Pora na odświeżenie wątku, pokażę większość ostatnio pozyskanych źródełek Penning Tesli SHLP 210W: na dodatek foto z OURW obsadzoną nim: SON-T B 70W: HCI-T 35W/830: HCI-T 35W/942: Osramy tej barwy świecą bardzo ładnie jak dla mnie, sporo cieplej od CDM-TT Philipsa tej samej barwy HQI-E 70W NDL/CO General Electric CMH-TT 250W/830 ta lampa daje idealne światło jak dla mnie CDO- HP 70W/828: porównanie z CDO-TT 150W/828 jarznik starej generacji wydaje się świecić ciut cieplej od kulistego nowszej generacji
Pora na przedstawienie ciekawszych lamp, które ostatnio wpadły do kolekcji, jest to kilka lamp MH i ciekawa odmiana sodówki General Electric ArcStream 250W/742 Philips HPI-T 250W/645 którego posiadam już od dłuższego czasu, o tyle fajnie, że ta lampa startuje na napięciu sieci przez co można zapalić ją bezproblemowo w oprawach do rtęci 250W Osram HCI-TT 150W/NDL, nowsza produkcja już niestety Chińska a nie Słowacka.. ale światełko ma bardzo przyjemne I na koniec najciekawsze myślę, Philips SON Comfort 250W, oddawanie barw dość przyzwoite
Kolejny metalohalogenek w kolekcji, jest to Tungsram HgMi 250W o barwie dziennej, powiem szczerze, że barw powyzej 4500K nie toleruję, ale w przypadku MH o barwie dziennej ta barwa nie jest zła w porównaniu ze świetlówkami daylight bądź LEDami tej samej barwy. Lampka ta świeci świetnie jeżeli chodzi o jakość światła W akcji: