Whites86 napisał(a):a mnie się podobabo to co porozbijal to były zwykle śmieci nic niewarte, a trzymanie tego w domu w dodatku jako "kolekcja" jest po prostu bezsensowne
ja np. wszelkie zużyte LRFy i sodowy rozbijałem żeby pozyskać trzonek jak robilem redukcje z E40/E27
Lampka napisał(a):Świetlówki jednak lepiej oddawać do koszy na recykling, ewentualnie tam zrobić "egzekucję" (i tak połowa, jak nie większość oddawanych do pojemników małych świetlówek od razu się uszkadza), ale czegoś takiego na pewno nie pochwalam.
Za to żarówkami można się tak bawić, szczególnie zwykłymi, codziennej produkcji, które nie mają jakiegoś większego znaczenia![]()
Rozbijać LRFy, jeśli są rzadkie, z takiego powodu jak zużycie, to jak dla mnie też nie jest dobre rozwiązanie, bo mimo zużycia one nadal są tymi samymi zabytkowymi, starymi lampami, którymi były wcześniej. Rozumiem coś takiego w przypadku popularnych lamp, dość często spotykanych i znajdowanych jeszcze na naszych terenach (nawet jeśli byłby to Polamp LRF z lat 80), albo jeżeli lampa już wcześniej miałaby np. rozbity jarznik w środku. Sam też czasem rozbijam zużyte rtęciówki, zwłaszcza mixy, żeby pozyskać z nich jarznik i ewentualnie spróbować go jakoś wykorzystać (w przypadku zużytych czasem reanimacja...), ale takiego np. Telama z lat 60 lub początku lat 70 to bym nie rozbił nawet jeśli jarznik miałaby zużyty.
Whites86 napisał(a):a ja bym rozbil bo czy to jest z lat 70 czy z obecnych to tak naprawdę niczym się nieroznito wciąż ta sama lampa, dostać to można wszędzie nowe i sprawne, również na allegro pelno jest tego i często sa wystawiane LRFy z lat 70 czy 80, i zużyte nie maja dla mnie zadnej wartości, to sa po prostu elektrośmieci, których pozbywam się jeśli jakims cudem trafiają do mnie z innymi lampami
Lampka napisał(a):Whites86 napisał(a):a ja bym rozbil bo czy to jest z lat 70 czy z obecnych to tak naprawdę niczym się nieroznito wciąż ta sama lampa, dostać to można wszędzie nowe i sprawne, również na allegro pelno jest tego i często sa wystawiane LRFy z lat 70 czy 80, i zużyte nie maja dla mnie zadnej wartości, to sa po prostu elektrośmieci, których pozbywam się jeśli jakims cudem trafiają do mnie z innymi lampami
To, że lampa konstrukcyjnie się nie różni, nie jest najważniejsze jak ktoś kolekcjonuje lampy. Ważniejszy jest czas ich produkcji, seria itd. Dla przykładu nikt nie wyprodukuje już oryginalnej rtęciówki marki Telam, bo ich "era" po prostu dawno minęła. Jeżeli dla Ciebie jakaś lampa jest nieprzydatna, to nie oznacza, że nie będzie przydatna dla kogoś innegoWiem, że u Ciebie różnych rtęciówek, czy żarówek sprzed pół wieku jest trochę, jakby każda miała po zużyciu wylecieć do kibla, to trochę byłoby tego żal...
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości