W zasadzie jesli chodzi o nowa lampe to nie powinna sprawiac problemu. Efekt prostownikowy zachodzi u kresu zycia lampy. NIe jestem pewien do konca czy praca takiej lampy (electronic ballast only) jest bezpieczna na zwyklym dlawiku. Chodzi generalnie o zabezpieczenie sie przed efektem prostownikowym bo jest on zagrozeniem dla osprzetu lampy jesli ten nie jest zabezpieczony (przewidziany dla MH) . Jesli parametry lampy sa nominalne to teoretycznie nie ma sie czego bac. Kiedys gdzies czytalem ze jest to swego rodzaju marketing bo np firma PHILIPS chce zeby jej lampy MH pracowaly tylko na osprzecie elektonicznym zabezpieczonym przed koncem zycia lampy. Elektronika nawet nie prubuje odpalac uszkodzonej lampy. Osobiscie odpalam lampe Philips Master Colour CDM TC 70/830 na klasycznym ukladzie i nic szczegolnego sie nie dzieje. Sam kontroluje parametry na moje ryzyko . Jesli zacznie swiecic na zielono to wymienie lampeczke i tyle. Jedyne co pisze to lampa nie nadaje sie do sprzedazy W US (chyba UNITED STATES) -wiadomo czego 120V

i ze producent kaze uzywac lamp CDM TC 35\830 i wszystkich CDM TC i CDM Elite TC (czyli takze moja lampka ) na osprzecie elektronicznym posiadajacym zabezpieczenie przed efektem prostown. i z dodatkowym bezpiecznikiem w zasilaczu (balascie) oraz ze po wylaczeniu nie powinna byc wlaczana przez 10 do 15 minut. Osobiscie zrobilem taki uklad ktory tego pilnuje . Jest tam uklad ktory odpina przewod N do ukladu zaplonowego (jego zasilanie) 5s po starcie co wystarczy mu na odplenie lampki aby ten nie probowal odpalac lampki po czym uklad resetuje sie po 12 minutach . Pisalem nawet o tym na forum o ,,przedluzenia zycia TUZ a ,, ale nikt sie tym nie zainteresowal -szkoda

Moja lampka nie przekracza dozwolonych parametrow tak wiec swieci sobie ladnie i kazdego dnia cieszy moje oko.

Zawsze przestrzegaj zasad BHP . robisz to na wlasną odpowiedzialnosc,jesli nie jestes pewien swojego bepieczenstwa i otoczenia to skonsultuj sie z wykwalifikowanym elektrykiem inaczej mozesz byc zabójca siebie i innych! (wszelkie prawa zastrzezone)