5 lat temu), obie lampy tubularne przezroczyste. Światło z takiego połączenia było moim zdaniem bardzo dobre. Mając oprawę taką, jak OUS-2x400 nie trzeba nic przerabiać, żeby zrealizować ten sam pomysł, co na wspomnianym basenie.
andrzejlisek

Zdjęcia: 96

Postprzez bartek380V » 1 maja 2011, 23:52

Owa lampa jest bez luminoforu i bez zadnej warstwy rozpraszajacej (krzemionka).
bartek380V

Powrót do Wysokoprężne lampy wyładowcze