Życze udanych poszukiwań

litak1 napisał(a):
litak1 napisał(a):Whites86 napisał(a):mogles pokazac roznice miedzy ledami z tym kloszem i bez odpalone obok siebie
czy ja dobrze widze ? masz kieliszki ze szkła uranowego ?lukaszlbn napisał(a):Wszystko na to wskazujeświecą zieloną poświatą w resztkach UV z lamp... fajna sprawa.
Dobrze koledzy zauważyliście![]()
Tak to są kieliszki uranowe co ciekawe trzy z lewej to produkcja powojenna (lata około 50-te) najprawdopodobniej ze zubożonego uranu, gdyż rtgradiometr pokazuje nieznacznie tylko więcej od tła i fluoryzują lekko ciemniejszym światłem zielonym. Kolejne pięć (w środku) na radiometrze około 1,5 uSv wyraźne wskazanie. Następne trzy po prawej wykonane ze szkła uranowo-ołowiowego (kryształ uranowy) Wskazanie 2 uSv .
Świecenie zieloną poświatą nie pochodzi z ultrafioletu wytworzonego w lampach MH, gdyż są one tak mocno wyfiltrowane, że kieliszki w ogóle przy nich nie fluoryzują. Na meblach mam zamontowaną taśmę led 6500K, a przy samych kieliszkach dodatkowo dwa paski (z przodu i z tyłu) taśmę led UV. Światło to jest bardzo słabo widoczne, ale powoduje bardzo dużą fluoryzację kieliszków, dlatego kto mnie odwiedza zastanawia się czemu to tak świeci na zielono, jeszcze jak usłyszą o uranie to już pić z nich nie chcą. Mam zamiar przenieść je do ciemnej witryny w której będzie podświetlenie tylko UV to dopiero będzie czad
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości