JeD napisał(a):Świetna jest![]()
Farel03 napisał(a):I to mi wygląda na jej lepszą wersję. Ta nie ma żółknącego klosza
Farel03 napisał(a):Dla mnie w oprawie zdecydowanie bardziej liczy się klosz i jego mocowanie. Jeżeli klosz jest dobry i tak samo jego mocowanie, to sama oprawa już (przynajmniej dla mnie) nie może być zła.
Oprawki to owszem porażka. W OWFach to samo. Wymiana rury w takim pracującym kilka godzin dziennie pod rząd przez cały tydzień z reguły oznacza również wymianę oprawek
Wersje z bez białych boków klosza widywałem pożółe albo zbielałe. Wersje z paskami przeciwnie. Może dlatego, że wersja z paskami jest nieco młodsza ?
Z resztą klosz w OPK jest robiony z tego samego materiału, a z tego, co mówił mi konserwator szkolny, klosze w niektórych źółkły szybciej niż u innych. Tutaj może być podbna sytuacja
Farel03 napisał(a):Ponieważ oprawki można wymienić. W większyści przypadków (akurat patent Elgo jezt beznadziejny i tutaj nie ma bezpośredniego zamiennika) można założyć oprawki współczesnej produkcjj (np. firmy DJP)
W szkole widzialem dwa OPKWmy 2x20 działające na jednym odwodzie (niestey nie wiem, czy 24/7 czy tylko przez okreśny czas w ciągu dnia). Oprawa z białymi bokami klosza nie ma wyżółceń od świetlówek, w przeciwieństwie do tej z jednolitym kloszem
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości