To Polam Radom typ 14.P.004, najpewniej z przełomu lat 70 i 80, jedno z pierwszych wydań tych opraw. Żarówki, wkręcane w najpopularniejszy chyba wówczas model oprawki, zaświecane są oddzielnymi sznureczkami. Wczoraj przyjechała do mnie z Miasta Żarówek kolejna oprawa z tej serii. Tym razem jedno z ostatnich wydań, z drugiej połowy lat 80, typ 14.P.054 do dwóch żarówek max 75W. Zasadniczą różnicą są już nowsze modele bakelitowych oprawek ( produkowane zresztą do dziś), oraz, że zamiast sznureczków są włączniki na przewodach do każdej żarówki. Dodatkowo oprawa posiada jeszcze taki sam włącznik na przewodzie zasilającym. Nowsze są także oznaczenia - posiada już znak bezpieczeństwa B. Abażur nie jest oryginalny - otrzymałem ją z dwoma abażurami. Oryginalnym - czerwonym i brązowym. Czerwony jednak wyglądał paskudnie i w pokoju robiło się czerwono jak w burdelu. Zostawiłem sobie z niego jednak stelaż. Z brązowym z kolei jest przyjemne nastrojowe światło i moim zdaniem kolorystycznie lepiej pasuje do oprawy. Oprawa jest bardzo ciężka - waży około 10 kilo, zaś podstawa jest dodatkowo obciążona betonem.