Dodam, że nie stosowałem żadnych kondensatorów do kompensacji mocy biernej.
famabud napisał(a):Niedawno robiłem pomiary mojej lampy sodowej 400 watt Pila, podłączonej pod dwa stateczniki. Jeden to był stary meskowski statecznik LRF 250, a drugi od OUSd (pewnie 150w), a układ zapłonowy stanowił taki szeregowy zapłonnik, co ma z tyłu diodę i przypomina trochę zwykły starter od świetlówki. Kiedy ją odpaliłem prąd pracy wynosił ponad 5A (kilka razy mi zgasła, bo przez przypadek przerywałem napięcie do lampy i krew mnie zalewała, bo musiałem znowu czekać, aż lampa z powrotem odpali). Kiedy w końcu się udało, prąd pracy ustabilizował się na około 4,7A.I pytanie: Czy to możliwe
![]()
![]()
![]()
Dodam, że nie stosowałem żadnych kondensatorów do kompensacji mocy biernej.
famabud napisał(a):Podłączyłem miernik pomiędzy lampą, a statecznikiem, to znaczy, że mierzyłem prąd pracy lampy, tak
famabud napisał(a):Ale jaki, cudem ta lampa osiąga prąd pracy ok. 4.7A, jeżeli suma dwóch dławików (rtęciowy-2,15A, sodowy-1.8A) wynosi 3,95![]()
Może coś z miernikiem jest nie tak
famabud napisał(a):Ale jaki, cudem ta lampa osiąga prąd pracy ok. 4.7A, jeżeli suma dwóch dławików (rtęciowy-2,15A, sodowy-1.8A) wynosi 3,95![]()
Może coś z miernikiem jest nie tak
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości