Obejrzyjcie widmo na spektroskopie. Pierwsze takie świetlówki miały luminofor krzemianowy, który świecił inaczej od późniejszego halofosforanowego. Zmiana technologiczna nastąpiła mniej więcej w tym samym czasie.
nie mam niestety takiego ustrojstwa, jak spektroskop Lampka, mi to najbardziej czechosłowacją zajeżdża ten trzonek. nigdy nie widziałem takiego w polskiej produkcji zrobiłem tym razem dla porównania zdjęcia ze świetlówką Tesli a tak w ogóle to ten dziwny Telam jest trochę krzywy , widać to na ostatnich zdjęciach, położyłem obok siebie 2 rury , które trzonkami przylegaja do siebie ściśle z obu stron, a na środku rur dobre 5 mm przerwy
A może to Elektroimpex jest krzywy Niemniej ciekawa zagadka. Co do elektrod, to przypominają mi one elektrody kubełkowe, stosowane np. w CCFL Może takie małe ekrany lepiej chroniły rurę przed powstawaniem okopceń, niż te szersze.
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Kiedyś oglądałem jakiś program że rurę szklaną na świetlówki robili ręcznie (rozciągali) ale nie jestem pewien bo miałem może 10 lat więc krzywa się może zdarzyć
Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego. Na tym forum łączymy teorię z praktyką. Nic nie działa i nikt nie wie dlaczego. ;)
kto wie.. wszystko możliwe trochę nowości-wiem,że może jestem nieco monotematyczny , ale to dla tych , którzy twierdzą ,jakoby był problem ze znalezieniem świetlówek T12