Gratuluję nabytku, niełatwo trafić na coś takiego.
Co do statecznika to jestem tym widokiem trochę zaskoczony, jest to pierwszy przeze mnie widziany jednoznaczny przypadek przeróbki oświetlenia w EN57 z wymianą na indywidualne przekształtniki tranzystorowe z zachowaniem oryginalnych opraw i mocy świetlówek. W tych jednostkach zazwyczaj albo zostawiano oświetlenie w pełni oryginalne (jedynie żarówkę w WC kiedyś powszechnie wymieniano na świetlówki w nowych oprawach nawet gdy reszty oświetlenia nie ruszano), albo wymieniano całość oświetlenia z nowymi oprawami i instalacją.
W sumie tylko jedną jednostkę osobiście spotkałem co miała oryginalne oprawy przy definitywnym braku oświetleniowej przetwornicy wirowej. Założyłem, że zmienili przetwornicę wirową na statyczny odpowiednik i zasilanie oświetlenia nadal było centralne, ale zasadniczo nie miałem jednoznacznych dowodów, tak uznałem gdyż kiedyś przeczytałem artykuł o tym, że pewna firma przygotowała taki zamiennik. Jednakże czysto na bazie obserwacji działania równie dobrze mogły to być indywidualne przekształtniki, a teraz po fakcie jak wiem, że co najmniej raz coś takiego się zdarzyło to nawet widzę kilka powodów dlaczego wręcz jest to bardziej prawdopodobne, że i wtedy właśnie widziałem jednostkę z przekształtnikami.
W ramach referencji, tak powinien wyglądać oryginalny statecznik: