nie była też stosowana w latarniach morskich ?żaróweczka projektorowa 2000W

nie była też stosowana w latarniach morskich ?żaróweczka projektorowa 2000W
andrzejlisek napisał(a):O ile pamiętam, rtęciówki HPL Comfort Philips produkuje w dwóch wersjach barwowych: 634 i 642. Jaka jest w Twojej kolekcji?
Tego nie wiem, ale na pewno były takie stosowane w starych reflektorach scenicznych. Niedawno miałem przyjemnosć być na scenie Teatru Wielkiego i przy okazji obserwować oświetlenie sceniczne. Są tam ogromne ilości najróżniejszych lamp, sterowanych na różne sposoby, a znakomita większosć z nich to właśnie źródła podobnych mocy, co nasza "żaróweczka" Na scenie jest strasznie gorąco, nie ma się czemu dziwic..Jako ciekawostkę mogę dodać, że ciągi komunikacyjne za sceną są oświetlone..UOSF'ami 4X40!!cieszyn napisał(a):Nie wiem, czy tanie była też stosowana w latarniach morskich ?żaróweczka projektorowa 2000W![]()
CDM napisał(a):Tego nie wiem, ale na pewno były takie stosowane w starych reflektorach scenicznych. Niedawno miałem przyjemnosć być na scenie Teatru Wielkiego i przy okazji obserwować oświetlenie sceniczne. Są tam ogromne ilości najróżniejszych lamp, sterowanych na różne sposoby, a znakomita większosć z nich to właśnie źródła podobnych mocy, co nasza "żaróweczka" Na scenie jest strasznie gorąco, nie ma się czemu dziwic..Jako ciekawostkę mogę dodać, że ciągi komunikacyjne za sceną są oświetlone..UOSF'ami 4X40!!cieszyn napisał(a):Nie wiem, czy tanie była też stosowana w latarniach morskich ?żaróweczka projektorowa 2000W![]()
CDM napisał(a)::arrow: cieszyn, w operze nagrywaliśmy z kolegami pewien materiał filmowy, dotyczący dalekiej przeszłości, miałem przyjemność w tym dokumencie występować. Co do oświetlenia scenicznego, to niestety, niewiele się w tym temacie orientuje..Na planie jednego z powstających właśnie filmów widziałem rekwizyty w postaci opraw świetlówkowych, których datę produkcji szacuję na lata 60te, było to ciut podobne do prezentowanej przeze mnie oprawy BJ, miały być wykorzystane w scenie szpitalnej z lat 80tych. W oprawach były ruskie świetlówy.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości