Każdy zna to doświadczenie:
Szukasz czegoś w pudełku pełnym lamp i nie możesz tego znaleźć.
Za to znajduję coś innego. Coś, o czym nie wiedziałem.
Ta lampa znajdowała się na samym dole skrzyni z lampami mieszanymi o mocy 250W z późnych lat 70.
Kupiłem karton pełen tych lamp bardzo tanio, ale nigdy nie sprawdzałem wszystkich lamp. A więc wielka niespodzianka.
Lampa LRF 250 została wyprodukowana w sierpniu 1965 roku przez firmę TELAM w Warszawie.
Jest to nadal pierwsza konstrukcja ze szklanym wewnętrznym zatopionym uchwytem do mocowania konstrukcji nośnej jarznika, tak jak w przypadku PHILIPS.
Luminofor prawdopodobnie ortofosforanowy.

Było już kilka odpowiedzi na pytanie: kiedy wyprodukowano pierwsze lampy rtęciowe w Polsce po 1945 roku?
Kolega OUKS 340 odpowiedział, że pierwsze lampy rtęciowe o mocy 250W zostały wyprodukowane w Warszawie w 1961 roku na licencji PHILIPS.
Kolega Trojmiejski napisał do mnie wiadomość informując, że najpierw tylko lampy 250W były produkowane przez TELAM.
Pozostałe lampy rtęciowe, np. 80W itd. , weszły później do produkcji.
Odpowiedzi na dalsze pytania będą trudne do znalezienia: czy PHILIPS sprzedał nowe maszyny ówczesnemu zakładowi TELAM do produkcji w tamtym czasie?
To moje przypuszczenia, ale nie mam dowodu czy potwierdzenia.
Lampy rtęciowe PHILIPS i TELAM / POLAM z lat 60-tych i 70-tych wyglądają bardzo podobnie,niemalże tak samo.
Ogromne podziękowania dla Tomasza za tłumaczenie.