Chciałem Wam przedstawić mój nowy nabytek - jest nim oprawa parkowa Hellux 403 z RFN. Oprawa wykonana jest w całości z metalu, nie licząc oczywiście klosza z PE-HD. W przeciwieństwie do oprawy tego typu jaką ma kolega Toomm, tutaj nie zastosowano trzech świetlówek U-kształtnych 40W. Zamiast tego, w oprawie pracują trzy świetlówki kompaktowe niezintegrowane TC-L 24W na klasycznym osprzęcie magnetycznym. Oprawa wewnątrz lakierowana jest na biało, od zewnątrz natomiast na kolor szary. Najparwdopodobniej oprawa została wyprodukowana w kwietniu 1995, jest ona fabrycznie nowa.
Pora pokazać tą oprawę w akcji. Najpierw należy założyć przewód doprowadzający zasilanie:

Zbliżenie na tabliczkę znamionową, zanim zasłoni ją świetlówka;)

Jeszcze szybkie zbliżenie na osprzęt. Startery Osrama były w zestawie z oprawą, świetlówki zaś nie:

Pierwszy start oprawy. Pewnie zdziwicie się, że jedna świetlówka nie działa - jest ona podłączona pod osobny obwód do którego nie podłączylem zasilania.

Dwa osobne obwody dają szerokie możliwości w zakresie nocnej redukcji mocy

Zakładamy klosz do oprawy, jest tak wysoki że pomieściłby świetlówki U-kształtne 40W albo liniowe 20W, z jakimi to źródełkami produkowano tę oprawę od lat 60tych:
Jako wisienkę na torcie montuję teraz metalowy daszek (zwróćcie uwagę na oprawę wnętrzową 40W w głębi - dla porównania gabarytów

)

Oprawa nawet z dwiema świetlówkami świeci już dość jasno

Aczkolwiek widać że rozsył w tym przypadku nie jest 100% równomierny.

Gabarytowo to naprawdę spora oprawa, ale jej ponadczasowy styl bardzo mi się podoba! Wam też?