Vattenfall rozpoczął działalność w Polsce w 1992 roku. Od tego czasu bierze aktywny udział w kształtowaniu rozwijającego się polskiego rynku energii.
W 1999 r. Vattenfall został inwestorem strategicznym Elektrociepłowni Warszawskich S.A. Umowę prywatyzacyjną dotyczącą zakupu 55 procent akcji podpisano 27 stycznia 2000 roku. Była to jedna z pierwszych prywatyzacji w polskim sektorze energetycznym. Dzisiaj Vattenfall posiada 74 procent akcji Vattenfall Heat Poland S.A.– jednostki utworzonej na bazie Elektrociepłowni Warszawskich.
W 2001 r. Vattenfall nabył pakiet 33 procent akcji Górnośląskiego Zakładu Elektroenergetycznego S.A., rozpoczynając pierwszą w Polsce prywatyzację spółki dystrybucyjnej. Do Vattenfall należy obecnie 75 procent akcji GZE SA (Vattenfall Distribution Poland - Operator Systemu Dystrybucyjnego).
Większość firm dystrybucyjnych w Polsce jest własnością skarbu państwa.
swietlik napisał(a):Ja też chciałem chwycić za spawarkę i sobie zrobić słupołazyale bał bym się takimi wchodzić na słup
swietlik napisał(a):Ja też chciałem chwycić za spawarkę i sobie zrobić słupołazyale bał bym się takimi wchodzić na słup
elektryk napisał(a):swietlik napisał(a):Ja też chciałem chwycić za spawarkę i sobie zrobić słupołazyale bał bym się takimi wchodzić na słup
Jest allegro. Kiedyś były na aukcji nawet takie do drewnianych
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości