Uszkodzone świetlówki, żarówki, rtęciówki i sodówki

A więc wszystko to, co nie specjalnie pasuje powyżej

Re: Uszkodzone świetlówki, żarówki, rtęciówki i sodówki

Postprzez toomm40 » 27 stycznia 2015, 13:33

dostałem taką lampkę UV ? , niestety jeden za spłaszczy się ułamał w transporcie i lampa jest zapowietrzona, trafi więc do recyklingu, niemniej wklejam fotki, bo to ciekawa sprawa, elektrody kubełkowe podobne jak w neonach .

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

dla porównania zdjęcie z bardzo podobną lampką , ale ta druga ma konstrukcję klasycznej świetlówki i żarniki normalne, jak każda inna świetlówka.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
TELAM - i wszystko jasne :D
toomm40

Zdjęcia: 0

Postprzez KaszeL » 27 stycznia 2015, 14:02

Świetlówka z elektrodą kubełkową?
Uwaga zły, zły admin. W razie problemów szukaj pomocy u dobrego -> neon44
KaszeL
Site Admin

Zdjęcia: 534

Postprzez toomm40 » 27 stycznia 2015, 14:06

może bardziej lampa niż świetlówka? nie wiem, załączam jeszcze foto drugiej elektrody, widać ja lepiej i obok niej jeszcze mały drucik,konstrukcyjnie podobnie jak w jarzniku lampy rtęciowej

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
toomm40

Postprzez KaszeL » 27 stycznia 2015, 19:27

Ciekawostka.
Uwaga zły, zły admin. W razie problemów szukaj pomocy u dobrego -> neon44
KaszeL
Site Admin

Zdjęcia: 534

Postprzez Lampka » 27 stycznia 2015, 21:19

Ja mam bardzo podobne świetlówki 6W, produkcji polskiej, z trzonkami identycznymi, jak klasyczny Polamp T5, ale mają na sobie tylko datę produkcji: 2001-11. Wstawiałem kiedyś ich foty na forum. Niemniej tam elektrody też są żarnikowe, jak w tej drugiej lampce.
To wygląda bardziej jak lampa neonowa zbudowana na zasadzie CCFL. Mam takie mini świetlóweczki o długości około 5 cm, które także, jak odkryłem, mają elektrody kubełkowe oraz elektrody zapłonowe (pomocnicze), połączone przez rezystory podobnie, jak w lampkach 1W. Kupiłem je jakoś na początku 2012 roku i do tej pory dwie, które używam, świecą, mimo lekkich okopceń końcówek wokół tych kubełków.
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Lampka

Zdjęcia: 14

Postprzez toomm40 » 27 stycznia 2015, 21:24

no, tylko że te Twoje to są do normalnego użytku, a ta moja lampa to jakaś UV będzie , niestety nie ma nic napisane nigdzie. gdyby jeszcze była sprawna to można by się nią pobawić , ale niestety -nadaje się tylko do śmieci
toomm40

Postprzez jacekk » 27 stycznia 2015, 21:44

Zawsze te kwarcowe rurki są takie porysowane wewnątrz? Już nie pierwszy raz coś takiego widzę, zwykłe szkło jest gładkie, przejrzyste, a kwarc z lat 70-80 tych bardzo często ma właśnie wewnątrz takie ryski.. Czemu?
Nie lubię sody.
jacekk

Postprzez bartek380V » 27 stycznia 2015, 22:45

jacekk napisał(a):Zawsze te kwarcowe rurki są takie porysowane wewnątrz? Już nie pierwszy raz coś takiego widzę, zwykłe szkło jest gładkie, przejrzyste, a kwarc z lat 70-80 tych bardzo często ma właśnie wewnątrz takie ryski.. Czemu?

jarzniki rteciowe tez takie maja wewnatrz ryski jakby rozciagniete babelki powietrza ,
Zawsze przestrzegaj zasad BHP . robisz to na wlasną odpowiedzialnosc,jesli nie jestes pewien swojego bepieczenstwa i otoczenia to skonsultuj sie z wykwalifikowanym elektrykiem inaczej mozesz byc zabójca siebie i innych! (wszelkie prawa zastrzezone)
bartek380V

Zdjęcia: 4

Postprzez Lampka » 27 stycznia 2015, 22:48

To pewnie kwestia techniki produkcji. Szkło z którego wykonane są jarzniki lamp rtęciowych wysokoprężnych, podobnie, jak te świetlówki UV-C, to szkło kwarcowe, mające nieco inne właściwości.
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Lampka

Zdjęcia: 14

Postprzez litak1 » 28 stycznia 2015, 23:27

Racja to kwestia produkcji, szkło kwarcowe jest bardzo trudno topliwe i sprawia problemy przy jakiejkolwiek obróbce, często też krystalizuje powierzchniowo (również jest to często widoczne na jarznikach) dlatego właśnie aby ułatwić produkcję stosuje się m. in zatapianie spłaszczowe jako tańsze od tradycyjnego, które jest wykorzystywane w dużo droższych lampach specjalistycznych. A te "ryski" to rozciągnięte bąbelki powietrza podczas produkcji rury
Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego. Na tym forum łączymy teorię z praktyką. Nic nie działa i nikt nie wie dlaczego. ;)
litak1

Zdjęcia: 259

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Inne rodzaje