CDM napisał(a):
Witam. Do kolekcji opraw, źródeł i zapłonników, które już zaprezentowałem, dorzucam jeszcze zbiór dławików
andrzejlisek napisał(a):A mi sie wydaje, że wydaje, że przyczyną "grania" dławika jest jakieś obluzowanie. Żeby wygenerować dźwięk, musi coś drgać.
Michal napisał(a):andrzejlisek napisał(a):A mi sie wydaje, że wydaje, że przyczyną "grania" dławika jest jakieś obluzowanie. Żeby wygenerować dźwięk, musi coś drgać.
Przyczyną buczenia dławików są szczeliny między blachami rdzenia magnet.powstałe na skutek np korozji.Taki dławik buczy w rytm 50Hz.
swietlik napisał(a):Michal napisał(a):andrzejlisek napisał(a):A mi sie wydaje, że wydaje, że przyczyną "grania" dławika jest jakieś obluzowanie. Żeby wygenerować dźwięk, musi coś drgać.
Przyczyną buczenia dławików są szczeliny między blachami rdzenia magnet.powstałe na skutek np korozji.Taki dławik buczy w rytm 50Hz.
W rytm 50 Hz plus powstałe harmoniczne
cieszyn napisał(a):CDM napisał(a):
Witam. Do kolekcji opraw, źródeł i zapłonników, które już zaprezentowałem, dorzucam jeszcze zbiór dławików
CDM, Ty wiesz, jak bardzo chciałbym usłyszeć CHÓR RYCZĄCYCH DŁAWIKÓW! - najlepiej wszystkich z tej fotki!
Możesz kiedyś włączyć kilka ryczących dławików i nagrać to kamerą, żeby było słychać?
Wiadomo, najlepiej dłąwiki ryczą w oprawach, mają wtedy znakomite pudło rezonansowe! To może takie nagraj??
Jak kiedyś zrobimy se nasz zlot, to moim marzeniem jest, żebyśmy - jako przerywnik - mogli co jakiś czas posłuchać NA ŻYWO takiego ryczenia dławików, być może w oprawach, a to by się dało chyba jakoś zaaranżować, nie?
A może ktoś z Was ma takie jęczące dławiki (najlepiej w oprawach)??
Dacie radę je sfilmować z dźwiękiem i tu zapodać?
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości