tak, ta jedynka to najprawdopodobniej skrót cyfry 10 , u Osrama 10 (w starym znakowaniu)oznaczało dzienną barwę .podobnież polam miał taką cyferkę 1-dla daylightu lub 2 -jeśli chodziło o barwę ok 4000k
i jedna ciekawa świetlówka polska ,nie spotałem jeszcze nigdy z takim napisem-na końcu są zdjęcia nadruku, który spreparowałem ręcznie na papierze, ponieważ ten na rurze jest niemal doszczętnie starty i zdjęcia nijak nie da rady zrobić , a i nawet pod światło słabo widać i miałem duże problemy , aby cokolwiek odczytać .
poza tym ciekawy trzonek , tez raczej nie spotykany u polama, wygląda jakby był ze starej generacji świetlówek czechsłowackich Tesli , na jednym ze zdjęć dla porównania klasyczny polamp plus ta nowa zdobyczna
i trzecia ciekawa sprawa, też w zasadzie nie do uchwycenia na zdjęciach-otóż świetlówka posiada ekrany elektrod, ale nie jajowate, a okrągłe. i są na tyle małej średnicy ,że żarnik jest wygięty w pałąk,żeby mógł się w tym małym kołowym ekranie zmieścić, wygląda to naprawdę ciekawie i nawet nienaturalnie.

na zdjęciach w prześwicie luminoforu widać takie małe czarne kółeczko które nie wypełnia nawet połowy średnicy rury-to własnie jest ten dziwnie i nienaturlanie mały ekran elektrody .
elektroda jest drobno kręcona-jak u starych telamów , polamów lub...właśnie u Tesli , bo stare czeskie rury z lat 60 i 70 miały tez taką samą drobną spiralkę (dopiero późniejsze ich wersje przybrały kształt "philipsowski" )
wiem,że może niewielu tu pasjonatów świetlówek, ale ogółem bardzo ciekawe znalezisko-jak dla mnie przynajmniej