I tak właśnie działa świetlówka bez luminoforu - daje taką niebieską poświatę (nie widziałem tego na własne oczy bo ta co mieliśmy w szkole okazała się trafiona) i bez luminoforu jest bezużyteczna do oświetlenia. Dopiero luminofor zatrzymuje ten ultrafiolet i zamienia go na światło widzialne. Podobnie jest i w rtęciówce. Zresztą widać na filmie że jak na 400W to bardzo marnie to świeci.
Whites86 napisał(a):Panowie jestescie w blędzieLRy nadal są produkowane, coprawda przez firmy z poza polski ale są
i co ciekawe taki LR ma wiekszy strumien swietlny od LRFa tej samej mocy
To skoro one są takie super to dlaczego Polamp ich nie robi? Gdyby tak było to robilibyśmy je do dzisiaj. Zresztą możesz do nich napisać do działu technologicznego i zapytać. Mam nadzieję że masz też i jakieś dane do tego co mówisz. Nie wszystko opisane jako "mercury vapor" jest lampą rtęciową nadającą się do oświetlenia. A jakbyś zobaczył w internecie tą lampę o której pisałem wyżej (z linii UV) to też byś to kupił i się tym oświetlał? To też jest jakby nie patrzeć LR tyle że trochę inaczej wykonany. Ja to w akcji widziałem z ciekawości na chwilę zajrzałem tam gdzie nie można i podziękuję.
Ilość światła z LR 400W jest znacznie większa niż MH 250W
czułość oka ludzkiego na światło zielone jest znacznie lepsza niż na czerwonożółte z SOX.
famabud napisał(a):Ilość światła z LR 400W jest znacznie większa niż MH 250Wczułość oka ludzkiego na światło zielone jest znacznie lepsza niż na czerwonożółte z SOX.
To w takim razie dlaczego nie stosują ich na szeroką skalę, przecież są one tak wydajne i lepsze światło dają niż SOXy?
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość