Mam taki oto trafo:

Wszystkie dane widać na tabliczce znamionowej. Moc ciągła oznaczona jest jako 1300VA, ale co to jest to 3700VA zgodnie z normą EN61558, czy to jest jakieś oznaczenie dopuszczalnego przeciążenia, jeśli tak, to w jakim czasie?
Czy ktoś z Was ma dostęp do tej normy? Prawdę mówiąc kupiłem to trafo z myślą o chwilowym zasilaniu lampek 2000W. Zrobiłem kilka prób uruchomieniowych z lampami 2000W i zaraz po starcie, przy zasilaniu z 230V na odczepie 400V +5% i obciążeniu 6,91A mam 403V. W miarę jak lampa się rozgrzewa (rośnie moc czynna) napięcie oczywiście spada. Ostatecznie po ustabilizowaniu się parametrów mam 385V/5.62A czyli sporo więcej niż fabryka nakazuje/ Uzwojenie trafo po takich 2 próbach po 5-6 min każda jest powiedzmy cieple - rdzeń oczywiście zimny nie zdążył się nagrzać. Zasadniczo praktycznie potwierdziłem jego przydatność, ale nurtuje mnie to oznaczenie - czy ktoś mi to może naświetlić?
Katalog Moellera wspomina tylko, że jest to oznaczenie mocy krótkotrwałej - bez oznaczenia dopuszczalnego czasu przeciążenia.