Moje źródła światła

Wasze źródła światła

Re: Moje źródła światła

Postprzez Lampka » 7 stycznia 2014, 21:21

Whites86 napisał(a):dorwałeś coś czego szukam już kilka lat ;)

Coś ty, a ja Elektroimpexów już tyle spotykałem w różnych miejscach (i sprawne, i zużyte) :P
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Lampka

Zdjęcia: 14

Postprzez lumix26 » 7 stycznia 2014, 21:28

Czy ta 1 obok mocy to jest oznaczenie barwy?
Nie rezygnuj nigdy z celu tylko dlatego, że osiągniecie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie.
lumix26

Zdjęcia: 3827

Postprzez toomm40 » 7 stycznia 2014, 21:33

tak, ta jedynka to najprawdopodobniej skrót cyfry 10 , u Osrama 10 (w starym znakowaniu)oznaczało dzienną barwę .podobnież polam miał taką cyferkę 1-dla daylightu lub 2 -jeśli chodziło o barwę ok 4000k

i jedna ciekawa świetlówka polska ,nie spotałem jeszcze nigdy z takim napisem-na końcu są zdjęcia nadruku, który spreparowałem ręcznie na papierze, ponieważ ten na rurze jest niemal doszczętnie starty i zdjęcia nijak nie da rady zrobić , a i nawet pod światło słabo widać i miałem duże problemy , aby cokolwiek odczytać .
poza tym ciekawy trzonek , tez raczej nie spotykany u polama, wygląda jakby był ze starej generacji świetlówek czechsłowackich Tesli , na jednym ze zdjęć dla porównania klasyczny polamp plus ta nowa zdobyczna
i trzecia ciekawa sprawa, też w zasadzie nie do uchwycenia na zdjęciach-otóż świetlówka posiada ekrany elektrod, ale nie jajowate, a okrągłe. i są na tyle małej średnicy ,że żarnik jest wygięty w pałąk,żeby mógł się w tym małym kołowym ekranie zmieścić, wygląda to naprawdę ciekawie i nawet nienaturalnie. ;) na zdjęciach w prześwicie luminoforu widać takie małe czarne kółeczko które nie wypełnia nawet połowy średnicy rury-to własnie jest ten dziwnie i nienaturlanie mały ekran elektrody .
elektroda jest drobno kręcona-jak u starych telamów , polamów lub...właśnie u Tesli , bo stare czeskie rury z lat 60 i 70 miały tez taką samą drobną spiralkę (dopiero późniejsze ich wersje przybrały kształt "philipsowski" )
wiem,że może niewielu tu pasjonatów świetlówek, ale ogółem bardzo ciekawe znalezisko-jak dla mnie przynajmniej ;)

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Ostatnio edytowano 7 stycznia 2014, 22:21 przez toomm40, łącznie edytowano 1 raz
TELAM - i wszystko jasne :D
toomm40

Zdjęcia: 0

Postprzez Lampka » 7 stycznia 2014, 22:08

Co do barw, to np. barwa "Universal White" (taka typowo "osramowa" odmiana chłodnobiałej barwy), miała oznaczenie 25. I to jeszcze z 10 lat temu.
Lampka

Postprzez toomm40 » 7 stycznia 2014, 22:25

Lampka napisał(a):Co do barw, to np. barwa "Universal White" (taka typowo "osramowa" odmiana chłodnobiałej barwy), miała oznaczenie 25. I to jeszcze z 10 lat temu.

zgadza się -25 to była trochę "lepsza" niż 20 -tzn .współczynnik oddawania barw , one miały lepszy luminofor
było tez oznaczenie 20 -dla barwy coolwhite, 10 dla daylight, 30 dla ciepłej
toomm40

Postprzez matit1 » 7 stycznia 2014, 22:28

To teraz odpal Telama i zrób jeszcze raz zdjęcie elektrody
matit1

Zdjęcia: 1394

Postprzez toomm40 » 7 stycznia 2014, 22:49

Telam w akcji
cięzko zrobić foto elektrody , ekran jest bardzo wąski , elektroda jest wygięta w "u" , ale grzeje się dość słabo-i nie widać zbyt wiele, także z powodu ,że jest to wszystko bardzo ściśnięte
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
toomm40

Postprzez lumix26 » 7 stycznia 2014, 22:57

Nie jestem expertem od tych spraw ale tak patrząc jeżeli rzeczywiście taki jest nadruk jak na kartce to można by sugerować ze to jest stara świetlówka z końca lat 50 bo kolega lampka ma chyba bodajże ma z 62 r i inny ma nadruk
Nie rezygnuj nigdy z celu tylko dlatego, że osiągniecie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie.
lumix26

Zdjęcia: 3827

Postprzez toomm40 » 7 stycznia 2014, 23:01

co do daty, to albo nie ma, albo jest totalnie nieczytelna, jak i wiekszośc napisu ..trudno więc wywnioskować ,jaki to rocznik, tym bardziej,że ona pod kilkoma względami wyróżnia się spośród masy świetlówkowej, o czym pisałem zresztą już wyżej
to jakiś bardzo ciekawy przypadek :)
toomm40

Postprzez Lampka » 8 stycznia 2014, 16:44

lumix26 napisał(a):Nie jestem expertem od tych spraw ale tak patrząc jeżeli rzeczywiście taki jest nadruk jak na kartce to można by sugerować ze to jest stara świetlówka z końca lat 50 bo kolega lampka ma chyba bodajże ma z 62 r i inny ma nadruk

Mam 57 rok i nadruk taki sam, jak Telam do 1964 roku, a trzonki jak Philips T12. Więc ta rura to na pewno nie jest to samo. Ponadto wykonanie... te Telamy z 57 roku, co mam, są porządnie dopracowane, zupełnie jak współczesne rury Pila, czy Philips, z luminoforem niemal do samego trzonka i średnicą rury wpasowaną do trzonków. Natomiast ta rura przypomina Polama z lat 70-tych lub rosyjską produkcję, pod kątem wykonania. Macie tutaj dla przypomnienia parę moich fotek Telama 20w z 57 roku:

Obrazek Obrazek Obrazek

Telamy mam też z różnych lat, z całych lat 60-tych i w 1960 roku już miały trzonki z osobnymi ebonitami dla każdego bolca.
Natomiast trzonki, jak w tej ciekawej świetlówce, to w zasadzie to samo, co produkcja dla Tesli, naszego Polama, a także dla Elektroimpexu (Elektroimpex czasem w złotym kolorze, a czasem nie). To raczej jest coś innego.
Lampka

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Wasze kolekcje