na dole sa wyrazne 3 pogrubione lutem styki (patrzac od gory ) ten u gory niech bedzie 1 ten w srodku 2 ,i ten na dole 3
Posiadam taki laser ,czy ktos z Was wie jak to podlaczyc
Laser jest z odtwarzacza DVD
bo ogólnie mówiąc, różne zastosowania tego lasera (czyli pochodzenie z różnych urządzeń) mogą się objawiać różnymi żródłami światła laserowego i różnymi aplikacjami zasilania i sterowania.NIe ma znaczenia skad jest
tu mnie zmartwiłeśponiewaz jesli ktos nie jest w temacie to i tak nie pomoze
lampa123 napisał(a):Tak w ogóle jak chcesz tym laserem przepalać kartki to muszę Cię zmartwić - ale ma on za małą moc. Do tego używa się laserów z nagrywarki DVD.
Kolejny problem to optyka - ta w układzie jest bardzo "krótkowzroczna" co oznacza, że musisz budować własną - kupić kolimator i precyzyjnie go ustawić. Wiązka z wbudowanej optyki jest rzędu dziesiątych milimetra (dobrze że usunąłeś).
Samą diodą laserową niestety nic się nie zdziałaWierz mi, badałem takie diody.
Btw. przy manipulacji uważaj bo są one bardzo czułe na ładunki elektrostatyczne - nawet dotknięcie ręką może uszkodzić.
A co do mocy diody mam wskazówkę - poszukaj jaką moc mają czytniki DVD i porównaj z dowolną diodą o tej samej mocy - to nie jest super sposób bo parametry mogą się różnić - ale jakaś orientacja będzie.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości