[Michał] Prywatne Muzeum Opraw

Wasze oprawy oświetleniowe

Re: [Michał] Prywatne Muzeum Opraw

Postprzez Michal » 21 stycznia 2013, 19:59

XXXJeDXXXX napisał(a):Bardzo ładnie, Niech zgadne, Michał nie ma czasu, i tobie podrzucił foty ? ;)

Dokładnie, jeżeli brakuje mi czasu przesyłam fotki mailem Adamowi,a on ze swojego profilu ładuje na forum.Ja mam kiepski internet i w ten sposób jest o wiele szybciej.Ale to chyba nie ma znaczenia,kto przesłał zdjęcia,ważne,że są na forum. ;)
Michal

Zdjęcia: 323

Postprzez JeD » 21 stycznia 2013, 20:04

Michal napisał(a):
XXXJeDXXXX napisał(a):Bardzo ładnie, Niech zgadne, Michał nie ma czasu, i tobie podrzucił foty ? ;)

Dokładnie, jeżeli brakuje mi czasu przesyłam fotki mailem Adamowi,a on ze swojego profilu ładuje na forum.Ja mam kiepski internet i w ten sposób jest o wiele szybciej.Ale to chyba nie ma znaczenia,kto przesłał zdjęcia,ważne,że są na forum. ;)

Tak, Michał, nie ma znaczenia, lecz denerwuje mnie zachowanie, lekceważące ku mojej osobie, to nie jest fajne :), ani przyjemne :roll:
Nawet z pozoru najdziwaczniejsza, najskromniejsza pasja jest czymś bardzo, ale to bardzo cennym... ;)
#lubie_sode
JeD

Zdjęcia: 776

Postprzez Michal » 21 stycznia 2013, 20:13

XXXJeDXXXX napisał(a):
Michal napisał(a):

Tak, Michał, nie ma znaczenia, lecz denerwuje mnie zachowanie, lekceważące ku mojej osobie, to nie jest fajne :), ani przyjemne :roll:

Ale akurat Twój post zabrzmiał trochę ironicznie i być może także w ten sposób odebrał go Adam.Myślę że z tego powodu na pewno nikt Cie nie lekceważy ;)
Michal

Zdjęcia: 323

Postprzez Whites86 » 21 stycznia 2013, 20:32

dokładnie nie miałem zamiaru nikogo lekcewazyc ani ponizac jeśli tak to odebrales to sory
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez amisiek » 24 sierpnia 2013, 11:30

Rozpoczynam nową fotorelację z Prywatnego Muzeum Opraw u Michała.
Na pierwszy ogień idzie oprawa do lampy rtęciowej 1000W OUR1000, stosowana np. w oświetleniu Trasy Łazienkowskiej oraz na dziesięcioramiennych kwiatach w centrum Warszawy.
Tym razem jakże cenny muzealny okaz - w akcji. Niestety nie na kwiecie, ale wierzcie mi - warto to zobaczyć:
Obrazek
Obrazek
Podłączenie przewodu zasilającego, pokaz komory osprzętu tej oprawy:
Obrazek
Załączamy zasilanie!
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Nie wiem czy uwierzycie, ale przy LRFie tej mocy po kilku minutach pracy czuć ozon.
Obrazek
full power - zauważcie jasność w porównaniu do popołudniowego sierpniowego oświetlenia słonecznego
Obrazek
Jakie ciekawe okazy.
Obrazek
Odpalaliśmy prawie wszystko, po kolei. Mam dużo więcej fotek. W imieniu Michała i swoim fotki dedykuję wszystkim miłośnikom oświetlenia dużej mocy;)
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Postprzez Whites86 » 24 sierpnia 2013, 11:36

byłem i widziałem osobiście :mrgreen: całość robi wrażenie :)
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez amisiek » 24 sierpnia 2013, 11:53

Zdecydowanie to TRZEBA zobaczyć. Oto najmocniejsza pod względem strumienia oprawa w kolekcji - słynny naświetlacz do "światełka do nieba". Odpalałem w domu MH o podobnej mocy, ale dopiero po obsadzeniu takiego źródełka w oprawie z wąskim odbłyśnikiem widać, co takie źródełko potrafi.
Oprawa Elektromos
Obrazek
Układ zapłonowy - statecznik w gustownej skrzynce stosownej wagi.
Obrazek
Obrazek
Start!
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Lampa powoli nabiera mocy
Obrazek
Obrazek
Full power
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Użyłem przyłbicy spawalniczej z odpowiednim filtrem by sfocić wyładowanie w jarzniku - 1/8000 to było za długo mimo maksymalnej przysłony w obiektywie. Szkoda, że nie miałem drugiego obiektywu, gdzie mogę domknąć do f/64
Obrazek
Power off, lampa stygnie
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Jest to także oprawa w której niemal zawsze wkręcano źródełka o najlepszej jakości światła (Ra8 > 90). Wrażenie - niesamowite!
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Postprzez famabud » 24 sierpnia 2013, 12:01

Przy tej OUR1000 już można się opalać w takim razie. :mrgreen: Coś pięknego ta kolekcja 8-)
Light is life
famabud

Zdjęcia: 1074

Postprzez amisiek » 24 sierpnia 2013, 12:05

Nigdy w życiu nie widziałem opraw w tak idealnym stanie. Do tego z bliska. Coś pięknego.
Teraz przedstawię portrety nieco innej łyżki, jest to oprawa do lamp LRJ, protoplasty lamp metalohalogenkowych.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
W oprawie jest oryginalna lampa LRJ 400 produkcji COBR Polam.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

ORZ z pierścieniem w Prywatnym Muzeum Opraw Michała. W oprawie obsadzona jest lampa LR, rtęciowa niekorygowana. Oprawa z 1968r.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Postprzez lumix26 » 24 sierpnia 2013, 13:42

Nie mogę się doczekać kiedy mi się uda pozyskać klapę i dokończyć tą łychę - kurczę pozazdrościć mu tej wspaniałej kolekcji :)
Nie rezygnuj nigdy z celu tylko dlatego, że osiągniecie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie.
lumix26

Zdjęcia: 3827

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Wasze kolekcje