[latarnik] oprawy

Wasze oprawy oświetleniowe

Re: [latarnik] oprawy

Postprzez latarnik » 18 lutego 2024, 17:03

Kolejna oprawa w holenderskim klimacie: Philips SRM (krótka wersja), oprawa nie zawierająca statecznika, przeznaczona do lamp SOX od 55W poprzez lampy 90W aż do 135W. Oprawy te stosowane były wyłącznie w Holandii; Na terenie Wielkiej Brytanii Philips miał w ofercie inne oprawy na lampy SOX. Oprawa składa się z bardzo solidnego odlewu aluminiowego oraz pryzmatycznego klosza spełniającego rolę optyki oprawy, na zasadzie działania soczewek Fresnela.

Ponieważ lampa SOX 90W dotarła do mnie niestety w kawałkach, a i tak nie posiadam nawet statecznika do lamp SOX, oprawa została przerobiona na 4x PL-L 24W.
Obrazek

Świetlówki przymocowałem do tacki z blachy aluminiowej, przymocowanej w dawnym miejscu mocowania lampy SOX:
Obrazek

Świetlówki umieściłem w miejscu fokalnym refraktorów, by założenia optyczne producenta były nadal spełnione.
Obrazek

Uchwyt na świetlówki:
Obrazek

Stateczniki:
Obrazek

W akcji: Światło oddawane jest wyłącznie w kierunkach zamierzonych przez producenta.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Co sądzicie? ;)
latarnik

Zdjęcia: 82

Postprzez Marcin » 18 lutego 2024, 17:27

Jak dla mnie świetlówki dodają tej oprawie szczególnego klimatu, a sama przeróbka wygląda bardzo profesjonalnie :)
Gdzieś zawiśnie?
wiki.lighting-gallery.pl
Marcin

[latarnik] oprawy

Postprzez Wojtek26162 » 18 lutego 2024, 17:30

Bardzo fajna oprawa, choć ogólnie nie lubię takich opraw co są wyładowcze i bez osprzętu, tak ta jest fajna i też bym nie pogardził :) Przeróbka też wykonana profesjonalnie, choć ja bym pewnie zostawił w oryginale ;)
Lubię klasyczne oprawy do lamp sodowych.
Wojtek26162

Zdjęcia: 0

Postprzez latarnik » 18 lutego 2024, 17:39

Marcin napisał(a):Jak dla mnie świetlówki dodają tej oprawie szczególnego klimatu, a sama przeróbka wygląda bardzo profesjonalnie :)
Gdzieś zawiśnie?

Dziękuję, ten panel osprzętu kosztował naprawdę dużo pracy... :twisted: Choć domyślam się, że elektryk-fachowiec być może znalazł by jeszcze coś, co mogłem wykonać lepiej ;) Naprawdę kusi by tej oprawy używać, bo dzięki elektronicznym statecznikom wydajność oprawy jest nie najgorsza, białe światło jest naprawdę przyjemne, a ponad 7000 lm to już coś ;)

Wojtek26162 napisał(a):Bardzo fajna oprawa, choć ogólnie nie lubię takich opraw co są wyładowcze i bez osprzętu, tak ta jest fajna i też bym nie pogardził :) Przeróbka też wykonana profesjonalnie, choć ja bym pewnie zostawił w oryginale ;)

Dziękuję :D Ja też nie lubię opraw bez osprzętu :twisted: dlatego po przeróbce oprawa jest kompletna z osprzętem 8-)
latarnik

Postprzez Marcin » 18 lutego 2024, 17:51

latarnik napisał(a):a ponad 7000 lm to już coś ;)

7000lm to niezły wynik - więcej niż taki np. CDM-TT 70W/942
Ma to potencjał ;)
wiki.lighting-gallery.pl
Marcin

Postprzez KaszeL » 21 lutego 2024, 16:10

Szacun, wygląda jak fabryka :)
Uwaga zły, zły admin. W razie problemów szukaj pomocy u dobrego -> neon44
KaszeL
Site Admin

Zdjęcia: 534

Postprzez latarnik » 24 lutego 2024, 20:33

KaszeL napisał(a):Szacun, wygląda jak fabryka :)

Dzięki, nie mam zbyt wielu narzędzi do takich prac, ale udało się coś zaimprowizować ;)

Film z modyfikacji oprawy na moim kanale YouTube (komentarz po angielsku): Kliknij tutaj!
latarnik

Postprzez KaszeL » 25 lutego 2024, 11:38

Narzędzia są mniej ważne. Determinacja i zaangażowanie bardziej. Tutaj wyszło pięknie. Gratulacje :)
Uwaga zły, zły admin. W razie problemów szukaj pomocy u dobrego -> neon44
KaszeL
Site Admin

Zdjęcia: 534

Postprzez latarnik » 28 lipca 2025, 18:40

Cześć wszystkim,

Chciałem Wam przedstawić nową oprawę w kolekcji, jest nim popularny na zachodzie Niemiec AEG Koffer 150. Oprawa ta była produkowana bardzo długo, bo od lat 70 po bodajże rok 2013, jeszcze po przejęciu fabryki AEG Lichttechnik przez Philipsa. Ten egzemplarz wyprodukowano najprawdopodobniej w roku 2002.

Oprawy te były produkowane zarówno w wersji jednolampowej na źródła z gwintem E40, jak i w wersji dwu lampowej na źródła z gwintem E27. Były wersje rtęciowe, tak samo jak i sodowe. Oprawy miały jeden z kilku typów kloszy pryzmatycznych do lamp eliprycznych powlekanych, lub lekko matowy klosz do lamp tubularnych (wtedy miały one również inny reflektor, taki sam jak w np. Philips SGS 203).

Widok oprawy z góry, jest wykonana z typowego tworzywa wzmocnionego włóknem szklanym:
Obrazek

Następnie widok na komorę lamp i pokrywę komory osprzętu:
Obrazek

W komorze lampy znajdziemy taką oto tabliczkę znamionową:
Obrazek

Ładnie zachowany, wysokiej jakości dwulampowy reflektor:
Obrazek

Komora osprzętu:
Obrazek

Dławiki 80/125W:
Obrazek

Oprawa z pryzmatycznym kloszem do lamp eliptycznych powlekanych:
Obrazek

Odpalamy ;)
Obrazek

Obrazek

Link do mojego filmiku na YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=wWJ3MqX8di4
latarnik

Postprzez qba » 28 lipca 2025, 20:41

We Frankfurcie nad Menem jeszcze całkiem sporo ich wisi. Głównie z sodówkami, ale z rtęcią i MH też spotkałem.
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
qba

Zdjęcia: 1020

Poprzednia strona

Powrót do Wasze kolekcje