[Wojtek26162] Mesko OZR-125-3 & OZS-70

Wasze oprawy oświetleniowe

[Wojtek26162] Mesko OZR-125-3 & OZS-70

Postprzez Wojtek26162 » 6 lipca 2024, 18:32

Witam :)
Dzisiaj chciałbym pokazać kolejne oprawy stanowiące element mojej mizernej kolekcji. Tym razem będą to oprawy, które uważam za jedne z najbardziej sympatycznych, jakie tylko Mesko stworzyło, o niedużych rozmiarach i fajnie się prezentujące, które wywodzą się z popularnej landrynki OUR-125, a te konstrukcje te są na tyle bliźniacze, że zaprezentuję je w jednym wątku - jak idzie się domyślić, będą to OZR-125-3 i OZS-70 :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

OZS-70
Oprawę udało mi się pozyskać z modernizacji oświetlenia ulicznego. Pochodzi z 1995 roku. Została wyczyszczona i mimo tego, że była eksploatowana przez ćwierć wieku zachowała się w bardzo fajnym stanie. Klosz jest przejrzysty, osprzęt w całości oryginalny, a odbłyśniki lśnią jak nowe ;)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

OZR-125-3
Tę oprawę posiadam już kilka lat, jest to jedna z pierwszych opraw, jakie zagościły w mojej kolekcji. Kiedyś już ją na forum pokazałem, ale wówczas była niekompletna, nie miała klosza. Po wielu latach poszukiwań udało mi się zdobyć oryginalny plastikowy klosz w bardzo fajnym stanie, więc wypada oprawę zaprezentować jeszcze raz, ale w takiej formie, jak należy :) W ramach formalności, rocznik 1993, oprawa była eksploatowana w pomieszczeniu bez wpływu warunków panujących na zewnątrz, więc zachowała się w stanie jak nówka :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Czas więc zaprezentować małe "meskusie" w akcji :mrgreen: W OZR zastosowałem lampę rtęciową Philips HPL Comfort 125W produkcji Holenderskiej, zaś w OZS lampę sodową Tungsram LU 70W produkcji Węgierskiej. Oba źródełka są nowe:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Lubię klasyczne oprawy do lamp sodowych.
Wojtek26162

Zdjęcia: 0

Powrót do Wasze kolekcje