W ostatnim czasie udało mi się zdobyć naprawdę dużą ilość opraw Strada (aktualnie mam około 17szt), większość opraw jest w podobnym stanie, ponieważ zostały zdjęte z oświetlenia ulicznego, więc raczej nie ma głębszego sensu w ich pokazywaniu szczegółowo, lecz jedna jest wyjątkowa. Dzisiaj do mojej kolekcji Strad mianowicie dołączyła dosyć unikatowa oprawa - eksportowa wersja rtęciowej Strady - OYP 250, co ciekawe produkcja jeszcze Polampu z końcówki 89r, a więc chwilę przed zmianą transformacją w Elgo.
Oprawa ta na dodatek jest kolejnym leżakiem magazynowym, jednak już pomijając to, że została wyprodukowana w czasach kryzysu, to na dodatek została wykonana bardzo niechlujnie. Na oprawie widać liczne oszczędności materiału, jak chociażby brak typowej dla niej kostki łączeniowej panel osprzętu. Oprócz tego można zauważyć wiele zacieków na farbie (nie, nie była ona przemalowywana
) Poprzez wyczyszczenie z kurzu na oprawie ujawniło się jeszcze więcej błędów fabrycznych, takich jak np. czarna farba w komorze lampowej
Posiada ona też dwie tabliczki: na eksport, oraz na rynek krajowy. Jednak pomimo to - uważam że jest to dosyć wartościowa oprawa, patrząc na wiek oraz stan, oraz przede wszystkim jedyna w swoim rodzaju
LRF Polamp z 1998 roku