Uszkodzone świetlówki, żarówki, rtęciówki i sodówki

A więc wszystko to, co nie specjalnie pasuje powyżej

Re: Uszkodzone świetlówki, żarówki, rtęciówki i sodówki

Postprzez qba » 10 grudnia 2012, 21:26

Ja kiedyś trzymałem przepalone żarówki, ale teraz wywalam lub daje koledze. Pozbyłem się też zjaranej na czarno sodówki Natrium i zdechłego Mixa. Z grzybkowymi żarówkami rzeczywiście bywa ten problem, że nie chcą odpalić. ja mam grzybka Razno, niemal nowego, który nie chce się zaświecić. Gwint ma chyba ze stali. Podobnie jak moja najstarsza żarówka 25W Lumen, która na gwincie nosi ślady rdzy i też nie chce się zaświecić. Żarniki są całe i druciki doprowadzające też. Pamiętam, że jeszcze w PRL tak się działo z ruskimi żarówkami, że nawet nowe nie chciały się zapalać, albo tylko na chwilę błyskały i trzeba było kilkakrotnie je wkręcać i wykręcać, by się zaświeciły.
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
qba

Zdjęcia: 1020

Postprzez Lampka » 10 grudnia 2012, 22:02

qba napisał(a):Ja kiedyś trzymałem przepalone żarówki, ale teraz wywalam lub daje koledze. Pozbyłem się też zjaranej na czarno sodówki Natrium i zdechłego Mixa. Z grzybkowymi żarówkami rzeczywiście bywa ten problem, że nie chcą odpalić. ja mam grzybka Razno, niemal nowego, który nie chce się zaświecić. Gwint ma chyba ze stali. Podobnie jak moja najstarsza żarówka 25W Lumen, która na gwincie nosi ślady rdzy i też nie chce się zaświecić. Żarniki są całe i druciki doprowadzające też. Pamiętam, że jeszcze w PRL tak się działo z ruskimi żarówkami, że nawet nowe nie chciały się zapalać, albo tylko na chwilę błyskały i trzeba było kilkakrotnie je wkręcać i wykręcać, by się zaświeciły.

W niektórych oprawach współczesne żarówki też nie chcą działać. Pamiętam taki przypadek kiedyś z domu (z 10 lat temu, zanim wszędzie wkręciliśmy świetlówki kompaktowe). Kojarzę, że był to Osram 60w.
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Lampka

Zdjęcia: 14

Postprzez matit1 » 10 grudnia 2012, 22:03

Jed :arrow: Może po prostu sprawdź multimetrem tą żarówkę-grzybka czy przewodzi? Ewentualnie trochę poczyść gwint, może pomoże.
matit1

Zdjęcia: 1394

Postprzez JeD » 10 grudnia 2012, 22:04

matit1 napisał(a):Jed :arrow: Może po prostu sprawdź multimetrem tą żarówkę-grzybka czy przewodzi? Ewentualnie trochę poczyść gwint, może pomoże.

Nie mam multimetru, a czym wyczyścić gwint ?
Nawet z pozoru najdziwaczniejsza, najskromniejsza pasja jest czymś bardzo, ale to bardzo cennym... ;)
#lubie_sode
JeD

Zdjęcia: 776

Postprzez matit1 » 10 grudnia 2012, 22:19

Miałem na myśli przeczyścić np, papierem ściernym miejsca styku, może coś by pomogło jeśli rzeczywiście jest sprawna.
matit1

Zdjęcia: 1394

Postprzez JeD » 10 grudnia 2012, 22:21

matit1 napisał(a):Miałem na myśli przeczyścić np, papierem ściernym miejsca styku, może coś by pomogło jeśli rzeczywiście jest sprawna.

Ma krzywy trzonek, i pewnie utraciła próżnie :roll:
Nawet z pozoru najdziwaczniejsza, najskromniejsza pasja jest czymś bardzo, ale to bardzo cennym... ;)
#lubie_sode
JeD

Postprzez qba » 10 grudnia 2012, 22:27

Ja miałem taki przypadek, że stara 40tka Polamp z lat 70-80 nie chciała zaświecić w lampce biurkowej z końca lat 90. Inne żarówki świeciły bez problemu, a owa 40stka była sprawna, bo świeciła w innych oprawach. Moja Razno chyba nie straciła szczelności.
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
qba

Zdjęcia: 1020

Postprzez Lampka » 10 grudnia 2012, 22:29

Ja bym ją i tak zostawił, jako egzemplarz do kolekcji ;)
Tylko świetlówki lub inne lampy wyładowcze, jak stracą szczelność, wywalam od razu do beczek, żeby nie było zagrożenia wydostania się z nich rtęci w domu. Takich oczywiście nie trzymam, nawet jeśli mają z 50 lat, ale jak są szczelne i można je pobudzić pewnymi sposobami do działania, to na pewno ich nie wyrzucam.
Lampka

Postprzez JeD » 10 grudnia 2012, 22:36

Lampka napisał(a):Ja bym ją i tak zostawił, jako egzemplarz do kolekcji ;)
Tylko świetlówki lub inne lampy wyładowcze, jak stracą szczelność, wywalam od razu do beczek, żeby nie było zagrożenia wydostania się z nich rtęci w domu. Takich oczywiście nie trzymam, nawet jeśli mają z 50 lat, ale jak są szczelne i można je pobudzić pewnymi sposobami do działania, to na pewno ich nie wyrzucam.

Grzybek, po głębokim przemyśleniu, wszystkich na tak i nie, zostanie w kolekcji, z powodu, rzadkiego występowania i fajnej daty :)
#lubie_sode
JeD

Postprzez Lampka » 10 grudnia 2012, 22:43

Super :) A co do tych świetlówek z góry, to chyba jakieś standardowe z wymiany? Czyżby jedna z nich była Candelluxem T9 20w? ;)
Lampka

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Inne rodzaje