andrzejlisek napisał(a):Tą bańkę w jakiś sposób musiałeś zdjąć i założyć. W jaki sposób?
to proste mi wystarczyła lutownica i opalarka do zdjęcia trzonka ,następnie szlifierka kątowa z tarczą diamętową do letkiego nacięcia tam gdzie koniec trzonka (trzeba naciąć tuż przy kraju i zrobić niewielką dziurkę -do odpowieczenia )potem stara szczotka do mycia zębów ,troszeczke wody z mydłem .Potem trzeba to oczywiście wyszuszyć (jak sie tego nie wyszuszy to po paru min. od załączenia do sieci bedzie boom

)następnie złożyć lampe i lekko skleić -jak klej podeschnie -założyć trzonek(nie zaklejać odpowietrzenia a,w trzonku wywiercić małą dziurkę)i zlutować przewody zasilające.Zalecam mycie bańki w rękawicach ochronnych-żeby sie nie z kaleczyć

.Niewiem dlaczego luminofor najlepiej zchodzi w lampach POLAMP,NATRIUM(czy jakoś tak)mi największy problem sprawiło wymycie bańki SPECTRUM.Jednak da sie zrobić fajowskiego LR-a domowymi narzędziami

ja robiłem LR-a o mocy 250W i niewiem czy da sie go zrobić np:zLRF400 lub LRF125W-muszę spróbować

-ale zawsze jest ryzyko że pęknie bańka i po pampie