lumix26 napisał(a):ciekawi mnie jak to w nocy dawać będzie radę ale z przezroczystym kloszem będzie lepszy efekt
Zrobiłem proste porównanie, z lewej strony nowiutka, ledwo śmigana (może ze 3h przepracowała od nowości) HPL-N Philipsa 125W z oryginalnym, OUR-owskim odbłyśnikiem w niezłym stanie, z prawej ta moja ledo-proteza z
otwartą przyłbicą. I tak jak widać to ten LRF jakoś doopy nie urywa pod względem ilości światła, a był wygrzany bo świecił około 10 minut więc raczej swój pełny strumień już osiągną. Podejrzewam że będzie podobnie jak z rtęciówką wyeksploatowaną do 80% nominalnego strumienia. Dioda ma tą zaletę że kąt rozsyłu to niecałe 180 stopni więc odpada z użycia odbłyśnik i wewnętrzne odbicia od niego.
A to tania dioda led dająca około 4000lm z mocy 30W. Kilkanaście złotych drożej są dostępne diody mające około 5500lm z tej samej mocy.

EditWłaśnie sprawdziłem jak to świeci na dworze. Ogólnie jestem bardzo zadowolony, światła niewiele mniej niż z halopaka 500W, barwa na oko zbliżona do rtęciowej, zero stroboskopu no i wygląda
klasyczniej Jak ktoś ma wenę, chęci i możliwości to śmiało mogę polecić taką przeróbkę, nawet z diodą COB 50W, lub dwiema mniejszymi jeśli 30W to za mało.
Mam nadzieję że w przyszłym tygodniu dokończę tą oprawę (klosz, uszczelki, filtr przeciwpyłowy komory lampy) i uda mi się ją wrzucić na słup

Nie lubię sody.