Właśnie testuje ksenon 12000K. Daje biało światło z lekko "jagodową" poświatą (taki błękitny lekko wpadający w fiolet). Ta temperatura barwowa raczej nie jest przyjemna dla oczu. Nawet Ra ma gorsze od tej 6000K (patrzę na widmo uzyskane z płyty CD). Jednak myślałem, że ta niebieskawa poświata będzie bardziej mocna. Teraz już wiem dlaczego MH produkują w większości w przedziałach 3000K - 5000K. Bardziej przyjazne barwy dla oczu.
Co do UV w ksenonach to wydaje mi się, że jest mniejsze od lamp rtęciowych. Przynajmniej z moich obserwacji. Jak przykładam jakieś białe tkaniny do ścian, fluorescencyjne przedmioty to przy LRF świecą a przy ksenonie - prawie nic nie widać. Szkoda, że nie mam jakiegoś lepszego miernika do pomiaru widma. Ponoć producenci lamp ksenonowych zmniejszają emisję UV w lampach ze względu na duże zniszczenia opraw reflektorowych. Nie mniej jednak myślę, że ta emisja jest na normalnym poziomie nie szkodzącym człowiekowi (przecież nie patrzę się bezpośrednio w samą lampę). Słońce z pewnością wysyła więcej tego promieniowania.
Co do pozycji świecenia - te moje chińskie lampki dobrze świecą tylko w poziomie , bo w pionie migają.
Pozostaje mi tylko czekać, aż LED-y będą lepsze i tańsze. Na pewno opłaci się w nie zainwestować niż ksenony w kuchni