qba napisał(a):Inne kraje bloku wschodniego miały oświetlenie niskoprężne, jak choćby Czechosłowacja.
litak1 napisał(a):Nie całkiem oto mi chodziło drogi Kolego![]()
Jako że wiem jak długo rozgrzewają się dzisiejsze Soxy bo mam ich parę, chodzi mi o barwę światła mieszaniny penninga, która w tej lampce ma chyba inny skład, światło ma dużo bardziej neonową barwę w niej, niż w tych dzisiejszych, w których jest ono raczej fiołkowe, a może jest to tylko przekłamanie aparatu
trojmiejski napisał(a):qba napisał(a):Inne kraje bloku wschodniego miały oświetlenie niskoprężne, jak choćby Czechosłowacja.
Są gdzieś zdjęcia opraw na sodę niskoprężną lub inne dowody ich istnienia? Gdyż słyszałem wiele razy, że w Czechosłowacji stosowano takie lampy, lecz nie spotkałem się dotychczas z żadnym konkretnym dowodem.
Alex napisał(a):Opary sodu lampy niskociśnieniowe ma cokół BY22d dzisiejszych czasach. Podstawa ta ma, ponieważ stosuje się w szczególności w Anglii un tam tej podstawy są powszechnie stosowane. W Europie Wschodniej nigdy nie widziałem lampę z sodowych lamp niskociśnieniowych. Ponieważ Monochromatyczne Lampy ona emituje pomarańczowe światło przede wszystkim na drogach wodnych, tuneli lub miejsc, w których stosowany jest znacznie wyciąg. I prsönlich Lampy trzy Sox
Radum Sox 180W
Mazda Sio 90W
Osram na35W
tłumaczenie napisał(a):Lampy sodowe niskociśnieniowe mają obecnie cokół BY22d. Są stosowane przede wszystkim w Wielkiej Brytanii. W Europie wschodniej nigdy nie widziałem lampy sodowej niskociśnieniowej. Lampa ta emituje monochromatyczne pomarańczowe światło i jest stosowana przede wszystkim przy kanałach, drogach wodnych, tunelach i w miejscach, gdzie potrzebny jest znaczny kontrast. Posiadam trzy lampy...
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości